Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Lázálomnak tűnt, életreszóló élmény lett – Ilyen egy téli vitorlástúra a Balatonon

Aktív Balaton - Cikkek

2018. február 16., péntek — We Love Balaton

Fotó: porthole.hu

Néhány vitorlázó megunta, hogy télen nem szállhatnak vízre. Hiába tűnt őrült ötletnek, egy kis csapat bebizonyította, hogy a túra télen is lehetséges a Balatonon. A Lellei Gasztro Farsangtól egészen a csopaki Szent Donát pincészetig végigkóstolták a környék különlegességeit, és felejthetetlen emlékeket szereztek. Gerő András, a porthole.hu főszerkesztője meg is írta, milyen az, ha télen bontanak vitorlát.

BL YachtClub & Apartments

8638 Balatonlelle, Köztársaság utca 36-38.
+36 30 448 3199

Évek óta próbálom meggyőzni a környezetemet arról, hogy a parton tartott hajó leginkább a szolgáltatóknak kedvez. Téliesítünk, ponyvázunk, párátlanítunk, elszállítjuk a cuccokat, majd visszavisszük, küzdünk a penésszel, aggódunk, mert a tél hidege nem javítja az átnedvesedett héj állapotát. Azonban a legnagyobb baj, hogy amíg vízre nem kerül a hajó, addig nincs vitorlázás.

Mégis egyre többen követik a példámat és kimerészkednek a kikötőkből, kihasználva az enyhe telek jégmentességét. Népszerűek a BL Yacht Club (BLYC) téli versenyei, de hosszabb túrára nem igen akadt vállalkozó. Hová is mennénk? A zárt kikötők nem túl csábítóak.

Fotó: porthole.hu

Szürreális ígéretek a téli Balatonról

Tóth Balázs, a BLYC nyughatatlan hoppmestere már az őszi hónapokban arról győzködött, hogy lenne értelme a túrázásnak is, ha képesek lennénk a téli Balaton adottságait jobban kihasználni. Kételkedtem, mert nem igazán tudtam a kikötőhöz közeli, télen is nyitva tartó vendéglátóhelyről a keleti medencében. Balázs azonban közös túrára invitált, elég szürreális ígéretekkel. Azt próbálta velem elhitetni, hogy egy 4-5 napos túra során akár körbe is vitorlázhatjuk a tavat, és nem lesz hiányunk az élvezetekben.

A találkozót február első szombatjára időzítette. Nem véletlenül, ekkor volt az I. Lellei Gasztro Farsang. A helyi vállalkozók által életre hívott eseményen már a kora délutáni nyitás után azonnal megtelt a sátor és környéke és hiába fogyott el minden étel és ital, este 11-kor még mindig dübörgött a rendezvény.

Fotó: porthole.hu

Szigorú biztonsági szabályokra volt szükség

A túra látszólagos spontaneitása ellenére komoly biztonsági figyelem mellett szerveződött. Bagyó Sanyi, a VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) vezetője kemény feltételeket fogalmazott meg még indulás előtt. A mentőmellények állandó viselése mellett rögzített mentőhevedert is kiköttetett, mert a jeges csúszós fedélzetről nem kunszt a vízbe csobbanni. A sötétedés utáni hajókázást sem tanácsolta, mert a csoportnak mindvégig látótávolságon belül kellett haladnia.

A túra után jöttem rá, hogy a téli vitorlázás nem sokban különbözik a síeléstől. Síelni is megbízható felszereléssel indulunk, vigyázunk egymásra, nem próbáljuk átlépni határainkat és ha fázunk, bemegyünk a legközelebbi hüttébe átmelegedni. Eszünkbe nem jut sötétben sízni, mert éjszaka a huplis pálya és a hullámos víz is közeli rokonok. A másnapi indulásra végül 5 hajó 27 fővel jelentkezett. Később csatlakozott még egy hajó és folyamatosan bővült a létszám a váratlanul hangos médiavisszhangnak köszönhetően.

Fotó: porthole.hu

Felébresztették az alvó Balatont

Fenyves Yacht Club és Kikötő

8646 Balatonfenyves, Mária utca 1.
+36 30 312 0338

Az első napunkon szikrázó napsütés, kellemes észak-északkeleti szél tolta el a csapatot Balatonfenyvesre. Kikötés után elfoglaltuk a Fenyves Yacht Club ultramodern hotelszobáit, bár volt néhány megátalkodott, aki ragaszkodott a hajón való alváshoz. Állítólag ők sem fáztak, annak ellenére, hogy a fedélzeteket és a móló-szárakat reggelre belepte a dér. A finom vacsorát követően szauna, bowling és biliárd csatákban mértük össze erőinket.

A hétfői nap is a tavaszt idézte, kevés széllel, a csapat így a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolnánál keletre fordult, hogy még világosban, köthessünk ki Badacsonyban. Aki járt már itt télen, annak nehéz elképzelnie, hogy mit lehet itt ilyenkor csinálni. A Balatoni Körnek köszönhetően azonban bőven volt programunk. Már a kikötőben UAZ-nak kinéző klasszikus terepjárók várták a csapatot: aggodalommal gyömöszöltem magam az orosz hadipar már-már elfeledett reliktumába, de kiderült, a badacsonyi UAZ-ok alig kétévesek és az öreg dizájn korszerű Toyota-hajtást rejt.

Fotó: BL YachtClub & Apartments

Laposa Borbirtok

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.
+36 20 777 7133

Az első helyszínen, a Laposa Birtok teraszán még megbámulhattunk egy téli naplementét, majd élvezhettük az elmaradhatatlan borkóstolót, sajt–sonka–kolbász-tállal kiegészítve. Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke tudatosította bennünk, hogy amit mi vitorlázók ezzel a túrával megvalósítottunk, az egy komoly lépés az alvó téli Balaton lehetőségeinek feltárására. Büszkén érkeztünk a következő állomásra, az Istvándy család birtokára. Gergő, a harmadik borászgeneráció képviselője először a mozivászon elé ültette a csapatot, hogy képekkel is alátámassza, mit jelent egy elkötelezett balatoni borászat. Megható emlékek elevenedtek meg a családról, ahol a nagypapa még ünneplőbe öltözött az újbor kóstolására. Az Istvándy-borokról, a finom ételekkel nagyon elfogult vagyok, legyen annyi elég, hogy ide nagyon is érdemes ide ellátogatni.

Fotó: porthole.hu

Este bevonultunk a Neptun Szállóba, amely valamikor hadikórházként működött. A sebesült Egry József itt szerelmesedett bele ápolónőjébe és választotta Badacsonytomajt lakhelyéül. A Bonvino Hotel reggelije után Révfülöpre, majd onnan Balatonboglárra hajóztunk, ahol a tó legöregebb menetrendi hajóján a múzeumként funkcionáló 1873-ban vízre került csavargőzösön merenghettünk a múlt dicső emlékein. Estére ismét a BLYC vendégszeretetét élvezhettük kiegészítve némi kulturális kitérővel a Budapest Bár siófoki koncertjére.

Fotó: porthole.hu

Olyan élmény, amit minden hajósnak át kell élnie egyszer

Karolina Kávéház

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.
+36 87 583 098

Szerdára megjött az igazi tél. Havazás, viharos szél nehezítette utunkat Balatonfüredre. Az erős szél, az arcba fúvó havazás egyáltalán nem vette kedvünket. Amíg az első napok napsütése inkább a korai tavaszt idézte, a hamisíthatatlan telet legalább annyira élveztük. A hófödte hegyek látványa a víz felől olyan élmény, amit minden balatoni hajósnak meg kell élnie.

A közel ötórás kreuzolás után a füredi Karolina előtt kötöttünk ki, ahol a cukrászda tulajdonosa személyesen hozott nekünk forró teát, feltételezve, hogy csonttá fagytunk a hosszú cirkálás alatt. Tévedett, most sem fázott senki, sőt az egész út alatt sem volt megfázás vagy hasonló kellemetlenség. A szerdai naplementét már a csopaki Márga Bisztróból élvezhettük. A gasztroélmények itt kiegészültek egy részletes tudattágítással a család Szent Donátról elnevezett pincéjében.

Fotó: porthole.hu

Csütörtök reggel a túra a hazatéréssel folytatódott, a résztvevők visszahajóztak anyakikötőjükbe, de a történet igazán csak most kezdődik. Eltelt már néhány nap, de még mindig pörög a net, képek, filmek osztódnak, megy az agymenés. A csapat elhatározta, hogy együtt marad, megalakítva a Hidegen Légiót. A jövő télig hátralévő alig egy évben megszervezünk egy különleges téli túrát, melyen 20-30 hajó és legalább száz résztvevő számára próbáljuk megteremteni azt az élményt, ami nekünk megadatott.

A szerző Gerő András, a porthole.hu főszerkesztője, aki végig ott volt a múlt heti téli vitorlástúra fedélzetén. Az első túra után máris szerveződik a következő, még nagyobb létszámú téli vitorlázás, amit már a hivatalosan is Hidegen Légiónak elkeresztelt csapat szervez. Jövőre már 20-30 hajóval, 100 emberrel túráznák körbe a Balatont.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben