Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Titkos szurdoktól a zsákfaluig – A We Love Balaton 10 legolvasottabb cikke 2018-ból

Aktív Balaton - Cikkek

2018. december 29., szombat — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az idén megnyitott éttermek és a bakancslisták mellett egyre nagyobb kíváncsiság övezi az eldugott, nyugis helyeket, ahol megállt az idő, az elvarázsolt, ősszel is felfedezhető úti célokat. De nemcsak enni, fagyizni és a térképről lemenni szerettetek, hanem szívesen olvastatok épületekről, amelyek sorsát és jövőjét egy ideig homály fedte, és a téli Balaton legszebb fotóit is kattintottátok. A legnépszerűbb, 2018-ban írt cikkeink listája következik.

A zsákfalu, ahol megállt az idő, és ez egyáltalán nem baj - Pálköve

Kővágóörs-Pálköve egy teljesen más világ, annak ellenére, hogy a Balaton partján található. Az egyetlen település közvetlenül a parton, amely közigazgatásilag már a Káli-medencéhez tartozik, és tényleg inkább hasonlít a medencéhez, mint a nyáron tömegektől zsúfolt északi parthoz. Lekanyarodtunk a 71-es útról Révfülöp ás Balatonrendes között, és készítettünk egy galériát a különös hangulatú településről, amelynek a végén ott hullámzik a Balaton. Üdülők, hatalmas fák, a strand és a bolt a fotókon.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Feljössz, és egy pillanatra bennakad a lélegzeted - a Csendes Dűlő új borterasza

Leteszteltük a badacsonyörsi Csendes Dűlő megújult teraszát, és percekig csak emésztettük a látványt a naplemente fényeinél. Az új rész is ugyanolyan elképesztő, a Badacsonyt és a tavat is elénk táró panorámát nyújt, mint elődje, de jóval többen elférnek, itt, mint a korábbi, családiasabb részen. A fogadóépületben egy négy-öt asztalos vendégtér is helyet kapott, ahol rossz idő esetén is lehet majd borozni. Ha még nem próbáltad ki a helyet, legyen ez az egyik újévi fogadalom.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

10 eldugott, de annál varázslatosabb hely őszre

Őszre eltűnik a tömeg a Balatonról, meghittebbé és csendesebbé válik a tó környéke, és olyan helyeket is felfedezhetünk, amelyekre nyáron nem jutott idő. Összeállítottunk egy listát azokról a varázslatos helyekről, amelyeket imádni fogtok, ha egy kis nyugalomra vagy természetre vágytok. Romok, templomok, könyvtárak, túraútvonalak és kilátók következnek, amiket természetesen tavasszal is érdemes felkeresni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

10 új hely, amit érdemes kipróbálni 

2018 erős év volt az étterem- és strandbüfényitások terén. A balatoni gasztronómia már ismert és új arcai nyitottak különféle stílusú helyeket, régi büfék, borteraszok, éttermek kaptak új külsőt és még újabb étlapot. Ebben a cikkben azokat a június végéig letesztelt, új vagy megújult helyeket gyűjtöttük össze, amelyeket szerintünk érdemes megismerni. Jártunk újhullámos strandbüfében, ettünk egy teljesen új, saját stranddal rendelkező partszakasz éttermében, legendás szőlőlugasos teraszon, húsimádó konyhában és vegán bisztróban is.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Kiderült, mi lesz a badacsonyi Kishableány sorsa

A KisHableány 2015 áprilisában nyílt meg, és ezzel Badacsony egy új korszakba lépett. A beach food egyik alaphelyszíne és a badacsonyi éjszaka egyik központi helye idén azonban már nem nyitott ki, komoly átalakítások kezdődtek az épületben. Aggódni nem kell, a Laposa család tulajdonában álló épület továbbra is Badacsony fontos közösségi tere marad, csak más formában. Hogy pontosan milyen funkciókat lát el az ikonikus épület, a cikkből kiderül, és már az is biztos, hogy 2019 nyarán vendéglátóhely is működik majd a teraszon, ami tényleg nagyon hiányzott az idei badacsonyi nyárból.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Újjászületik a Szent György-hegy legszebb présháza - a Tarányi-présház sorsa

Egy másik épület, melynek sorsa régóta foglalkoztatja a Balaton-felvidéken élőket és nyaralókat. A Szent György-hegy egyik leghíresebb épülete, a csaknem 250 éves Tarányi-présház elé 2017-ben kerítés és kordon került, és megkezdődött az életveszélyessé vált műemlék felújítása. A tulajdonossal, Szoják Miklóssal beszélgettünk a hely varázsáról, a tervek szerint jövőre megnyíló étteremről és a borteraszról.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

20 dolog a nyári bakancslistádhoz

Megvárni a naplementét az egyik borteraszon, kipróbálni egy idén megnyílt helyet, elveszni egy kicsit a Keszthelyi-hegységben – nyári bakancslistánkkal a legjobb programok megtalálásában nyújtottunk egy kis segítséget. A túratippek és az extrémebb tevékenységek mellett néhány gasztró és kulturális ajánlatot is elszórtunk a felsorolásban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ennyire jól áll a tél a Balatonnak – képgaléria

Az igazi dermesztő tél csak februárban érkezett az idén, de mesevilággá változtatta a Balatont. A tél színeit és formáit gyorsan megfogták a Balaton fotósai, mi pedig kiválasztottunk húsz képet, amelyek megmutatják, miért annyira különleges az a híres balatoni tél, és miért érdemes a mínuszokban is itt feltöltődni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szigligeti várkávézó története

„Ha megnézed a szigligeti várat, mindenképp egyél utána egy fagyit a Várkávézóban!” - hangzik a várlátogatók jótanácsa. Arról, hogy érdemes ide betérni, már többször meggyőződtünk, most viszont a legendásan finom fagyi sztorijára voltunk kíváncsiak. Németh Zoltán, a hely tulajdonosa mesélt a nehéz kezdetekről, a tölcsér minőségének fontosságáról és az olyan fagyiban elég megosztó ízekről, mint a kéksajt, a tökmag vagy a homoktövis.

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

A szurdok, amiért érdemes hanyagolni kicsit a Balatont - Túra Nagybakónakra

Láttunk egy fotót, és csaknem Nagykanizsáig, pontosabban Nagybakónakig elutaztunk, hogy végigjárjuk ezt a túraútvonalat. Mély szurdokok, források mellett, néha gyökerekbe kapaszkodva, vagy létrán mászva teljesítettük a tanösvény kihívásait, és hogy biztosan meg is érkezzünk, egy profi geotúra-vezetőre, Dr. Szentes Szilárdra bíztuk magunkat. A vezetőnk két lábon járó lexikonként kalauzolt minket a geológiai képződmények, különféle talajok és ritka növények között. A szurdok után megnéztük a nyár közepén is hihetetlenül csendes Csibit-tavat és az Eszperantó-forrásokat is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben