Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

10 erdő, ahová elmenekülhetünk a meleg és a tömeg elől

Aktív Balaton - Cikkek

2019. augusztus 5., hétfő — Chilembu Krisztina

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A kánikula és a tömeg együtt néha a legnagyobb Balaton-rajongókat is rákényszeríti, hogy elmeneküljenek egy kicsit a part közeléből. Olyan erdőket és árnyas, hűvös túraútvonalakat gyűjtöttünk össze, amelyeken végigsétálva csendet, nyugalmat és különleges természeti látnivalókat találunk, és az sem kizárt, hogy kilométereken át nem találkozunk senkivel.

Koloska-völgyi Kirándulóerdő, Balatonfüred

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Koloska-völgy

8230 Balatonfüred, Koloska-völgy
Koloska-völgy a facebookon
Részletek

Ha a Tagore-sétányon, vagy az egyik strand közepén ránk tör az érzés, hogy szeretnénk olyan helyen lenni, ahol senki nincs legalább 100 méteres körzetben, irány a Koloska-völgy! A Balatonfüred feletti fennsíkot jellegzetes szubmediterrán karszterdő borítja, a mészkőhegyekbe vájt völgyekben pedig kis patakok csörgedeznek. A Koloska-forrásnál megtölthetjük a kulacsot, és egy helyi állatfajtákat és a geológiai sajátosságokat bemutató tanösvényt is végigjárhatunk.

Milyen látnivalókat találunk itt?
A Koloska-völgyi Vadasparkot, és a kilátópontot a Koloska-sziklán, a Jókai-kilátót és a Lóczy-barlangot.

Pálos kolostorrom az erdőben, Salföld

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Salföldi páloskolostor-rom

8256 Salföld, Pálos kolostor romjai
Részletek

Ezen a különleges hangulatú erdei úton meditatív hangulatba kerülünk, szinte érezzük a közeli kolostorrom energiáit. A romokat egy erdőben találjuk meg, és már az idejutás is feltölt, lenyugtat, és elfeledteti velünk a part menti nyüzsgést. Salföld határából, a bekötőúttól végig tábla jelzi az irányt, de Badacsonyörs vagy Ábrahámhegy felől is meg lehet közelíteni a helyet. Ha az utóbbi irányból jövünk, a település végén a piros jelzést kell követni.

Milyen látnivalót találunk itt?
pálos kolostorrom a pálos közösség tagjainak lakóhelye volt évszázadokon keresztül. Az egykori templomuk a boltozatok magasságáig megmaradt az utókor számára, a kolostor alapfalai is láthatók.

Folly arborétum, Badacsonyörs

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Folly Arborétum és Borászat a facebookon
Részletek

A badacsonyörsi arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztíz évvel ezelőtt. A hely a történelem viharos évtizedei után ma már ismét a Folly-család magántulajdonában van, és mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje látható itt. Árnyat adó, évszázados ciprusok és fenyők alatt sétálhatunk, miközben egy pohár borral a kezünkben gyönyörködünk a panorámában.

Milyen látnivalókat találunk itt?
Egy fenyőtoboz formájú kilátót és sok különleges fát, mint például az óriástobozú fenyő, az atlaszcédrus vagy a platánkérgű diófenyő.

Erdő a Badacsony hegy tetején

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Badacsony

8261 Badacsonytomaj, Badacsony
Részletek

Nem kevés szintkülönbséget kell leküzdeni, amíg Badacsonyból felérünk az árnyas hegytetőre, de szerencsére nagyon sok helyen gyűjthetünk erőt, pótolhatjuk a kalóriákat és gyönyörködhetünk a kilátásban. Ha nemcsak egy könnyű sétát vállalunk be odafent, megmászhatjuk a Kisfaludy kilátót, vagy megnézhetjük a hegy „sötét” oldalát – az egykori munkatábor helyszínét is. Ehhez az Istvándy Borműhelyben szerezhetjük be a térképet is tartalmazó túracsomagot. Ebben a cikkben korábban megírtuk, miért érdemes elveszni egy kicsit a hegytetőn.

Milyen látnivalókat találunk itt?
A Szegedy Róza Házat, a Rózsakőt, a Bujdosók lépcsőjét, a Ranolder Keresztet, a Kisfaludy-kilátót, az Egry József kilátót, az egykori munkatábor épületeinek romjait és a Szent István Király kápolnát.

Világosvár-hegy, Zalaszántó

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sztúpa

8353 Zalaszántó, Világosvár 13.
Sztúpa a facebookon
Részletek

A 316 méteres magaslat tetejét Zalaszántó központjából közelíthetjük meg autóúton. Egy kis tisztáson kell letenni a kocsit, innen sétálhatunk fel a Béke Sztúpához, pincék között és erdős részeken, a zalai dombokban gyönyörködve. Az erdei séta segít egy kicsit lelassulni, és ráhangolódni a buddhista szentély nyugalmára.

Milyen látnivalókat találunk itt?
A Béke Sztúpa Közép-Európa első buddhista szentélye. 30 méter magas és 24 méter széles, 1993-ban avatta fel a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco.

Büdöskúti-erdő, Vonyarcvashegy és Vállus

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Padkűi kilátó

8316 Vállus, Padkűi kilátó
Padkűi kilátó a facebookon
Részletek

Ha Keszthely környékén lesz elegünk egy kicsit a sok strandolóból és a forróságból, a Keszthelyi-hegység erdői és kilátói felé érdemes venni az irányt. A Vonyarcvashegy és Balatongyörök felől is megközelíthető Büdöskút pihenőhelytől többféle irányban indulhatunk az erdőben – a csendes Vállus irányába is átvághatunk a félhomályos turistautakon, de egy hűsítő forrástúrát is bevállalhatunk.

Milyen látnivalókat találunk itt? 
A Szent Miklós forrást, egy 14. századi kolostor maradványait, egy katonai kutyatemetőt és több kilátót is, köztük a vállusi Padkűi kilátót.

A Kányavári-sziget ligetei, Balatonmagyaród

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kányavári-sziget

8753 Balatonmagyaród, Kányavári-sziget
Kányavári-sziget a facebookon
Részletek

A Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója által közrezárt sziget egész évben, szakvezetés nélkül is látogatható. Ha átsétálunk a jellegzetes fahídon, rátérhetünk a terület madárvilágát bemutató, 2 km-es Búbösvöcsök-tanösvényre, piknikezhetünk az öreg fák alatt, vagy csak egyszerűen élvezhetjük a madárcsicsergést.

Milyen látnivalókat találunk itt?
Két kilátót, sok kis öblöt és ha szerencsénk van, különleges madarakat.

Buruczky Ferenc Tanösvény, Nagygörbő

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Buruczky Ferenc-tanösvény (Bazaltutca)

8356 Nagygörbő, Kovácsi-hegy
Részletek

Egy másik alternatíva, ha Keszthely vonzáskörzetéből menekülnénk a forróság és a tömeg elől. A Nagygörbőről és a vindornyaszőlősi bazaltbányától is elérhető útvonal során furcsa és lenyűgöző természeti képződményeket, barlangokat és 15 méteres bazalttömbböket láthatunk, útközben pedig piknikezhetünk is egy árnyas pihenőhelyen. Vízhatlan cipőben és szúnyogriasztóval felszerelkezve érdemes nekivágni az útnak.

Milyen látnivalókat találunk itt?
A „Zala megye csodájának” is nevezett, kb. 200 méter hosszú, Bazaltutca nevű szurdokot,

Boroszlán tanösvény, Kőris-hegy, Bakonybél

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)

Részletek

Aki tényleg le akar menni a térképről, annak a Bakonybél-Pápa közötti útról, az Odvaskői pihenőtől kb. 3 km-re található erdős területet és a Bakonyi Gyilkos-tónak is nevezett Hubertlaki tavat ajánljuk. Az erdő mélyén megbújó tó tökéletes helyszín egy csendesebb, merengősebb kiránduláshoz – amire a part közelében ilyenkor biztosan nincs semmi esélyünk.

Milyen látnivalókat találunk itt?
Érdemes felmászni az odvaskői barlanghoz, vagy elsétálni a szintén nem evilági nyugalmat árasztó, bakonybéli Borostyánkút kápolnához.

A Töreki-tavak melletti erdő, Siófok

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Töreki Tavak tanösvény

8600 Siófok, Töreki utca
Töreki Tavak tanösvény a facebookon
Részletek

Szinte hihetetlen, de egy városon belül a totális őskáoszból (pl. Petőfi sétány) egyszer csak a romlatlan, zöld paradicsomba csöppenhetünk. Madárcsicsergés, békabrekegés, nyugalom, zen - amire minden Siófok környékén nyaralónak szüksége van ilyenkor, legalább néhány órára.

Milyen látnivalókat találunk itt?
A Cinege-patak völgye mentén haladó tanösvényt, ami egyébként 9 km-es és nem tartalmaz kaptatókat, egy kilátót és sok-sok madarat.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben