Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kilátópont épülne a Zirci Apátság présházára

Aktív Balaton - Cikkek

2016. december 14., szerda — We Love Balaton

Legalábbis három BME-s diák ígéretes tervet készített róla.

Az "Építőművészet - kultúrtáj" szekcióban három fiatal tervező, Bedő László, Kovács Christopher és Vági Péter izgalmas tervet mutatott be a Zirci Apátság jelenleg lepusztult állapotú, de jó adottságokkal rendelkező présházának és pincéjének újragondolására - olvashatjuk az epiteszforum.hu-n.

Fotó: Vasáros Zsolt DLA, Bedő László

A somlóvásárhelyi hegyoldalon található, klasszicista stílusban épült romra egy új épületet húznának, amely egyenrangú elemként illeszkedne a romhoz, szimbolizálva azt, hogy a múlt és a jelen egyaránt fontos. Az anyagában, szerkezetében, tömegében és térformálásában is kortárs felső elem tulajdonképpen "lebegne" a rom felett, túllógó kontúrjával és feszes távolságával védve azt.

Fotó: Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter

A déli lejtőn, a hegy szoknyájánál elhelyezkedő panorámás épület ideális megálló lehetne az innen induló és ide visszaérkező turisták számára. Az elképzelés szerint az eredeti rom az érkezés helye lenne, és egyben az egyik kiállítási tárgy

Fotó: Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter

Az emeleten kerülne kialakításra a büfé fogyasztótérrel és vizesblokkal. Ha jó az idő, a vendéglátás a földszinti teraszon zajlana, a fogyasztótérből a Balaton-felvidék panorámája tárulna így a vendégek elé a somlóvásárhelyi piros háztetőkkel tarkítva.

Fotó: Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter

A pincébe kiállítóteret álmodtak a tervezők, ahol a látogatók kedvükre időzhetnének. Ebbe a térbe az állagmegóváson túl nem nagyon nyúlnának bele.

Fotó: Bedő László, Kovács Christopher, Vági Péter

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!