Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Az 1246-57 között épült Tátika vára Zalaszántótól félóra sétára található, a Keszthely-hegység egyik magaslatán.  A 412 méteres magasságban lévő vár tökéletes kirándulási úti cél. Zalaszántóról indulva északkeleti irányba, a Sümeg felé vezető úton tudjátok megközelíteni, ahol jobbra fordulva a kék turistajelzést kell követni.

A történészek szerint az egyik legkorábban épült magánvár nevét a Tátika nemzetségbe tartozó Tadenka vagy Tadeuka után kapta, aki még a tatárjárás előtt megépítette várát, ami nem azonos a mostani rommal. Az évek során birtokolta a veszprémi püspök, a Lackfi család, a Gersei Pethő család, a Festeticsekhez pedig azután került, hogy egy török csapat kirabolta és felgyújtotta a jelentéktelenné vált várat. Az évezredes pusztulás után a 2000-es években kezdtek régészeti ásatásokat a várnál, hogy a lehető legtöbbet menthessék meg a romokból. Így nemcsak a panorámát, hanem a vár maradványait is megcsodálhatjátok. (Ha szeretnétek megnézni hogyan nézett ki egykor, itt egy rekonstrukciós videó.)

Tipp: Érdemes megnézni az egész évben látogatható zalaszántói Sztúpát és a március és október között nyitva tartó Kotsy-vízimalmot is a közelben.

Elérhetőség

8353 Zalaszántó, Keszthelyi-hegység
Módosítanál? Küldd el!

Jártál már itt? Mondd el a véleményed!

Közeli helyek

Sztúpa

8353 Zalaszántó, Világosvár 13.

Programok