Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szörfözz úgy, mint Hawaiin!

Aktív Balaton - Cikkek

2014. június 24., kedd — Sebestyén Blanka

Fotó: Blanka Sebestyén

“Új” divat ütötte fel a fejét az elmúlt pár évben a Balatonon. Lehet, hogy még az idei tél után sem egészen Kalifornia a Balaton, de lassan tényleg mindent megtalálsz itt ahhoz, hogy laza beach feelingben add be a nyarat. Sőt még egy kicsit többet is.

Számos lehetőség kínálkozik, hogy a Balatonon átéld a vízzel és így a saját magaddal való egyesülés eternális élményét. Vagy csak szimplán azt, hogy szórakozva sportolj a napsütésben. A vízi sportok közül ott van a vitorlázás, a vízisí, a wakeboard, a kiteszörf, a windszörf, meg a jó öreg kajak – amit egyébként manapság nem a kedves gyermekkori emlékek szuper járművében, a “sznukikban” ülve űzhetsz, hanem profi, tengeri túrakajakokban.

Fotó: Sebestyén Borbála/welovebalaton.hu

Na de! Mit válassz, ha nincs időd rendszeresen effajta hóbortokra, ha nem akarod, hogy a 100km/h-s szél repítsen el a csodaországba, ha nem akarsz csilliárdokat költeni, de közben kint lennél a vízen a napsütésben, és csinálnál is valamit, ami átmozgat és nagyon menő? Kezdj el SUP-polni!

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Mi az a SUP?

A rövidítés a Stand Up Paddle kifejezésből ered, ami állva evezést jelent. Magyarul állószörfnek fordítják. Állsz egy szörfdeszkán, a kezedben egy hosszú szárú evezőlapáttal. A gumimatracról szemlélődve egy Velencéből valahogyan idetévedt gondolásnak is nézheted a Balaton-szerte lelkesen evező SUP-osokat. Ha pedig még jógázni is elkezdenek a már-már csónak méretű deszkáikon, azt végképp nem tudod hová tenni. Segítünk.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Honnan ered?

A polinéziai halászok eveztek álló pozícióban a kenuikban, majd a Hawaii szörfoktatók bevett módszerévé vált a szörfdeszkán való állva evezés. Ezzel a módszerrel könnyen szemmel lehet tartani a tanítványokat a vízben, könnyebb a manőverezés, így az oktatás is. Mindemellett a SUP vonzó alternatívát nyújt a hullámszörfösök és a windszörfösök számára is, ha éppen nem megfelelőek a kondíciók. Mára a SUP az egyik legnépszerűbb tömegsporttá vált, a sarkköröktől kezdve a nagyvárosok kanálisáig mindenhol űzik, ahol víz van.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Kinek való?

Jöhet a szokásos duma: bárkinek és mindenkinek! Kortól, nemtől függetlenül. Komolyra fordítva a szót: tényleg mindenkinek. Ha nem tudsz úszni, maradhatsz a sekély vízben is, ráadásul mentőmellényt is adnak a legtöbb helyen. Ha nem jó az egyensúlyérzéked, az sem lehet akadály, ugyanis ez egy fejleszthető készség. Ha egyébként nem vagy túl sportos, az sem baj: te választod meg a tempót és a távot. Nagyon sokan a SUP-ot kiegészítő sportként, vagy szabadidős, relaxációs tevékenységként végzik.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Miért jó?

Első sorban azért, mert élvezni fogod. Javítja a koncentrációs és koordinációs készségedet és az egyensúlyérzékedet is, ezáltal önbizalom növelő hatású is. Átmozgatja és erősíti az egész testet, a mély izomzatra, a törzs, a váll és a kar izmaira különös tekintettel.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Meg azért, mert beevezhetsz a Balaton közepére, ahol  még a nyári csúcsszezonban sem fog a strandok zsibongása zavarni és bármekkora is legyen a kánikula, a tó vize itt mindig friss marad. Mert beveheted a környező nádasokat, ritka madárfajokra, mocsári teknősökre meg eldugott teaházakra bukkanhatsz. Mert nem kell lemondanod a jógázásról, ha nyaralsz – sőt, fejlesztheted és tökéletesítheted a technikádat. Meg azért, mert felpörget, de ugyanakkor ki is kapcsol, így a test és a lélek harmóniába kerül.

Hogyan kezdj neki?

Keress egy szörfiskolát, ahol tudsz felszerelést bérelni, illetve legalább az első alkalommal oktatáson is részt venni. Vigyél magaddal bikinit vagy boardshortot, de ha már stabilan állsz a deszkán, akár rendes ruhában is bevállalhatod, nem fogsz beleesni a vízbe. Jól jöhet még a napszemüveg egy tartópánttal, illetve a sapka és a vízálló napkrém is. A vízen akár fél óra alatt megéghet a bőröd, márpedig egy jó SUP túra vagy SUP-os jóga egy-másfél óra, vagy inkább fél nap, de mi például egy egész napos túrára is beneveznénk, evezéssel, napozással, fürdéssel, vízparti ebéddel. Ebben az esetben vegyél fel egy pólót, vagy úgynevezett lycrát, amit kifejezetten a szörfösök számára gyártanak, hogy megvédjék a bőrüket a leégéstől.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Hol csináld?

SUP-olni az alábbi balatoni szörfsulikat ajánljuk:

Viharsarok, Balatonföldvár
SUP Center, Tihany
earth wind & water [yoga ° kite surf ° sup], Siófok
Wasserstart Sportkör, Balatonföldvár

Illetve a balatoni fesztiválokon is lehetőséged lesz kipróbálni a SUP-ot.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben