Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

5 klassz olvasnivaló tóparti henyéléshez

Aktív Balaton - Cikkek

2018. július 27., péntek — Andor Márió

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az olvasás olyan „alapfelszereltsége” a balatoni strandolásnak, mint a naptej, a lángos vagy épp a napszúrás. Az igazi és egyedi balatoni ízeket és sztorikat talán a legjobb a klasszikus formában fogyasztani. Ehhez ajánlunk 5 olyan könyvet (4 vadiújat, 1 korábbit és magazinokat), amik közül valamelyik biztosan ott lesz nálunk is.

Kalas Györgyi: Magyar tengeri gasztrokönyv 

Fotó: lira.hu

A Balaton partjától a gasztroblogokig már rengeteg helyen szó esett a balatoni gasztronómiában történt változásokról az utóbbi években, de ezt most először foglalták össze könyv formájában. Kalas Györgyi újságíró az elmúlt években evett és beszélgetett is a Balaton legeldugottabb helyein, hogy megfigyelje, hogyan indultak be a vendéglátásról a hekken kívül is gondolkodó strandbüfék, miként lett a Kistücsökből A Kistücsök, vagy miért fontosak az unalomig ismételgetett helyi alapanyagok. A szerző elmondása szerint ez nem kalauz, inkább egy szubjektív beszámoló, ahol a legfinomabb lángos mellett nyugodtan megférnek a merészebb próbálkozások is. Györgyi egyébként az ifjabb Balaton-imádókra is gondolt, gyerekeknek szóló kalandregénye szintén idén jelent meg Tilda és a kövér macska címmel.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Hogy megtudhasd, hol és miért ehetsz egy jót a környéken.

Jásdi István: Mi maradunk! 

Fotó: bookline.hu

Nem mindennapi történet, ha egy borász leteszi a hébért, tollat ragad és írni kezd. Jásdi Istvánnal ez történt. Legújabb regényéből megtudhatjuk, hogy népes, négygenerációs családja hogyan élte meg az örömet és a bánatot, illetve milyen kalandok és sorsok keresztezték útjukat, amik végre eljutottak oda, ahol ma vannak, a 21. század Magyarországán. Jásdi István Szerenád a szőlőben című könyve után egy újabb család- és korrajzot kaphatunk a nyári napsütésben a pokrócunk és az üdítőnk mellé.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Hogy a kezedben foghasd egy legendás balatoni család igaz történetét.

Térey János: Káli holtak

Fotó: libri.hu

Térey János színházi regénye Európában játszódik (Rómától kezdve, Budapesten át egészen Szentpétervárig is utazhatunk), de talán a Káli-medence miatt zárhatjuk különösen a szívünkbe és strandos táskánkba a könyvét. Még akkor is, ha a Balaton-felvidék festői helyén egy zombiapokalipszis zajlik éppen. Térey kíméletlenül kritikus, csípős szatírájában kortárs magyar alakok is felbukkanhatnak, de az is lehet, csak véletlen egybeesése ez a körülményeknek.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Mert kevés olyan hely van itthon, aminek a közelében zombiapokalipszis tört ki.

Tóth Gábor Ákos: Végtelen nyár - Édesvízi mediterrán 4.

Fotó: libri.hu

A témadús tóparti történetekben erős szerző trilógiájának negyedik része is jó választás lehet egy kis délutáni olvasáshoz. Nem, nem elírás, az olvasók kényszerítették ki az eredetileg három felvonásosra tervezett sorozat következő részét. A betelepülő kanadai magyar házaspár egy reggel szomorúan szembesül a helyi viszonyokkal, amire nem a helyi szokásoknak megfelelően kívánnak reagálni. Hogy ez sikerül-e, kiderül a Balaton irodalmi nagykövetének is tartott Tóth Gábor Ákos regényéből.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Mert egy jó sztoriba csöppenve, akár te is főszereplő lehetsz.

Katona Csaba: A magyar beau monde 

Fotó

Katona Csaba előző kötetéhez, a Professionatus spielerekhez hasonlóan ez is egy válogatás. Ezúttal a füredi fürdővendégekről írt, amihez nagy kedvvel és alapossággal válogatta össze a levéltárban őrzött írásos anyagokat. A szerző szeret elmerülni e témákban, mivel a 19. századi fürdőkultúrát, ezen belül is a füredi fürdőt kutatja. Írásaiban korabeli helyszínek, ételek, italok és emberek elevenednek meg az orrunk előtt a pokrócunkon.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Mert megtudhatod, hogyan nyaraltunk Füreden 200 évvel korábban. Lehet, 200 év múlva rólad írnak ilyet?

We Love Balaton & Hungary: az új úti társad 

Fotó: Polyák Attila - We Love Hungary

Két legkedvesebb idei szerzeményünk minden nyaraló vagy kiránduló hátizsákjának szériatartozéka kell legyen. Hogy miért? Mert a legnagyobb gondossággal gyűjtöttük össze a legjobb és legérdekesebb helyeket nemcsak a Balatonnál, de hazánk legszebb turisztikai régióiban is. Ha még nincs ilyened, beszerezheted turisztikai irodákban, szálláshelyeken vagy a kiadványban szereplő éttermekben.

Miért pont a Balatonnál olvassam egy strandon? Mert megismerheted a legjobb helyeket és tippeket, hogy miket nézz vagy kóstolj meg a nyaralásod hátralévő részében a Balatonnál vagy itthon. És még utána is.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben