Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Új Neked Főztem nyílt Zánkán és Alsóörsön

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. június 22., szerda — Tucsni László

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tavalyi nyár nagy meglepetése volt a környékbeli alapanyagokkal dolgozó strandbüfé Zánkán, a Neked Főztem. Augusztusban már ott tartott a dolog, hogy ki kellett írniuk, csak délben nyitnak, mert különben már 11-től ostromolták volna őket a mangalicaburgerre éhes szájak.

Jó hír, hogy idén nyártól további két helyen találjátok meg őket: Zánkán a református templom és a Gyógynövény-völgy mellett, a Fő utcán nyílt egy gasztrokocsmájuk, és Alsóörsön is átvettek egy strandbüfét.

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Neked Főztem Gasztrokocsma

8251 Zánka, Fő utca 7.

Egyelőre a zánkai egységben jártunk, ahol végre nem merül fel az a probléma, ami a strandon, hogy a kis placc miatt nagyon nehéz náluk leülni. Van egy kinti rész 6-7 asztallal, de belül is lesznek helyek. Azért csak jövő időben, mert ide még nem érkeztek meg a székek: mint Orsi, a tulajdonos mondja, nem szeretnének bevásárolni az IKEA-ban, helyette egy köveskáli asztalos készíti a bútorokat.

Itt korábban a Kanyar faloda működött, amelynek a konyháját és a belső terét is alaposan fel kellett újítaniuk. A jó hír, hogy az új helyszínükkel már az egész éves nyitva tartást is megcélozhatják.

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

A táblás étlapjuk gyakran változik majd (szezontól és alapanyagoktól függően), amikor ott jártunk, pirított nudlival, zöldborsóval és baconnel tálalt sertéstarját (2490 Ft) és barna sörben sült marhapofát is ehettünk volna rozmaringos dödöllével (2990 Ft). Adnak reggelit is a Kisapátiban található Búzalelke pékség áruival, de mindennap lesz két leves és egy desszert is. Az alapanyagok továbbra is nagyrészt a környékről érkeznek: bort és kecskesajtot hoz a Dobosi Pincészet, szörpök idén már jönnek a Tagyon Birtokról is, de Istvándyéktól is érkezik majd marhahús.

A belső tér szép, letisztult lett, de itt az igazi nagy szám, ha kint ültök le, és a Balaton-felvidék dombjai adják a hátteret a csontos rib-eye steak mögé.

A táblás, szűk étlap leginkább a többi menő káli-medencei nagyágyúra emlékeztet minket, mint a Káli Art Inn vagy a Kővirág, de Orsiék nem gondolnak magukra komoly, beülős étteremként, inkább egy kötetlen helyet szeretnének, innen jön a gasztrokocsma név is: „A laza és elegáns között szeretnénk lenni valahol, hogy ugyanúgy beülj ide egy vacsorára, mint egy fröccsre.”

Az itallapjuk tényleg szép és hosszú: a balatonvilágosi Hedon Sörfőzde vagy a tapolcai Stari söreivel ugyanúgy találkoztok majd, mint a szentantalfai Dobosi család biorozéjával vagy a Káli Kaviccsal.

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Neked Főztem - Alsóörs

8226 Alsóörs, Strand sétány 8/a (Sirály park)
+36 70 365 1003


A másik helyük Alsóörsön nyílt, itt ugyanaz történik majd, mint Zánkán: az egyik strandbüfét vették át, hogy szűk étlappal és a hekk–lángos-vonaltól eltérő ételekkel adjanak alternatívát a strandolóknak. Az első héten például rögtön lecsókrémlevessel nyitottak.



Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!