Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Jó ruha, jó hely, jó védőital – így horgászhatunk a téli Balatonnál

Aktív Balaton - Cikkek

2016. december 13., kedd — Rápolthy Edit

Fotó: Előd Botond

Mire érdemes felkészülni, ha valaki a téli Balatonra indul horgászni? Mit lehet ilyenkor fogni? Mekkora küzdelemre számítsunk? Számtalan, téli balatoni horgászattal kapcsolatos kérdésünkre választ kaptunk egy éles bevetés során, a hab a tortán pedig az ízletes süllővacsora volt.

Valljuk, hogy télen a Balatonnál majdnem ugyanannyi mindent lehet csinálni, mint nyáron, csak jobban fel kell öltözni. Különösen igaz ez, ha horgászni indulunk. Előd Botond vezetett be minket a téli balatoni horgászat rejtelmeibe, aki igazi profinak számít, és akihez, mivel egy horgászati márka nagykövete, sokan járnak tanulni.

Sokan horgásznak télen a Balatonnál?

Inkább a késő őszi időszakra jellemző a vizet benépesítő horgászok hada, aztán minél inkább hidegre fordul az idő, annál inkább a kályhák melege nyeri a csatát az egyébként vizet járó horgászok körében is, ami azért érthető, mert ilyenkorra már téli üzemmódra kapcsolnak a kikötők, a legtöbb csónak és vitorlás is téli álmát alussza. Bár a nyugalom és a csend kivételes ezekben a hónapokban, ahogy a tó téli arca is, már csak a legelszántabbak szállnak vízre.

Fotó: Elek Botond

Mit lehet ilyenkor fogni?

Ősszel jól fogható mindenféle ragadozóhal a Balatonból akár pergetve (különböző anyagokból készült táplálékutánzatokkal való halfogás) , akár élő vagy döglött halas technikával. Akinek nincs rá módja, mindezt a partról űzi, ami szintén eredményes, mégis az az igazi, ha ki tudunk menni csónakkal vagy vitorlással a nyílt vízre. A csukát leginkább partszélen, a hínármezők közelében találjuk, míg a süllők a nyílt vízen keresik táplálékukat. Emellett találkozhatunk még a kikötők környékén rengeteg sügérrel, és ha csoportosuló táplálékhalakat fedezünk fel, jó eséllyel fáraszthatunk ki egy-két szebb balint is.

Fotó: Sebestyén Blanka

Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, a halak elkezdenek bandákba csoportosulni, téli vermelő helyeket keresnek, és csak egy-egy koncentráltabb bolyban találhatóak meg. Ilyenkor van szükség egy jó horgászvezetőre, aki sokéves tapasztalatból tudja, hogy merre keressük őket. Sajnos sokan visszaélnek ezzel a tudással, és szabályszegést követnek el, azaz a napi megengedett kvótát túllépve, nagy mennyiségben viszik el a halakat a tóból. „Én is fogyasztok halat, de fontos a mértéktartás. Mindenesetre, ha ma fogunk valamit, azt hazavihetitek!” – nyugtat meg minket Botond.

Mire érdemes felkészülni, ha valaki ilyenkor indul neki a horgászatnak?

Három fontos alapszabálya van a téli horgászatnak: jó ruha, jó hely, jó védőital.

  • Jó ruha: a legfontosabb a réteges öltözködés, vetkőzni egyszerűbb a vízen, mint felöltözni, amikor már dideregsz. A lábbelire nagyon fontos odafigyelni, illetve hungarocellt is tehetünk a csónak padlójára a talpunk alá.
  • Jó hely: ezt bízzuk horgászvezetőnkre.
  • Jó védőital: itt elsősorban ne alkoholra gondoljunk, mert az, bár az elején fűt, egy idő után elveszti varázsát, és elkezdünk fázni. Így egy jó pálinka mellett a termosz és a meleg tea, akár egy kis elektromos merülőforralóval kötelező.

Fotó: Előd Botond

Mindezeket megfogadva betáraztuk a piknikkosarat, ellenőriztük a csónak felszerelését, felvettük a mentőmellényeket, és elindultunk, hogy először megnézzünk egy olyan helyet, ahonnan foghatunk pergetve halat, és a naplementét is jól látjuk. A romantikafaktor mellett azért fontos látnunk, mikor megy le a nap, mert az első kapásokra gyakran az esti fényváltás környékén számíthatunk.

Mire fogunk most horgászni? 

Célhalunk a süllő volt, így olyan helyeket választottunk a Füred/Tihany előtti vízterületen, ahol már több generáció óta sikeresen fogják a tó egyik legfinomabb halát. Először pergetünk, majd továbbállva bedobjuk a botokat egy jó helyre. Célba vesszük a süllők egyik vonulási útvonalát, itt jó eséllyel fáraszthatunk ki szebb példányokat.

Mekkora küzdelemre készüljünk? 

A fárasztás annyit jelent, hogy a megakasztott halat megszelídítjük a vízben a damil végén, hogy aztán könnyebben terelhessük a merítőszákba. Hatalmas küzdelemre nem kell készülni, az átlagos balatoni süllőket tepsisként emlegetik, tehát körülbelül egy kiló a súlyuk. Ha jó helyen vagy, azért beköszönhet az átlag balatoni süllő nagyapja is, ami már rendesen megdolgoztathatja a felszerelésünket és a horgászt.

Milyen csalikkal készültünk a süllőzésre?

Pergetéshez csalinak különböző gumiból és műanyagból készült halimitációkat akasztottunk a zsinór végére, és ezzel fésültük át azt a pár szobányi részt, ahol a halakat sejtettük. Ehhez fontos a jó minőségű, érzékeny pergetőbot, hiszen éreznünk kell a tófenék különböző egyenetlenségeit.

Fotó: Előd Botond

Mivel a pergetés inkább haladó szint, némi próbálkozás után Botondra bíztuk a dolgot. Ez meghozta a további kitartásunkhoz szükséges sikerélményt, hamar horogra akadt az első csíkos hátú.

Fotó: Előd Botond

Miből áll és mennyibe kerül a kezdő felszerelés?

Először is kell szereznünk egy horgászengedélyt. Ez lehet vizsgához kötött éves engedély, vagy 3 hónapig érvényes turistahorgászjegy, ami mellé még balatoni napi vagy heti engedélyt is váltani kell. Ezt szinte minden horgászboltban beszerezhetjük, ám fontos betartani a szabályokat, így erről előre tájékozódjunk!

Fotó: Előd Botond

A hagyományos, letett botos süllőzésnek nincs nagy eszközigénye, elég egy közepes erősségű, 2,5 m körüli bot, egy jó fékkel ellátott orsó, egy 0,25 mm-es zsinór, egy ólom és egy horog. Csalinak legjobb, ha snecit használunk. Nagyobb boltokban lehet kapni, de bemelegítésnek mi magunk is megfoghatjuk a csalihalat, a szintén horgászboltban beszerezhető kishalazó szettel. 15-20 ezer forintból tudjuk összerakni a belépő eszközkészletet, ezzel pedig jó darabig horgászhatunk majd a Balaton partján.

Végszó

A horgászást egy pergetve és egy snecivel fogott süllővel zártuk, a halakat pedig vezetőnk segítségével meg is pucoltuk a hideg parton - ez nem egy kellemes elfoglaltság, de szerettünk volna a végsőkig kitartani, ha már téli horgászatra adtuk a fejünket -, majd az egész napot megkoronázva, roston sütve, sózva, borsozva, fokhagymával ízesítve elkészítettük és jóízűen elfogyasztottuk.

Fotó: Előd Botond

Nem biztos, hogy mostantól minden téli hétvégén a vízparton lógatjuk majd a botot, de tény, hogy egészen különleges élménnyel lettünk gazdagabbak. Ha hasonlóra adnád a fejedet, írj Előd Botond címére.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben