Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

A kutatóknak is jól jött a befagyott Balaton

A Balatonról - Cikkek

2017. február 28., kedd — We Love Balaton

Fotó: We

Sok mindenről tud mesélni egy több ezer éves balatoni üledékminta – például a korábbi éghajlati változásokról, amelyekből következtetni lehet a mostani hatásaira.

Idén a Balaton jege lehetővé tette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai a parttól 2-4 kilométerre fekvő, régebbi fúrási pontok közelében újra mintákat tudjanak venni a víz alatti talajrétegekből, és rekonstruálják a múltbéli időjárási viszonyokat, amelyek sokat elárulhatnak a most zajló klímaváltozásról.

Balatonudvari és Balatonszárszó között három olyan pontot választottak, ahol nagy vastagságban találhatók meg a fiatal üledékek, és a hullámzás okozta felkeveredés a legkisebb mértékű.

Fotó: earthexplorer.usgs.gov

A rengeteg kütyüt, ami a mintavételhez kellett, szánkóval húzták a helyszínre.

Fotó: Visnovitz Ferenc

Három méter mélységig kézi fúróval dolgoztak, utána viszont csiga- és növényi maradványokban gazdag, keményebb üledéket találtak, ami feltehetőleg a tó kialakulásának időszakára volt jellemző. Innen már gépek segítették a munkájukat.

Fotó: Tóth Mónika

A kiemelt 4-4,5 m-es üledékoszlopokat a következő hónapokban alaposan megvizsgálják, korukat radiometrikus módszerekkel meghatározzák. A pollen- és árvaszúnyog-maradványok várhatóan több klímaparaméter mennyiségi becslését teszik majd lehetővé, és az utóbbi 2000 év vízszinttel, tápanyag-ellátottsággal és növényzettel kapcsolatos ökológiai változásairól is pontosabb képet kaphatunk. 

Fotó: Magyari Enikő

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben