Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Strandolás korlátok nélkül – Akadálymentes körkép a Balatonról

Aktív Balaton - Cikkek

2016. augusztus 24., szerda — Tóth Károly

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az ország lakosságának megközelítőleg legalább tizede meglátogatja a Balatont, de jelentős számú honfitársunk pusztán fizikai akadályozottsága miatt nem tudja kihasználni a strandolás előnyeit. E-mailben megkérdeztük a magukat akadálymentes strandként jellemző helyeket arról, hogy mivel könnyítik meg a mozgáskorlátozott emberek nyaralását.

Balatonfüred

Balatonfüred mindkét strandján megoldott a mozgásukban korlátozottak vízbe jutása, emellett a mozgás- és más fogyatékossággal élők igazolvánnyal mindkét helyen fél áron juthatnak be. Mivel segítő felügyelet nélkül a fürdőzés speciális veszélyeket is jelenthet (például a viharjelzés észlelése stb.), ezért a kísérőnek nem kell jegyet váltani. A településüzemeltetés közlése szerint "a vonatkozó rendeletnek megfelelően természetesen" vakvezető kutya bevihető a strandra. 

Az Esterházy strand bejáratának 50 méteres körzetében két külön parkolóhely is fenn van tartva, a strandon belül két WC is található, emellett pedig egy rámpa és egy beemelőlift segíti a fürdőzést.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüred Kisfaludy strand

8230 Balatonfüred, Aranyhíd sétány
Balatonfüred Kisfaludy strand a facebookon
Részletek

A másik füredi strand, a Kisfaludy felszereltsége némileg más arányban oszlik el: bár parkolóhelyből – amelyek közvetlenül a bejáratnál találhatók – négy is van, illetve két külön WC is található bent, addig a strandoláshoz itt csupán rámpa segít a mozgásukban korlátozott vendégeknek. Hogy utóbbi miért is kifogásolható, az elsőre nem feltétlenül értetődik magától, ugyanis 

  • a fix szerkezetű rámpa nem tudja követni a vízállást
  • a kerekesszék alkatrészei általában nem vízállók, így nem igazán kényelmes megoldás saját székkel igénybe venni
  • önállóan nem használható

Kővágóörs-Pálköve

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálkövei Üdülőszálló – Pálköve strandfürdő

Részletek

A Kővágóőrshöz tartozó Pálköve strandja csak a mozgáskorlátozottak számára biztosít akadálymentes fürdőzési lehetőséget: egyelőre egy hidraulikus vízbeemelő lift áll rendelkezésre, de folyamatban van a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló és a külön vizesblokk kialakítása is. 

Érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk az önkormányzattól, hogy a tervek megvalósulása után "a kedvezményes árú belépőjegyek biztosítása felülvizsgálatra fog kerülni", mivel "a kedvezményes árú belépők között nem szerepel a fogyatékos személyeknek biztosított kedvezmény, de természetesen Polgármester úrral történt előzetes egyeztetés esetén nem zárkózik el a kedvezmény adásától".

Badacsonytomaj

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Badacsonyi strand

Részletek

Habár a Badacsonyi strandon is csak a mozgáskorlátozottak tudnak akadálymentesen fürdőzni beemelőlifttel, illetve van külön vizesblokkjuk, mégis példamutató, hogy még a büfék elérése is megoldott. A városüzemeltetéstől azt az információt kaptuk, hogy félárú belépőt válthatnak, "akik hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek". A vakvezető kutyával kapcsolatos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy "véleményem szerint, ha vakvezető kutyáról van szó, nincs akadálya annak, hogy beléphessenek a strand területére", de az e-mailben azt is hozzátette, hogy még sosem volt ilyen esetük.

Balatongyörök

Fotó: balatongyorok.hu

Balatongyöröki strand

8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca (vasútállomással szemben)
Balatongyöröki strand a facebookon
Részletek

A balatongyöröki strand rendelkezik mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdóval és zuhanyzóval a fogadóépületben, valamint a partnál öltöző és akadálymentes vízi bejáró, egy úgynevezett hidraulikus beemelő-lift várja őket. A látássérült személyek számára vezetősávok nincsenek kialakítva, de vakvezető kutyát beengednek a strandra. A belépés ide ingyenes vakoknak, a kerekesszékeseknek és kísérőiknek.

Gyenesdiás

Fotó: Sebestyén Blanka - We love Balaton

Gyenesdiás Diási Játékstrand

8315 Gyenesdiás, Strand utca 3.
Gyenesdiás Diási Játékstrand a facebookon
Részletek

Gyenesdiás játékstrandja a mozgásukban korlátozottak számára nyújt lehetőséget elsősorban: a strandbejárat akadálymentesített és a mobil úszóstégről egy beemelő lifttel lehet a Balatonba jutni.

A belépők iránt érdeklődve azt az információt kaptuk, hogy "fogyatékosság megléte esetén egyelőre nem biztosított kedvezményes belépő, de a jövőben tervezzük ennek bevezetését". Vakvezető kutyát be lehet vinni, de az eb nem fürödhet. Emellett "várható, hogy a következő szezonra a kérdéses szempontok alapján fejleszteni, korszerűsíteni" fognak.

Zamárdi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zamárdi Nagystrand

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány
Részletek

A zamárdi Nagystrand mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített: parkoló, tusoló és bejáró áll rendelkezésre – tudatta velünk a helyi településüzemeltető cég vezetője a polgármesteri hivatal közvetítésével. Mindössze annyi a probléma a rendszerrel, hogy máshol van a tusoló, mint a strandbejáró.

Siófok

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Siófoki Nagystrand

8600 Siófok, Petőfi sétány 3.
Siófoki Nagystrand a facebookon
Részletek

A siófoki Nagystrandon külön, mozgáskorlátozottaknak kiépített lejáró van, de "amennyiben igénylik, úgy külön emelőszerkezettel lehet a kerekesszékes fürdőzőt a vízbe beemelni, ebben a személyzet segít". A segítő szándék értékelése mellett azonban ezzel a megoldással kapcsolatban is vannak fenntartások, ugyanis 

  • a rámpához hasonlóan, a beemelés ("daruzás") sem végezhető önállóan;
  • az akadalymentesbalaton.hu cikke szerint ilyenkor az illető fogyatékossága kiemelkedik környezetéből és megalázó körülményeknek van kitéve.

Ettől függetlenül kiemelkedő strand a siófoki, hiszen a látássérültek számára taktilis vezetősávok vannak használatban és a "csoportkísérők igénye szerint" mentálhigiénés szakember áll rendelkezésre. Némileg azonban sajnálatos, hogy igény hiányában használaton kívül helyezték a hallássérülteknek segítő indukciós hurkokat. Azonban a strand furcsa szabálya, hogy állatot nem lehet bevinni, így vakvezető kutyát sem.

Balatonfűzfő

EU-s forrásból már tavaly kihelyeztek hidraulikus vízbe emelőket Balatonfűzfő Föveny és a tobruki strandjára, azonban idén ezek az eszközök nem kerültek ki egyik strandra sem. Kérdeztük ennek az okát, de eddig nem kaptunk rá választ.

Az ábrahámhegyi, balatonakali és zánkai polgármesteri hivataltól, valamint a balatonudvari jegyzőtől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ érdeklődésünkre.

Az üzenetükben említett lehetőséggel élve a We Love Balaton szerkesztősége üzenetben kérte Kővágóörs polgármesterét, Horváth Dezsőt, hogy a belépők körét bővítse a mozgáskorlátozottak és értelmileg sérültek számára nyújtott kedvezménnyel.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!