Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Itt minden közös. Még a kert is! - Neked Szabad

Aktív Balaton - Cikkek

2016. július 20., szerda — Tucsni László

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Nagyon könnyű gyanútlanul áthaladni Révfülöpön, miközben Badacsony vagy a Káli-medence felé tartotok. Tény, hogy itt nincs kalandpark, Michelin-csillagokra törő étterem vagy élménybirtoknak álcázott borászat sem, de pont ez adja az általában csak keresett nyugalomfaktort. A fülöpi békében egy családi telken szép lassan egy közösségi tér alakul külföldi önkéntesekkel, gazdag veteményeskerttel. Ezen a héten a jógát a művészetekkel összehozó táborral indítanak.

Neked Szabad

8253 Révfülöp, Kacsajtosi út 15.

Két évvel ezelőtt, amikor először meglátogattuk a szentbékkállai Pegazust, egy erősen lelakott épületet, egy pultot, néhány asztalt, egy jó fej kutyát és két lelkes fiatalt találtunk ott. A jövő teljesen bizonytalan volt, viszont elmondtak egy elég határozott víziót: létre akartak hozni egy közösségi teret. Ma már ott tartanak, hogy kortárs kiállításokat szerveznek, visznek hozzájuk esküvőket, üzemel a konyhájuk, időről időre pedig vagy Jordán Adéllal és a Puszi Zenekarral, vagy faldöngető technobulival töltik meg a Káli-medence egyébként 193 lakost számláló faluját.

A Pegazusról írtunk a múlt héten, a mostani sztori nem is róluk szól, de a Révfülöpön alakuló Neked Szabadot látva megkerülhetetlenül elkapott minket a déjá vu szele, és nem csak azért, mert alakul egy új közösségi és befogadó tér, ahol találkoztunk jó fej kutyákkal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A hely 15 perc sétára van a Balaton partjától, és csak egy rövid kitérőre a 71-es főúttól. Ahogy belépsz az 1000 négyzetméteres kertbe, rögtön a balatoni vadregény fogad a zöld létező összes árnyalatával. Négyzetre nyírt bonsai fákat itt nem kell keresni, helyette van egy terebélyes cseresznyefa és egy elég komoly veteményeskert is, ahol most éppen a tökök harcolnak a területért a paradicsomokkal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A kerti épületek még bőven építés alatt állnak, de az alapfunkciókat ellátó egységek már elkészültek: van kerti konyha, közösségi sátor (ami első ránézésre olyan, mintha a Samsara egyik helyszíne lenne), kerti zuhanyzó, ökomosdó és egy tűzrakó hely, ami már most is tábortűzért kiált.

Ez a kert a házigazda, Wanda családjának öröksége. Két évvel ezelőtt kezdtek el azon gondolkodni, hogy ideje lenne visszafoglalni a kertet a gyomnövényektől, így kezdtek el többen, barátokkal és családtagokkal rendszeresen idejárni, és letenni az alapokat, amire most fognak építkezni. Kezdetektől fogva a közösségi szellem vezérli Wandát, amit a külföldi útjai során tapasztalt: "Nagyon sok helyen dolgoztam önkéntesként, és az együtt gondolkodás, a multikulturális közegben létezés adott mindenhol erőt a dolognak. Szicíliában például láttam azt, hogyan tud sok, egymás mellett élő kis közösség a saját céljain dolgozni, miközben ezek a közösségek folyamatosan segítették egymást. A Káli-medence környéke és a Balaton-felvidék teljesen alkalmas helyszíne lenne egy hasonlóan nagy összefogásnak."

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Azt szeretnék, hogy még többen csatlakozzanak a Neked Szabadhoz, és aki idejön hozzájuk Révfülöpre, vegyen részt a közösség életében, és segítsen építkezni: "Lehet, hogy ásol, kalapálsz, de ültethetsz paradicsomot is. A lényeg, hogy legyél velünk, és tedd hozzá a helyhez, amit te tudsz. Lehet konkrét programötletet hozni, de egy hétvégére is eljöhet bárki kertészkedni" - mondja nekünk Wanda, és ahogy erről beszél, látszik rajta, hogy az ő fejében is most alakul ki, miket lehet még kihozni a kertből. Például mennyire jó lenne megtanulni kőből kemencét építeni, majd egy hiteles valakitől végighallgatni, hogyan kell olyan jó tésztát gyúrni, mint egy itáliai mamma, és ebből hogyan kell pizzát sütni. Ehhez nyilván kell majd valaki, aki tényleg tud kemencét építeni, és még valaki, aki pizzatésztákat gyúr, mióta az eszét tudja.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az elsőre túl idillinek tűnő kép nem példa nélküli: egyik első külföldi önkéntesük egy francia srác volt, aki nagyjából egy hónapot töltött itt. Korábban séfként dolgozott, így a kerti zöldségekből főzött több pazar ebédet, tanított új konyhai módszereket, nem mellesleg pedig teljesen beleszeretett a Káli-medencébe.

A veteményeskert nagyon fontos része a Neked Szabadnak, nemcsak azért, mert az itteniek így el tudják látni önmagukat friss zöldséggel, hanem mert az olyan fárasztó munkák, mint a palántázás vagy a reggeli öntözések végül tényleg megtérülnek. "A múlt héten vettünk le egy akkora paradicsomot, mint az öklöm, az íze pedig olyan volt, mint a mangóé. Nem hittem el" - meséli Wanda, miközben mutatja a birodalmat.

Yoga-Art ~ Neked Szabad

1500 - 5500 Ft
2016. július 19., kedd 8:00:00
2016. július 24., vasárnap 20:00:00

@ Neked Szabad
8253 Révfülöp, Kacsajtosi út 15.

Egyelőre alakul, mi lesz ennek a pontos formája, de két programmal indítják be a kertet. Az első ezen a héten zajlik, a Yoga Art táborban minden reggel jógával kezdenek, a nap további részében pedig különböző fakultatív kreatív workshopokat tartanak a festéstől kezdve a táncon át a meditációig. Csatlakozni bármikor lehet, kaptok sátorhelyet a kertben, a reggelihez és a vacsorához pedig a kertből érkező zöldségek és gyümölcsök adják az alapanyagot, este pedig a tűzrakó hely is elnyeri értelmét.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

LoveBug Vintage Kincskereső Camp

29000 - 37500 Ft
2016. július 29., péntek 18:00:00
2016. július 31., vasárnap 14:00:00

@ Neked Szabad
8253 Révfülöp, Kacsajtosi út 15.

A másik programjukat a Lovebug Vintage szervezi, július 29. és 31. között két titkos bolhapiacra visznek el mindenkit a Balaton-felvidéken, ahol a nagymama retro teáskészlete mellett még extrémebb tárgyakra is lehet majd vadászni. Lesznek friss ételek a kertből, ha szeles idő lesz, még vitorlázás is beleférhet, a tábortűz pedig ugyanolyan alap lesz, mint egy békebeli úttörőtáborban.

A folytatást is tervezik az idei nyárra: július végén és egész augusztusban sok zenész vendég lesz a kertben, ezért elkerülhetetlen, hogy beinduljanak a nagy esti zenélések a tábortűz mellett, amiért érdemes figyelni a Facebook-oldalukat. Jönnek még további kreatív programok, nagy közös kertfejlesztés vagy akár kemenceépítés.

A We Love Balaton szerkesztősége is ebben a kertben talált állandó otthonra idén nyáron.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben