Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Így lehetsz bringafüggő a Balatonon - 5 hely, amerre tekerni kell a látvány miatt

Aktív Balaton - Cikkek

2018. október 9., kedd — Tucsni László

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Nem kérdés, hogy autóval a leghatékonyabb közlekedni a Balatonnál, de egy napsütéses hétvégén mindennél többet tud érni az, ha nyeregbe szállunk. A népszerű zöld vélemények (zéró szén-dioxid, szén-monoxid és társai) mellett az sem utolsó szempont, hogy vannak helyek, amit tényleg bicikliről érdemes látni, mert ha autóval közlekednék, könnyen lehet, hogy nem is tudnánk megfigyelni a környék részleteit. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján összeszedtünk öt helyet, amerre érdemes bringázni, mert olyat látunk, amit tényleg élmény befogadni.

Káli-medence

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Mivel nyáron Révfülöpön van a We Love Balaton bázisa, adja magát, hogy a szerkesztőségnek a Káli-medence volt az egyik első jelöltje a felfedezendő helyek listáján. Innen nagyon nehéz egy helyszínt kiemelni, mert a Kővágóörs-Kékkút útvonal, vagy a Kővágóörs és Köveskál közötti szakasz is zseniális. De ahol minden alkalommal érdemes megállni, az a közvetlenül Mindszentkálla előtti szakasz, mert innen szinte az egész medencét be lehet látni, ami tényleg olyan, mint a mesében.

Balatonszepezd és Zánka közötti „felső” út

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kevésbé ismert, de van egy a 71-es főúttal párhuzamos felső út is Balatonszepezd és Zánka között. Emelkedőt kell érte mászni, de sokkal kevésbé forgalmas, mint a bringaút, és a kilátás is utánozhatatlan. Szemben látszik Boglár két dombja a Gömbkilátóval, kisebb erdőn keresztül is vezet az út, a Zánkához közelebbi részen pedig mindig szarvasmarhák legelnek.

Legurulni Vászolyról

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Aki tekert már a Pécselyi-medence hullámvasútjain, pontosan tudja, hogy nem a sík terephez szokott lábaknak találták ki ezt a vidéket. Viszont ha már egyszer Vászolyig eljutottunk, van egy útvonal, ami minden hegymenetért kárpótol. A lényeg, hogy ha Vászoly központjából a fő utcán elindulunk Dörgicse felé, még a falu határa előtt el kell fordulni balra, Balatonudvari felé. Olyan hálás lejtő vezet vissza a partig , hogy a végén már ismételni akarjuk majd az egész túrát. Előbb egy erdőn keresztül vezet az út, majd megkapjuk az egész Balaton egyik legszebb panorámáját. Még tekernünk sem kell, csak nézni és nem elfelejteni azt, amit látunk.

Tihany után, ahogy előttünk az egész Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Van néhány olyan pont, ahol kifejezetten azt érzi az ember, hogy nagyon is megéri itt bringázni, ez az egyik. Ahogy a Balatoni Bringakörúton Tihany után kiérünk, és jobb kéz felől előttünk vannak az északi part dombjai, bal kéz felől pedig maga a Balaton, kifejezetten van kedvünk továbbmenni. És a jó hír, hogy ezen a részen úgy kanyarog a bringaút, hogy sokat látunk a partból.

Kishegy

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kishegy megmászása elsőre olyan nehéznek tűnt, mintha legalább a Pireneusokban indulnánk a Tour de France-on, de ha felérünk, kiderül, hogy nemcsak teljesíthető a táv, de nagyon meg is éri. A lüktető lellei sétány után ugyanis felüdülés a környék nyugalma, a gémeskút körül legelésző lovak pedig egyenesen olyan, mintha egy provence-i képeslapról sétáltak volna elő. Bringás szempontból némi hegymászó üzemmód szükséges, de azért nem kell királykategóriás hegyi hajrákkal készülni a feljutáshoz. Fent nem biciklibarát az útvonal, a földúton inkább tolni kell majd a járgányt, de ha már itt vagyunk, érdemes a Szent Donát kápolnáig felmászni, hogy körbe tudjunk nézni.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben