Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Merre biciklizz a Kis-Balatonnál?

Aktív Balaton - Cikkek

2014. augusztus 11., hétfő — Szécsi Gábor

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A Kis-Balaton nagyszerű terep romantikus kalandoroknak és hobbitörténészeknek egyaránt ha Hadrianus mártír templomromját és a récéskúti bazilikát nézzük. De itt akkor is jó helyen jársz, ha pusztán az északi part zöldjénél is nagyobb dózist akarsz kapni az anyatermészettől. Miközben körbetekersz két kis tavat, simogass állatokat, less védett madarakat, közben pedig tedd fel a kérdést: hol van Csikasz, Matula bácsi és az ő gunyhója?

Kis-Balaton

8746 Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság
+36 83 315 341

balatoni kerékpárúthoz képest vadregényesebb vidéket járhatsz be a Balatonszentgyörgy és Zalakaros között húzódó térségben. A Kis-Balaton két tárolója körül autóutak, némi aszfaltos kerékpárút és esetenként földút húzódik, amelyek mentén számos látnivaló található.

Itt kell megjegyeznünk, hogy egyes szakaszokon (pl. Sármellék és Zalakomár között) az itt lakók véleménye szerint nagy lehet a teherautó-forgalom, emiatt tanácsos inkább hétvégéket választani a túrázásra. Ugyanez igaz a 76-os főútra eső szakaszára is. Kisgyermekkel érdemes csak azokat a szakaszokat bejárni, ahol kiépített kerékpárút van (Zalakaros, Zalakomár, Zalavárnál a Kis-Balaton Ház és a zsilip közötti szakasz).

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A kis-balatoni kerékpárút kevésbé frekventált, viszont pont emiatt a kalandfaktor is nagyobb. Útközben hiányoznak a lángossütők, a halsütödék és a száz méterenként álló vendéglők, ezért érdemes élelemmel és vízzel jobban felkészülni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kis-Balaton Ház

8392 Zalavár, Vársziget
+36 83 710 002

A környéket a balatoni kerékpárútról Balatonberény és Keszthely között, Balatonszentgyörgy felől lehet elérni. A térséget a vonathálózat épp csak érinti, a II. medence mellett a Budapest-Nagykanizsa vonalon le lehet szállni Balatonszentgyörgynél, Vörsnél és Sávolynál. Az I. medencéhez Zalakomárnál leszállva tudsz eljutni. Ha autóval hozod a bringákat, bárhol be tudsz csatlakozni, de a környékbeli kölcsönzők is gond nélkül kiszállítanak néhány kerékpárt. A térségben bringakölcsönző a Kis-Balaton Háznál van, ahol fél órára 500 Ft-ért, egy órára 1000 forintért, egy óra felett 2000 forintért lehet járgányt bérelni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A Hídvégi-tó (Kis-Balaton I. tároló)

Kányavári-sziget

8753 Balatonmagyaród, Kányavári-sziget
+36 30 664 0404

Ha az I. számú medencét járod körül, akkor óramutató járásával megegyező irányban Zalaszabarból indulva az első megálló a zalavári Kis-Balaton Háznál, mögötte a Hadrianus mártír-templom romja. Innen érdemes kitérőt tenni a Zalavár felé vezető autóúton egy kilométert haladva, ahol balra megtekinthetőek a récéskúti bazilika romjai. A Kis-Balaton Háztól kiépített kerékpárút vezet a Zala folyó zsilipjéig.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Menet közben kilátó vár rád, a zsilipnél pedig „madárvárták”, azaz rönkfából épített, hangulatos madárlesek. Dél felé továbbhaladva útba esik a fenyvesi állatsimogató és a Kányavári-sziget, majd jobbra le lehet térni a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum felé. A rezervátumtól a főútra visszatérve, és onnan dél felé továbbhaladva Zalakomár következik. Innen jobbra, Zalakaros felé térhetsz le. Zalakaroson érdemes pihenőt tartani és meglátogatni a full extrás gyógyfürdőt. Az első tókerülést autóút mentén lehet befejezni Garaboncon, majd Nagyradán keresztül.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A Fenéki-tó (Kis-Balaton II. tároló)

Bivalyrezervátum

6831 Balatonmagyaród, Kápolnapuszta
+36 70 236 7401

Ehhez a szakaszhoz kell némi kalandvágy, mert van, ahol nagy forgalmú autóúton, és van, ahol jelzés nélküli földúton lehet csak bezárni a kört. Balatongyörökről, az óramutató járásával megegyező irányban először érdemes kitérőt tenni a Csillagvárhoz. Ezután Vörs felé haladj, ahol három kilátót is találhatsz egy négyzetkilométeren belül. Ezt követően a vasút mellett, földúton haladva juthatsz el Sávolyig, majd újabb öt kilométer után jobbra térve a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumig.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Mivel ez a szakasz a rezervátum területén húzódik, a főépületben kerékpáros jegyet kell váltani 500 forintért, bármilyen irányból érkezel. A rezervátumtól a főútra térve észak felé Balatonmagyaród következik, ahol újra a fenyvesi állatsimogató és a Kányavári-sziget mellett elhaladva a zsilipnél eldöntheted, merre menj. Balra áttérhetsz a kerékpárútra (és az I. medencéhez), vagy az autóúton folytatva Zalaváron keresztül, majd a Flybalaton mellett elhaladva Sármellékre tarthatsz.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Fekete István Emlékház

8360 Keszthely-Fenékpuszta, Diás-sziget
+36 83 315 341

Innen jobbra fordulva, a 76-os főút mentén tekerhetsz vissza Balatongyörökre, de előtte érdemes meglátogatnod a nemzeti park helyszíneit. A Diás-szigeti túrák találkozópontja a Kis-Balaton Kutatóház, ahonnan napi két vezetett túra indul a Diás-szigetre. Ugyanitt megnézheted Fekete István emlékszobáját, és a Téli berek című könyvből ismert „Matula kunyhót”.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben