Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

24 dolog, amit ne hagyj ki a Balatonnál! – tavaszi bakancslista

A Balatonról - Cikkek

2018. március 28., szerda — Bicsérdi Ádám

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem csak a hosszú hétvégék miatt mondjuk, hogy szinte tobzódhatunk a balatoni programokban tavasszal. Vadregényes hegymászás, városi vezetett séták, koncertek, színházi előadások, kiállítások és persze számos pincészet várja a nyugisabb időszakban is a Balatont megcélzókat.

1. Győzd le a klausztrofóbiát, és merészkedj le egy barlangba

Március a barlangok hónapja, így a Balaton-felvidéken is számos kedvezményes program közül lehet válogatni. A kalandvágyóknak a Csodabogyóst, vagy a leghosszabb dolomitban kialakult barlangot, a Szentgáli-kőlikot ajánljuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

2. Nézd meg Cser János tégla- és életművész különleges köztársaságát

Cser János a Balaton egyik nagy különce, végtelen sztorikkal, a történelem legtávolabbi pontjai között cikázó tudással, na meg egy külön birodalommal, a legkülönbözőbb helyekről származó egyedi téglákból építve.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

3. Próbáld ki magad egy futóversenyen

Annak is bőven akad belátható táv a tavaszi futóversenyeken, aki még most ismerkedik a futás szépségeivel. A Spuri maratonon például többféle távon, vagy a móka kedvéért akár csapatban is indulhatunk.

Fotó: Balkányi László

4. Érezd magad apró porszemnek az univerzumban

Remek esőprogram a bakonybéli Pannon csillagda, amelynek fő ékessége a planetárium, de a kimerítő kiállítás után akár több távcsővel is kémlelhetjük még az eget.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

5. Kóstold meg az év első borait

Márciustól már nincs olyan hétvége, ahol ne válogathatnánk a pincék programjai között, de aki nem igazodna ki a lehetőségek között, nyugodtan rábízhatja magát a Badacsonyra fókuszáló Borbarangolás-sorozat kínálatára, vagy április végétől már keresheti az évek óta sikerrel szereplő BalatonBort.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

6. Keresd a rózsaszínt, azaz gyönyörködj a mandulavirágzásban

A tavasz látványos jeleit a Balaton körül több helyen is elcsíphetjük, főleg az északi part az igazi mekka a fotózáshoz, ahol Füred, a Káli-medence vagy Keszthely környékén is könnyen kiszúrhatjuk a rózsaszín részeket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

7. Nézd meg közelről a bivalyokat

A kápolnapusztai rezervátumban mindent, tényleg mindent megtudhatunk a bivalyokról, ahol akár testközelből is tesztelhetjük a tanösvényen felhalmozott elméleti tudásunkat a fajról.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

8. Biciklizz, amikor nyugi van

A tavasz nagy előnye, hogy még nem annyira telített a bringakörút és a többi kedvelt túraútvonalon sincs túlzsúfoltság az utakon. Így végre a Káli-medencét, Salföld, vagy Paloznak környékét is ráérős tempóban járhatjuk be.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

9. Nézd meg a Chagall-kiállítást

A tavalyi Dali-kiállítás után idén egy másik világhírű művész, Chagall képeiben, rajzaiban merülhetünk el a veszprémi Lackó Dezső múzeumban az április végéig nyitva tartó tárlaton, akár egy ingyenes tárlatvezetéssel egybekötve.

Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

10. Ha szeretted az Életrevalók-filmet, nézd meg színdarabként is

Már csak pár jegy maradt a budapesti Játékszín vendégelőadására Veszprémben, ez is jelzi, mekkora közönségsiker is volt hazánkban a kerekesszékes férfi és ápolójának megható története.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

11. Nézz be az Expresszóba egy koncertre

A kulthely idén tavasszal sem lassít, a nagyágyúk közül márciusban a Wellhello, áprilisban a Punnany Massif, és az Akkezdetphiai is fellép itt, de Veszprémbe érkezik még szintén áprilisban a Margaret Island vagy Fish! is.

Fotó: Expresszó Klub

12. Éld át az egyetemi életérzést a Szigonyban

Ha az Expresszó túl mainstream, akkor azért akad alternatíva, hiszen a Szigonyban a legendás punkzenekar, a Leukémia is tiszteletét teszi április végén de a feltörekvő bandák közül is el lehet itt csípni például a DLRM-et is májusban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

13. Ha unod a várost, rejtőzz el a Kis-Balaton világában

Kis-Balaton továbbra is amolyan rejtett kincs, tavasszal pedig könnyebb a programba illeszteni egy kiruccanást a főleg madarakban gazdag területre akár egy gyalogtúra keretében a Fekete Istvánt is megihlető Diás-szigetre, vagy egy kis pecázással egybekötve a Kányavári szigeten. Aki viszont egyben szeretne a legtöbbet megtudni a környék élővilágáról, annak a Kis Balaton-házat ajánljuk.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

14. Mászd meg a Gulácsot

A Gulács a vadregényes, nem annyira kiépített túraútvonalak kedvelőinek kiváló célpont, ahol elhagyott kőfejtőbe, vagy forrásra is bukkanhatunk a csúcs elérése előtt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

15. Sétálj a Bakony vadregényes szurdokjai között

Felsorolni is nehéz a Bakony izgalmas túralehetőségeit, az Ördögároktól, a Cuha-szurdokon át, Csesznek váráig, de útnak indulás előtt egyre figyeljünk: ha nem akarunk folyamatosan zoknit cserélni, érdemes száraz időben nekivágni a kalandnak.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

16. Próbálj ki egy halételeket is kínáló éttermet

Oké, tudjuk, hogy a Balaton-partján nem lehet balatoni halat kapni, de a Keszthelyen tenyésztett tokhalat a Tiliában vagy a Kővirágban is kipróbálhatjuk, és ha nem ragaszkodunk a helyi halhoz akkor a sóstói Fish House-ban is adózhatunk a halak iránti szenvedélyünknek.

Fotó: Kőrösi Tamás -We Love Balaton

17. Fedezd fel Veszprém rejtett arcát városi sétákon

Veszprém, főleg a várnegyed rengeteg titkot rejt, amikből akkor kaphatjuk a legautentikusabb ízelítőt, ha elmegyünk egy-egy szervezett sétára, amit tavasszal kéthetente is elcsíphetünk.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

18. Lődd el a tökéletes balatoni képet valamelyik györöki kilátóról

Hagyd ott a kocsit vagy bringát Szépkilátónál kialakított parkolónál, mert onnan két kilátó, (a Batsányiról és a Bél Mátyásról elnevezett magaslat is) is könnyen elérhető, fent pedig majd úgyis rájössz, honnan kapta nevét a Balatongyörök melletti partrész.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

19. Még most nézz ki a Káptalantóti piacra

Nincs még akkora nyüzsgés, úgyhogy több idő jut a társalgásra a termelőkkel, és a nézelődésre is, arról nem is beszélve, hogy a szokásos dugót is megúszhatjuk még ezekben a hónapokban.

Fotó: Stiller Ákos - We Love Balaton

20. Próbáld ki a környék legújabb fesztiválját

Május végén Zalacsányban rendezik meg a Művészetek Völgye szervezőcsapata a családias hangulata miatt körberajongott Pálos Resort fogadó szomszédságában az Örvényeshegy Pikniket, ahol Al Di Meola mellett rengeteg hazai művész is fellép majd. Még most érdemes tesztelni, mert lehet ez lesz az új Kapolcs!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

21. Szedj tulipánt a Kőröshegyen

Kőröshegyi Levendulás üzemeltetői idén szintet léptek, erre a szezonra 100 ezer tulipánhagymával készültek, szóval áprilisra elképesztő látványt nyújt majd a terület, ez garantált.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

22. Táncolj dj-szettre a szőlőtőkék között

A Homola pincészet DJ a szőlőben címmel futó sorozata kultstátuszú programmá vált az elmúlt időszakban, pedig csak két teljesen összepasszoló dolgot, a zenét és a borkóstolást házasították egymással. Figyeljétek a pontos dátumokért a sorozat Facebook-oldalát.

Fotó: Chripko Lili - Homola Borterasz

23. Fedezd fel Kishegy gasztronómiáját

A déli part Badacsonyaként emlegetett Kishegyre koncentrálódott a régió borászatainak krémje, ráadásul a hely amolyan nyugis menedéknek is tökéletes egy-egy Balatonnál eltöltött hétvégén. Még mielőtt májustól teljes gőzzel beindulna itt is a vendéglátás, az április 14-én rendezendő Kishegyi kortyok és falatok egy gasztro-gyorstalpalóval is felér, ahol a Pócz, Garamvári, Korányi borok mellett a Hegyi Csárda finomságait is tesztelhetjük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

24. Beszélgess kötetlenül egy borásszal, majd táncolj a teraszon

A badacsonyi Plánéban percek alatt ki lehet kupálódni a legkisebb pincészetek boraiból is, a Pláne Péntek rendezvénysorozatra ez fokozottan igaz, hiszen ilyenkor egy-egy elismert borász tart kóstolót az ikonikus épületben. Jó időben pedig a tágasabb teraszon lehet lerázni az italt egy.egy szakmabeli zenéire.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben