Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Helló, turista, bedobnál egy nagyfröccsöt egy szörfdeszkán?

Balaton éjjel - Cikkek

2016. június 16., csütörtök — Molnár Zoltán

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Várj meg egy kellően nagy hullámot, ami feldob a füredi Blaha utcáig, mert megnyílt a város első szörfkocsmája, a Hello Tourist. Környékbeli borok, a balatonvilágosi Hedon sörei, árnyas kert és finom szendvicsek várnak.

Hello Tourist

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 5.
+36 20 518 9960

Balatonfüred eddig nem feltétlenül a minőségi éjszakai kínálatáról volt híres (ami a siófoki példát látva nem feltétlen rossz), de most egy olyan új hellyel bővültek a Blahán, amitől nem kell félni. A Blaha Füreden szerencsére nem azt a pusztulatot jelenti, mint a fővárosban, ugyanis a Blaha Lujza utca az alsó belváros elegáns, reformkori negyedében található, és az egyik szép történelmi épületben nyitotta meg új szörfkocsmáját szerdán Dobai András, a Kredenc atyja. A Hello Touristtal kapcsolatos tervekről korábban itt írtunk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Dobai kaméleonként alkalmazkodott a helyhez: rövidgatya, szörfös fotókkal tarkított baseballsapka és egy gyomnövényekkel és azok latin neveivel tarkított ing volt rajta, miközben mindenkit szívélyesen fogadott és nem engedett abból, hogy szelfinek kell készülnie a szörfdeszka előtt. Szívesen kitérnénk az asztalokra kitett omlós pogácsák ízvilágára is, de a lényeg a miliő.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ékegyszerű, kékre mázolt fabútorok vannak a Tourinform és Balatoni Borok Háza épületének hátsó kertjében (amit a Blaha Lujza utcáról vagy a Blaha és Kisfaludy utcákat összekötő névtelen lépcsőről lehet megközelíteni). A padlót is raklapszerű deszkás megoldással készítették el, nem is csoda, hogy a tűsarkúban belépni tilos piktogram díszelgett a bejáratnál. Egy Bagaméri-féle fagyis bringát is szerzett Dobai, ezt később hasznosítják majd, most még csak dísz.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az épület földszintjét is megcsinálták, eső esetén vannak belső asztalok is, ahova el lehet bújni, de a pult is nagyszerű lett a trendi műfűborítással. A legnagyobb fór azonban egy terjedelmes gesztenyefa, ami szinte 0-24-ben hűs árnyékot vet a kertre, így hőségriadó idején ez lesz az igazi mentsvár a füredi belvárosban.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fontos megemlíteni, hogy ez tényleg egy kocsma, de nem az aljából. Kőbányait nem csapolnak, ellenben a balatonvilágosi Hedon főzde legalább ötféle söre, na meg pár üveg cseh Litovel kapható. A borválogatásról a Rizling Generáció gondoskodott, a BalatonBor mellett a KoczortólSkrabskiig sok fontos környékbeli pincészet képviselteti magát, sőt borkoktélokat és shotokat is lehet majd inni (előbbit utóbbit 650-ért), de 1200-ért egy daiquri is lecsúszhat. Összességében közepes árfekvésű a hely, igényes szeszekkel, de azért nem elszállt árakkal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

"Nemzetiszalag-átvágás nincs" - gyújtott rá lelkesítő beszédére Dobai, aki ünnepélyesen megnyitotta a kocsmát. Kőkeményen beleverte mindenki fejébe, hogy a Kredenc terjeszkedésének is köszönhető a Hello Tourist létrejötte, de ez nem a kredenc kertje lesz. "Ezt sokkal lazábbra, fiatalosabbra szeretnénk csinálni" - magyarázta Dobai András, majd egy bekiabálás után, össznépi röhögéssel kísérve hozzátette: "... és olcsóbbra is".

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

"Szinte minden társadalmi munkában készült" - veregette meg szóban a sok segítő kéz vállát (képzavar, igen), majd megemlítette, hogy ez bizony nyári hely lesz, télen csak a Kredencbe lehet majd járni. Bemutatta még Kaiser Andrást, a Szegedről, a Morzsa Bisztrótól szerzett szakácsát, aki food truck vonalról jön, és a gyors és finom szendvicsek maestrója. A hangsúly így sem az étkezés felé fog eltolódni, csak a direkt ki nem mondott street food fog minimális szinten megjelenni a jó italok mellett.

A füredi vendéglátás pár közismert figurája is felvette a legszebb fehér ingét és megjelent. A beszédet taps zárta, majd a laza kocsma elegáns-inges közönsége megragadta a finom talpaspoharakat és beleitta magát az éjszakába.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben