Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Az EU térképen mutatja, hol jó a Balaton vize

A Balatonról - Cikkek

2015. május 26., kedd — Szandtner Veronika

Fotó: Balkányi László/welovebalaton.hu

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség néhány napja közzétett jelentése szerint egész Európában a legtöbb strand vízminősége jó, vagy kiváló értékelést kapott. A Balatonnál ugyanez a helyzet, de van három olyan strand, amelyeknél a víz csak a tűrhető szintet ütötte meg.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség több mint 21 ezer fürdőhelyet vizsgált meg az EU-ban, hazánkban pedig összesen 244 fürdőhelyet vizét vették mikroszkóp alá. Jó hír, hogy a vizsgált hazai fürdőhelyek 77 százaléka kiváló, további 18 százaléka pedig jó minősítést kapott.

Fotó: Blanka Sebestyén /welovebalaton.hu

Az viszont már nem olyan jó hír számunkra, hogy a Balaton partján az alábbi három strandnál a tűrhető kategóriába sorolták a víz minőségét:

  • Koloska Marina Strandfürdő (tavaly kiváló minősítést kapott)
  • Diási Játékstrand (tavaly is tűrhető minősítést kapott)
  • Alsógyenesi Strand (tavaly is tűrhető volt a minősítés)

Fotó: European Environment Agency

Gyenesdiás Diási Játékstrand

8315 Gyenesdiás, Strand utca 3.
+36 83 316 008

Kicsit fura helyzet ez Gyenesdiás esetében, mert a családbarát, a kisgyerekeket minden elképzelhető játékelemmel és pancsoló öböllel kiszolgáló Diási Játékstrand évek óta szerepel a Balaton legjobb strandjai között, a Keszthelyi-öbölben fekvő strand vizét is a tűrhető kategóriába sorolták. És sajnos a Gyenesen nyaralók akkor sem fognak jobban járni, ha egy stranddal arrébb, az alsógyenesi strandon pancsolnak a Balatonban, mert a jelentés szerint itt is csak a minimális vízminőségi követelményeknek felel meg a víz.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Akadt 12 olyan balatoni strand is, amelytől nem érkezett be elég minta a megfelelő vizsgálathoz. Az interaktív térképet itt lehet elérni, a teljes jelentést pedig itt lehet letölteni.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben