Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Hol csobbanj télen? – Balatoni gyógyfürdők, 2. rész

Aktív Balaton - Cikkek

2017. február 24., péntek — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A környék hévizes forrásainak köszönhetően szerencsére télen sem kell nélkülöznünk a vizet, még akkor sem, ha a tavon ilyenkor inkább a korcsolyázást gyakoroljuk a mellúszás helyett. A vízben ázás mellett benevezhetünk masszázsra, van, ahol úszhatunk is, de a nagyon fázósak a szaunába is menekülhetnek a mínuszok elől.

Korábban már elkezdtük összegyűjteni, hogy a Balaton környékén merre találunk gyógyfürdőket. Mivel vészesen közeledik a Magyar Fürdőszövetség február 28-i "Szökjön ki egy fürdőbe!" névre hallgató programja, a legutóbbi négy helyszín után ezúttal további három helyszínen néztünk utána az áraknak, a nyitvatartásnak és a gyógyvizek jó tulajdonságainak.

Itt találjátok, hogy február 28-án hol lehet kedvezményekkel fürdőzni – a Galerius, a Zalakaros Gyógyfürdő és az Igali már csatlakozott a kezdeményezéséhez.

Csiszta Fürdő

Több mint 50 éve találtak rá Csisztapuszta határában arra az ásványi anyagokban gazdag forrásra, ami ma is táplálja a fürdőt. A 42°C-os feltörő víz csak elsőre elrettentő, valójában a medencékben ez 35-40 fokra lehűl. Télen a pára különleges hangulatot ad a belső térnek: olyan, mintha folyamatosan gőzben fürdenénk, de az itteni medencék nem elég nagyok ahhoz, hogy úszhassunk benne. A kinti medence szintén kicsi, cserébe itt a romantikafaktor a magasban lehet, ha innen elcsípjük a naplementét.

Csiszta Fürdő

8695 Buzsák, Fürdő tér
Csiszta Fürdő a facebookon
Részletek

 • Nyitva: 9-18.00
 • Mi van a vízben? Többek között kalcium, magnézium, vas, mangán, szulfátok, nitrogén-dioxid, hidrogén-karbonát
 • Mire jó? reumatikus betegségek, mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati panaszokra, bél- és gyomorpanaszokra, törések utáni rehabilitációra, bőrbetegségekre
 • Felnőtt belépőjegy ára: délutáni jegy 800 Ft, egész napos 1500 Ft (kedvezményesen 1200 Ft)
 • Extrák: pedikűr, manikűr, fodrászat, gyerekeknek játszótér

Az itteni vizet használják rengeteg betegség kezelésére, reumatikus tünetek és bőrproblémák enyhítésére is. Ezt a gyógyhatását az enyhén lúgos, kénes vízben lévő kalciumnak, magnéziumnak és a másik kilenc ásványi anyagnak köszönheti, amiben nagy mennyiségű szénsav is található. A belépőjegy árában a medencéken kívül a szauna használata is benne van.

Hévízi Tófürdő

Hévízt rengeteg vendégével együtt senkinek sem kell bemutatni. Nincs is annál jobb, mint közvetlenül zárás előtt vagy kora reggel, amikor még nincsenek sokan, majdnem kettesben lenni a gőzölgő vízzel, ami ráadásul háromnaponta teljen kicserélődik a másodpercenkénti 410 literes (!) vízhozamnak köszönhetően. A „motor” az a 38 méter mélyen lévő barlang, aminek hideg és meleg vizű forrásai táplálják a tavat, és amihez hasonlót – igaz, használhatatlanul meleg vízzel – legközelebb Új-Zélandon találunk. A hévízi tó a szénsavas, kénes-kalciumos-magnéziumos-hidrogén-karbonátos gyógyvizek összes jó tulajdonságát hordozza, ráadásul telente csinos fehér párasapkát visel, ami gátolja az ilyenkor is 23-25 °C-os víz lehűlését.

Hévízi Tófürdő

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Hévízi Tófürdő a facebookon
Részletek

 • Nyitva: 9-17.30 (belépés csak 16.30-ig)
 • Mi van a vízben? például kalcium, magnézium, vas, hidrogén-karbonát
 • Mire jó? mozgásszervi panaszok, ízületi megbetegedések, nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri bántalmak
 • Felnőtt belépőjegy ára: 1800-4500 Ft (1800 Ft: zárás előtt 2 órával)
 • Amit ne felejts otthon: a sötét iszapra nem kényes fürdőruha és fürdőlepedő, úszógumi
 • Extrák: betegségspecifikus masszázsok, iszapgöngyölés, iszapos hátkezelés, kórházi ellátás (csak beutalóval)

A tóban fürdeni szó szerint bizsergető érzés,  természetes masszőrünk az a kétirányú áramlás (meleg víz felfelé, hideg víz lefelé), ami állandó mozgásban tartja a vizet. A bizsergést fokozhatja, ha tudatában vagyunk annak, hogy a sötét víz alattunk minimum 2, de néhol közel 40 méter mély, ezért érdemes úszógumival felszerelkezni.

Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont

Marcali a déli parttól 12 kilométerre fekszik, 2003-ban épült szabadidőközpontja pedig jó és rossz időben egyaránt üzemel. Gyógyvize jelentős ásványianyag-tartalmú, alacsony keménységű hévíz. Ezt egy kisebb méretű kör-, illetve félhold alakú medencében találjátok, ez egyértelműen a fürdő nyugis része, ahova be lehet ülni gyógyulni.

Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont

Részletek

 • Nyitva: 10-19.00
 • Mi van a vízben? például kalcium, magnézium, vas, mangán, nátrium, nátrium-hidrogén-karbonát
 • Mire jó? mozgásszervi panaszok, ízületi megbetegedések, nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri bántalmak, urológiai gyulladások
 • Felnőtt belépőjegy ára: 1100-1550 Ft
 • Extrák: szauna, úszásoktatás, gőzkabin, merülő medence, masszázs

A többi beltéri gyógyfürdővel ellentétben itt úszni is lehet a 25 méteres medencében, igaz, itt nem gyógyvizet találunk. Ez egy teljesen korrekt uszoda mindenféle sallang nélkül, arra tökéletes, ha télen is úsznátok, majd a gyógyvízben megpihennétek.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben