Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Itt még jogosítvány nélkül is száguldozhatsz - Gokartteszt

Aktív Balaton - Cikkek

2016. július 6., szerda — Molnár Zoltán

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Két teljesen kezdő versenyzőt is beültettünk a Balaton három különböző gokartjába, hogy tapossanak a gázba, és értékeljék a pályákat. Jártunk kicsi viacoloros helyszínen éppúgy, mint egész profinak tűnő aszfaltozott versenypályán. Azonban az Enyém a Balaton! sorozatunk újabb tesztjéből kiderült, a látszat néha csal.

A legnagyobb Forma-1 pilóták is gokarton kezdték, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy a szokásosnál nagyobb közönséggel, de megpróbáljuk, hogyan tudunk versenyezni. A Balaton környéke sok gokartpályát kínál, mi a keleti medence környékét néztük meg, három helyszínt választottunk ki. Tesztelőink közül Annának és Juditnak jogsija sincs, Zolinak és Szaszinak viszont van ilyen dokumentuma, így a cikket inkább a kezdők benyomásaira hegyeztük ki.

Gokart Balaton - Siófok

Gokart Balaton

8600 Siófok, Jégverem utca
Gokart Balaton a facebookon
Részletek

Siófok centrumához aránylag közel, egy ipartelepbe ékelődve található meg a Gokart Balaton a Jégverem utcában. Újszerű kocsikon suhanhatunk körbe a relatíve egyszerű, de azért pár döntött kanyarral megtűzdelt pályán. Az aszfaltjuk ha nem is hibátlan, de egy műélvező gokartos számára abszolút járható, mégiscsak egy e célra épített, 400 méteres pályáról beszélünk. Ezt támasztja alá, hogy a kanyarok zömmel döntöttek. A pálya alapvetően széles, jól lehet előzni és versenyezni. Az üzemeltető cégnek Balatonlellén is van pályája, amúgy a kilencvenes évek eleje óta űzik az ipart.

"Vicces volt megtapasztalni az erőket, amik az autóra hatnak" - mondta az egyik gokartszűz kollegina, Anna, aki biztonságban érezte magát a pályán. Anna még hozzátette, "kicsit fura volt, hogy nem kaptunk hajhálót vagy hasonlót, és nem volt jó érzés belegondolni, hány ember DNS-e tapadt az arcomra néhány perc alatt." Judit a tájékoztatást hiányolta, de a jó kigyorsítós szakaszokat kedvelte. Mindenesetre "első vezetési élménynek is tökéletes volt ez a pálya", amit a stáb jogsis része is aláírt, hozzátéve, hogy jó a burkolat.

Adatok:

Nyitvatartás: május 1. - szeptember 31.-ig
mindennap 10-20 óráig folyamatosan

Árak: 5 perces futam: 2300 Ft
10 perces futam: 3600 Ft

Elérhetőség/foglalás: Siófok, Jégverem utca
Tel.: 06-84-311-917, 06-20-341-8595
e-mail: mail.janos.konya@gmail.com
honlap: www.gokartbalaton.hu

Oszi Gokart - Balatonfüred

Oszi Go-Kart

8230 Balatonfüred, Fürdő utca 35.
Részletek

A klasszik, parkolóban kialakított pálya a füredi, aminek az a profilja, hogy az aquaparkból távozó vendégeket lehalássza. Ez volt az egyetlen a vizsgált pályák közül, amit gyerekek is használhatnak, és tényleg erre jó igazán: belekóstolásra az egész gokartvilágba. Az Oszi Gokart pályája egyszerű, a parkolóban oda-vissza tudunk autókázni, néhány sikánnal tarkították a pályát azért, hogy izgalmasabb legyen. Az egész műkövön zajlik, de nem ráz durván, viszont a szűkületek miatt szinte képtelenség előzni. Az Oszi Gokart hat éve üzemel itt, de a város túlsó felén is van egy betonos pályájuk, az ennél hosszabb, a honlap szerint 250 méteres.

Judit ezt a helyszínt élvezte eleinte jobban, itt kiválóan rá tudott érezni az alapokra, pláne, hogy a hét-nyolc éves kocsik se tűntek bikaerősnek. "A pálya maga először technikásabbnak tűnt, és jobban is tetszett, de aztán a sok lassító kanyar miatt nem tudtam eléggé felgyorsítani a kocsit" - nyilatkozta. Annának gondot okozott, hogy nem volt a méretében bukósisak (eldobható hajháló azonban igen), a gépeket is gyengének találta, és a burkolatot is. A pálya előnye, hogy aki nem gokartozni akar, annak nem messze az aquaparki pályától van lehetősége quadozni és crosscartozni is.

Adatok:

Nyitvatartás: Mindennap 10-22 óráig.

Árak: 1 fő, 1 menet (5 perc) 2000 Ft (gokart, cross cart, quad).

Elérhetőség/foglalás: Balatonfüred, Fürdő utca.
Tel.: 06-20-386-1396
e-mail: zsanikart@gmail.com
honlap: balaton-gokart.hu

Veszprém Gokart - Veszprém

Veszprém Gokart

8248 Nemesvámos, Muskátli utca 3.
Veszprém Gokart a facebookon
Részletek

Sok jóval nem kecsegtetett a megyeszékhely északi oldalán, egy lepusztult és bezárásra ítélt áruház parkolójában kialakított gokartpálya, de ez a helyszín lett a legkellemesebb csalódás. Fontos volt, hogy csak itt mondták el nekünk pontosan, mire kell odafigyelni általánosságban, és a konkrét pályán is. Ez a pálya tűnt a leghosszabbnak, pedig az üzemeltetők szerint kb. 340 méteres csupán. Alapvetően L-alakú, de rengeteg visszafordító hajtűkanyart tettek bele, így jó fárasztó is itt körözni. Váltakozik az aszfalt- és a térkőburkolat, emiatt egy-két helyen hepehupás a pálya, de alapvetően ez adta a legnagyobb élményt is.

Ők harmadik éve vannak itt, jövőre a tervek szerint már a Nemesvámos melletti új, épített pályán várják a versenyezni vágyókat. Négyévesek a gépeik, amikkel rendszeresen rendeznek versenyeket, a legjobb időket folyamatosan közzéteszik ezektől függetlenül is (heti, havi és éves bontásban is). Külön előny a jelenlegi pályán, hogy azt másfél-két havonta átépítik a gumifalak mozgatásával. A biztonságra zászlókkal is odafigyelnek, aki ismerős az F1-ben, annak nem lehet újdonság, ha kék, sárga, piros vagy kockás zászlót lengetnek előtte.

A stáb odafigyelését két amatőrünk is kiemelte: "nyilvánvaló volt, hogy itt tényleg minden a gokartozókért van, és figyelnek arra, hogy folyamatosan fejlesszék a pályát és a kocsikat" - fogalmazott Judit. Anna az erős gokartokat és a technikás pályát méltatta, ami a rutinosabb versenyzőknek az igazi, ő maga pedig már erősen érezte a bal karját a sokadik kör után.

Adatok:

Nyitvatartás: Kedd-péntek 16-20 óra, szombat-vasárnap 13-20 óra.

Árak: 7 perc - 2000 Ft (van klubkártya, amivel olcsóbb, illetve vannak versenycsomagok is több fő részére).

Elérhetőség/foglalás: Veszprém, Kistói út 27.
Tel.: 06-30-454-4417
e-mail: info@veszpremgokart.hu
honlap: veszpremgokart.hu

De honnan tudom, hogy biztonságos a pálya?

A gokartok nem a vakvilágban működnek csak úgy, hanem - elvileg - szigorúan ellenőrzik őket. A BME, azaz a Műszaki Egyetem szakemberei kétévente alaposan leellenőrzik a kocsikat, és a bukótereket is, meg minden létfontosságú biztonsági elemet. A mutatványosberendezésekről szóló jogszabályok is biztosítják a balesetmentes üzemmenetet.

Herbie-t sajnos nem engedték fel a gokartpályákra, de azért nekünk már sokszor bizonyította fölényesen, hogy belé is szorult lóerő. Szó szerint:

Ez a cikk a MasterCard® és a We Love Balaton közös, Enyém a Balaton! kampányának részeként készült el.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!