Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Végre biztonságosan csúszkálhatunk a Balatonon!

Aktív Balaton - Cikkek

2017. január 10., kedd — We Love Balaton

Vastagodik a jég, egyre több helyen jelölnek ki hivatalos jégpályákat a tavon. Ezeket használva biztonságosan csúszkálhatunk végre.

Csak a legalább 10-12 centiméter vastagságú, kellő szilárdságú és homogén állagú  jég képes egyszerre több embert is megtartani - a balatoni jég most ilyenre hízott. A héten egyre több önkormányzat jelöl ki csúszásra alkalmas, hivatalos jégpályákat, nézzünk ezek közül néhányat.

Fotó: balatonfured.hu

Siófokon 15 centiméteres jégvastagságot mértek, az Ezüstparti szabadstrandnál kijelölt 200x400 méteres jégpályán csúszhatnak azok, akik a főtéren január 25-ig működő műjégpálya helyett inkább a tavon korcsolyáznának. Az önkormányzat a helyszínen 9-17 óráig egészségügyi ellátást biztosít, emellett a mobil illemhelyek elhelyezéséről és a büfé üzemeltetéséről is egyeztetések folynak. 

Keszthelyen is beüzemelték a városi mellett a természetes jégpályát is, ami naponta 10 és 18 óra között látogatható. Itt fakutyát és korcsolyát is lehet kölcsönözni, illetve két büfé és illemhely is üzemel. A balatonfüredi Esterházy-strand partján a tervek szerint január 11-én nyit a korcsolyapálya - ekkorra már valószínűleg itt is eléri a jég vastagsága a biztonságos 10-12 centimétert.

A jégen tartózkodás szabályait egy 2001-es BM-rendelet rögzíti, eszerint a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog, és csak ott, ahol azt nem tiltják. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (kivéve a biztonságos munkavégzésre kijelölt területeket), a kikötőkben és a folyóvizeken.

A dobálást is felejtsük el: a befagyott tóra hajigált tárgyak, kövek nem csupán a korcsolyázást lehetetleníti el, hanem a jég elolvadásával ezek a tófenékre kerülnek, és súlyos baleseteket okozhatnak a strandszezonban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!