Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Amerikai pop-trash és okos román elektronika is szól a kapolcsi dombok alatt

Balaton éjjel - Cikkek

2017. július 21., péntek — We Love Balaton

Fotó: Hegyi Júlia Lily - MOL Nagyon Balaton

Ma ismét megnyitja kapuit a Művészetek Völgye, mely új programhelyszínekkel, újcirkusszal, gyerekbarát megoldásokkal és még több színházzal jelentkezik. A Nagyszínpadon és a többi udvarban az ismert hazai nevek mellett egyre több külföldi zenekar is feltűnik, ezért Bihari Balázs zenei újságíró segítségével bemutatunk közülük négy különleges formációt.

Pink Martini (USA)

Pink Martini - Művészetek Völgye

2017. július 21., péntek 20:30:00
2017. július 21., péntek 0:00:00

@ Kapolcs, MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpad
Kapolcs

Elég nehéz olyan embert találni, aki azt mondja, hogy nem szereti a Pink Martinit. A két alapító – a zongorista Thomas Lauderdale és az énekes-díva China Forbes – valamilyen rejtélyes recepttel olyan mixet kevert ki a koktélbárjában, amitől egy Mayhem-rajongó is kellemesen lelazul és megadja magát. Pedig látszólag tényleg nincsen benne semmi különös, csak dzsessz, klasszikus hollywoodi filmzene, latin, balkáni és kortárs körítéssel, néha japánul.

Shag, egy Los Angeles-i képzőművész csinál hasonlót, csak festményeken, grafikákon: ő az '50-es, '60-as évek legelejének comics világát keveri a hawaii tikivel, a koktélozós szvingtónikkal, rózsaszín párducot a rock'n'rollal, mégis, ez a sok korabeli pop-trash összeáll egy azonnal felismerhető.

Nos, a Pink Martini is hasonló eszközökkel dolgozik, csak a zene eszköztárából merít. Leírni is elég durva, de 1994 óta, azaz gyakorlatilag húsz éve a zenekar folyamatosan a csúcson van mint Portland legismertebb formációja. Tíz albumból legalább öt emblematikus, míg a zenekar karrierje során számos kollaborációval gazdagította biográfiáját, köztük talán a legfontosabbak közé tartozik a legendás japán énekesnővel, Saori Yukival készült közös album vagy a Rufus Wainwrighttal, Marta Wainwrighttal készített munkák, fellépések. A klasszikust a latinnal és jazz-zel ötvöző „kis nagyzenekar” először lép fel a Művészetek Völgyében.

Mikor? 2017. július 21. 20.30
Hol? Kapolcs, Panoráma Színpad

Deluxe (F)

Idén tizedik szülinapját ünnepli a francia Aix-en-Provence-ból érkező Deluxe. Hat barát emblematikussá vált bajszokkal és őrült kosztümökkel a színpadon. Igazi kisvárosi történet a Deluxe-é, hiszen három gyerekkori barát kezdett el hülyéskedni, majd 2007-ben még két ismerős, Soubri és Pepe is csatlakozott hozzájuk, és a zenélés nevű dolog egyre komolyabb formát kezdett ölteni. 2010-ben lépett be az énekes-rapper Liliboy, akivel véglegesedett a zenekar jelenlegi felállása és ezzel párhuzamosan egyre ismertebb és ismertebb társulattá vált a francia és frankofón területeken. A hiphop-soul-funk-elektróban utazó zenekar diszkográfiájában két nagylemez található, sok billentyű, gitár, fúvósok, mellette pedig sok-sok basszus- és dobgrúv.

Mikor? 2017. július 24. 20.30
Hol? Kapolcs, Panoráma Színpad

Golan (RO)

Pár nappal ezelőtt zajlott Romániában az Electric Castle Fesztivál, amely régiónk egyik legizgalmasabb nyári elektronikus zenei fesztiválja. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy maga a helyszín is mozgalmas színteret takar, ahonnan sorra bukkannak fel az újabb és újabb előadók. A Budapest Showcase Hub-brigád #newkidsfromthebloc elnevezésű missziója okos és praktikus, a Golan kapolcsi fellépése ennek az együttműködésnek az egyik állomása lesz.

A bukaresti zenekarnál Alex, Mihai és Ernesto zenéjében az okos elektronika keveredik a deep house lüktetésével és az élő zenéléssel. Játszottak már Róisin Murphy, Parov Stelar előtt, sőt már egy szimfonikus show-műsort is összeállítottak, melyet 40 000 néző előtt mutathattak be.

Mikor? 2017. július 28. 23:45
Hol? Kapolcs, Harcsa Veronika Udvar

Nouvelle Vague (F)

Egyik hazajáró zenekarunk a Parov Stelar és a Prodigy mellett: sokan már úgy szocializálódtak a kétezres években, hogy először az a Nouvelle Vague interpretációjában hallották a Love Will Tear Us Apart-ot, a Just Can't Get Enough-t, a Dancin' with Myself-t vagy a Guns of Brixton-t, sőt, nem is hallották az eredeti verziót. Marc Collin és Olivier Libaux ötlete tizennégy év után is kiválóan működik, sőt, hogy a svédcsavar teljes legyen, pár éve azok a szerzők-előadók is bejelentkeztek náluk, akiket a zenekar átdolgozott.

„Amikor fiatal voltam ezeknek az embereknek a koncertjeire jártam, és most meg Terry Hall eljött az én stúdiómba, hogy felvegyük a számot. Nagyon jó volt, Ian McCulloch és Barry Adamson is eljött hozzánk, csak Martin Gore nem tudott, mert éppen New Yorkban vette fel a Depeche Mode legújabb lemezét” – mesélt erről az időszakról az egyik alapító, Marc Collin.

A Nouvelle Vague-ban felbukkant énekesnők rendre profitálnak az itt learatott sikerből, legutóbb az őzikeszemű Melanie Pain mutatta be Parachute című elektrosanzon-lemezét az A38 hajón, míg a zenekar legutóbb 2016-ban jelentetett meg albumot, amelyről egészen biztosan most is elővezet jó néhány dalt a nagy slágerek mellett a maga játékos és érzelmes, incselkedő és szende előadásában.

Mikor? 2017. július 29. 22.45
Hol? Kapolcs, Panoráma Színpad

Szerző: Bihari Balázs

A Művészetek Völgye is a MOL Nagyon Balaton programsorozat része.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben