Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Ahova nem a szemed visz, hanem a kalandvágy - 10+1 rejtett hely őszre

A Balatonról - Cikkek

2019. szeptember 10., kedd — Molnár Zoltán

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Templomrom a kukoricatábla közepén, kápolna az erdő mélyén, tavak a Balaton-felvidéken, várak és nádasok: mind felfedezésre várnak, érdemes ősszel ellátogatni hozzájuk. Nézd meg velünk, milyen eldugott kincsek lapulnak a Balaton környékén, és pipáld ki büszkén, amiknél már voltál!

Kunffy Lajos Emlékmúzeum, Somogytúr

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kunffy Lajos Emlékmúzeum

8683 Somogytúr, Árpád utca 22.
Részletek

Számunkra is rejtett kincs volt idén nyárig a somogyi falu színes, szép, régi kiállítása, amit a híres cigányképeket és falusi életképeket megfestő Kunffy Zsigmondnak szenteltek. Kis autózásra a déli parttól van Somogytúr, ahol megcsodálható Kunffy több mint 120 festménye, és persze egykori élettere, műterme. Aki egy picit fogékony a századfordulós festészetre, annak ez kötelező, hiába eldugott.

Köcsi-tó, Balatonalmádi

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Köcsi-tó tanösvény

8220 Balatonalmádi, Köcsi-tó
Köcsi-tó tanösvény a facebookon
Részletek

Nemrég mutattunk be hét különleges balatoni tavat, melyek a nagytestvér környékén vannak, csodaszépek, mégse felkapottak. Almádi káptalanfüredi városrészének tetején található a Köcsi-tó, ami egy felhagyott bányagödör, buján beborítva zöld természettel. A GPS-be csak üssük be, hogy Köcsitó utca, és már meg is találtuk.

Pusztatemplom, Somogyvámos

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Szigorúan elvi szinten nevezhető rejtett kincsnek a vámosi Pusztatemplom, hisz már jó messziről kitűnik a szántóföldek közepébe fúródó romtorony. A rég elpusztult Csopak nevű település (nem összekeverendő az északi parti névrokonával!) utolsó hírmondója ez a torony, amelyhez a kukoricás közepén vezető zöld ösvényen, a sárga sáv jelű turistaúton sétálhatunk ki.

Hegyesdi vár

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hegyesdi várrom

8296 Hegyesd, Hegyesdi vár
Hegyesdi várrom a facebookon
Részletek

A nagy tanúhegyek árnyékában bújik meg ez a hátsó, kissé elfeledett, 281 méteres hegy, ami a Gulácshoz hasonlóan csúcsos egykori vulkán. A tetején vár állott, most kőhalom, alig emlékeztet valami a régmúlt sokat ostromlott épületére. A várhoz a sárga sáv jelű turistaút visz fel, a hegyet magát pedig egy tanösvényen is körbesétálhatjuk. Persze az igazi csúcspont a tetőről való kilátás.

Kereki vár

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kereki vár

8618 Kereki, Amáliapuszta
Kereki vár a facebookon
Részletek

A déli partnak is megvan a maga eldugott, romantikus várromja, méghozzá Kereki községben. Szántódról Kőröshegyen át lehet eljutni a faluba, amely felett a hegyesdivel szinte megegyező magasságú (283 méter) Várhegy trónol. Az 1300-as években épült, Fehérkőnek is nevezett vár könnyen megközelíthető a faluból, ki is van táblázva. Felérve pedig gyönyörűen belátni a völgyet is.

Szent István király kápolna, Badacsonytomaj

Fotó: We Love Balaton

Szintén nem egyszerű megtalálni a Szent István király kápolnát, a Badacsony kevésbé felkapott, keleti lejtőin található. A modern építészet egyik balatoni csúcsa a kőhalomra emlékeztető, éles tornyú, szűk ablakokkal rendelkező egyházi építmény. 2014 augusztusában maga Erdő Péter bíboros szentelte fel ott, ahol korábban sokan kényszerből fejtették a bazaltot. Elmerengős hely ez, ahol a csend az úr. Ha a zárt kápolnába be is akarunk menni, az e linken lévő telefonszámon érdemes egyeztetni.

Borostyán kút kápolnája, Bakonybél

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

1826-ban épült fel az első kápolna, majd alaposan átépítették a század végére (ekkor kálváriát is kapott stációkkal). Bakonybél e kápolnája előtt három forrás is fakad, amik egy köves medencébe csurognak, ezt 1996-ban alakították ki. És hogy mi a különleges ebben a spiritualitással töltött helyben? A legenda szerint Szent Gellért és Szent Günther is remetéskedtek itt egy ideig, bő ezer éve. A kút és a kápolna mintegy 1,1 kilométerre található a falutól délre (a Szent Gellért térről kell kiindulni).

Sólyi templom

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy nagyobb egyházi létesítményt, a sólyi templomot is ajánljuk, hisz Árpád-kori, tehát sokszáz éves. Az ilyen öreg, a régi királyok korát is megélt templomok sok szakrális csodát tartalmaznak. A 8-as főút mentén fekvő község templomának a leglehengerlőbb részei a közel 800 éves freskótöredékek. A templom elvileg már látogatható a hosszas restaurálás után.

Emberi komédia, Kornyi-tó, Káli-medence

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Emberi komédia szoborcsoport

8254 Kővágóörs, Kornyi-tó
Részletek

A Káli-medencén sokan átsuhannak, és autóablakból szemlélik a lenyűgöző tájat. Pedig sokszor érdemes lenne kiszállni a kocsiból, és nem feltétlen csak az éttermek miatt. Itt van mindjárt a medence szívcsakrája, a Kornyi-tó és környéke. A forróbb nyarakon kiszáradó, ingadozó vízű, lefolyástalan tavacska a vízimadarak mekkája (amikor van benne víz), ahol még Jancsó Miklós is előszeretettel forgatta filmjeit. Mellette található a dombtetőre helyezett Emberi komédia, amit a látszattal ellentétben nem Joan Miró, hanem Veszprémi Imre alkotott.

Szélmalmok, Tés

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tési szélmalmok és kovácsműhely

8109 Tés, Táncsics Mihály utca 20.
Tési szélmalmok és kovácsműhely a facebookon
Részletek

Nem valószínű, hogy a minket pár éve barátságosan fogadó, ősöreg, bariton hangon nyávogó kandúr még ott van, de a fantasztikus szélmalmok biztos nem mentek el a Tési-fennsíkról. A Várpalota fölötti magaslatokon daliásan álló malmok - eldugott helyről lévén szó - a Táncsics Mihály utca 20. alatti ház udvarán keresztül tekinthetők meg, méretes, tollas kulcsot is kapunk hozzájuk. Dolgunk végeztével a kovácsműhely kiállítását is érdemes megnéznünk.

+1. Beevezni a balatoni nádasba

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Végül nem egy konkrét helyet javaslunk, hanem az egész Balaton partvidékét. Hogy kellően átérezzük, mennyire fontos a természetnek a balatoni nádas, evezzünk oda közel hozzá egy SUP-deszkán, kajakon vagy horgászcsónakban. Persze miközben madarat és halat lesünk, figyeljünk rá, hogy kárt ne okozzunk benne, ne szemeteljünk, ne zajongjunk. Hisz másnak az otthonában vagyunk itt.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben