Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Irány a múzeum! – Öt balatoni program, amire érdemes elmenni a Múzeumok Éjszakáján

Balaton éjjel - Cikkek

2019. június 20., csütörtök — Molnár Zoltán

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Minden nyár egyik legnépszerűbb kulturális eseménye a Szent Iván-éj környékén megrendezett Múzeumok Éjszakája. Az év egyik legrövidebb éjjelén, június 22-én az ország rengeteg múzeuma kinyitja kapuit, de nem csupán az állandó vagy ideiglenes tárlataikat mutatják meg, hanem különleges programokat is szerveznek. Ilyenkor a kiállítóterek és épületek rejtett zugaiba is benézhetünk, művészekkel és szakértőkkel beszélgethetünk, vagy akár társművészeti előadásokat is megtekinthetünk szokatlan helyeken. Megnéztük, hogy a Balatonnál milyen programokra érdemes figyelni.

Tihany - Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tihanyi bencés apátság

8237 Tihany, I. András tér 1.
Tihanyi bencés apátság a facebookon
Részletek

Múzeumok Éjszakája 2019

800 - 1700 FT
2019. június 22., szombat
2019. június 22., szombat

@ A Balatonnál, több helyszínen
Balatonfüred, Balatonszárszó, Fonyód, Kaposvár, Keszthely, Sümeg, Tamási, Tapolca, Tihany, Várpalota, Veszprém, Zalaegerszeg és Zirc

Meghosszabbított nyitvatartással vár mindenkit a Tihanyi Apátság, ami 9-17:30, illetve 20-24 óra között lesz nyitva. Látogatható lesz több része az apátságnak, valamint egy Kínáról szóló fotókiállítás is, de a csúcsprogramnak "A tihanyi apátság elfeledett titkai" című vezetett túra ígérkezik, amely olyan helyeket mutat be, amelyek máskor nem látogathatók. Ilyen például az utolsó magyar király szobája, az orgonakarzat vagy a szerzetesi kórus. Régi ételeket és italokat is kóstolhatnak azok, akik előzetesen bejelentkeznek és kifizetik a 3900 forintos belépőt.

Balatonfüred - Jókai Emlékház

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Jókai Mór Emlékház

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1.
Részletek

A balatonfüredi Jókai Emlékházban a gyerekekre figyelnek leginkább. Az egyik legjobb programnak a 15-16 óra között megrendezett Mesék Jókai kalapjából ígérkezik. A Bárókerti Bábszínházzal vezetik körbe a gyerekeket a villában, mesélnek és zenélnek nekik közben úgy, mintha Marcsi, Jókaiék cselédlánya avatná be a kicsiket a nagy író életébe.

Balatonfüredről a Jókai-villa mellett a Vaszary Galéria és a Városi Múzeum is csatlakozott a programhoz, az ő programjaikat is érdemes lesz követni.

Keszthely - Balatoni Múzeum

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balatoni Múzeum

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
Balatoni Múzeum a facebookon
Részletek

A nyugati part fővárosában öt intézmény is kínál programokat: a Balatoni Múzeum, a Keszthelyi Zsinagóga, a Helikon Kastélymúzeum (a Festetics-kastéllyal, Amazon Házzal, vadászati és vasútmodell-kiállítással), a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely és a Szendrey-emlékszoba. Kifejezetten érdekes programnak ígérkeznek a Balatoni Múzeum tárlatvezetései a saját kiállításokon, például az idén előkerült, egy keszthelyi zsidó család elképesztő hagyatékát is tárlatvezetéssel tekinthetik meg a látogatók. Sőt, még a NAV csempészcigarettát kereső kutyájának bemutatóját is megnézhetjük „Csiki orra csalhatatlan” címmel.

Balatonszárszó - József Attila Emlékház

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

József Attila Emlékház

8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.
József Attila Emlékház a facebookon
Részletek

Balatonszrszón a Múzeumok Éjszakáján persze nemcsak József Attilán lesz a hangsúly, hanem különleges témák is előkerülnek. Több tárlatvezetéssel, boszorkánykonyhával, jósdával és tűzzsonglőrökkel is várják az érdeklődőket a tragikus sorsú költőnek szentelt múzeumban.  20:30-23:00 között Druidák Ösvénye - menetleveles éjszakai kalandtúra címen rendeznek izgalmas, Szárszót is bemutató túrát. Ez regisztrációhoz kötött.

Fonyód - Fonyódi Kulturális Intézmények Muzeális Gyűjteménye

Fotó: Fonyódi Kulturális Intézmények/Facebook

Fonyódon a helyi kulturális központban textilművészeti kiállítás, kézműves udvar, vonóskoncert és könyvbemutató is lesz, de az este leglátványosabb része és lezárása a 21 órakor kezdődő, egyórás Szent Iván éji tűzugrás és táncház, melyen Sinkovics Zoltán néptáncoktató segít majd a lépések elsajátításában.

A részletes programot megtaláljátok a Múzeumok Éjszakája honlapján.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben