Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Ennyire fagyott be a Balaton a 32 évvel ezelőtti legendás télen

A Balatonról - Cikkek

2019. február 12., kedd — We Love Balaton

Fotó: Sentinel Hub

Mintha egy jégkorszaki felvételt látnánk, úgy néz ki az 1987-es „nagy télről” készült műholdképes balatoni felvétel, melyre nemrég egy poszt hívta fel a figyelmünket. Megtaláltuk nagyon jó minőségben a képet, mutatjuk is.

A legendás, 1987-es télen a híradások -30 fokos hőmérsékletről, hatalmas havazásról, hótorlaszokról számoltak be az egész országban. (Erről korábban a We Love Budapest is közölt archív képekkel kiegészített személyes beszámolókat.)

A nagy hideg a Balatont sem hagyta érintetlenül, ezt mutatja be ez az 1987. február 12-én készült felvétel, amelyet a Landsat 5 műhold készített. A képen jól látható, mennyire befagyott a Balaton, a rianások törésvonalai mellett a környék hómennyisége is jelentős, főleg a jelenlegi állapotokhoz képest. A felvételt a BalatonScience Facebook oldal tette közzé, mi pedig megtaláltuk nagy felbontásban is.

Fotó: Landsat 5

Veszprémi Napló archív tudósítása szerint január elején-közepén uralkodtak a legdurvább állapotok a régióban:

A Veszprémi Közúti Igazgatóság tájékoztatása szerint kritikus helyzet alakult ki az utakon, szinte valamennyi járhatatlanná vált, mivel a gépeikkel eltakarított méteres hótorlaszokat rövidesen újjáépítette a szél” - ilyen és ehhez hasonló helyzetjelentések tucatjai jelentek meg 1987. január 10. és 13. között az országos és napilapokban, jelezve, hogy addig sosem látott tél köszöntött Magyarországra.

„A Káli-medence településeit két-három méteres hófalak zárták el a külvilágtól. Az elakadt járművek, és a hóban rekedt emberek kiszabadítására katonai járművekkel indítottak mentőakciót” – írta a Veszprémi Napló tudósítása.

A többnapos havazás megbénította az országot, de a későbbi személyes visszaemlékezések a szokatlanul zord időre nosztalgiával is tekintenek. A leírások szerint a január eleji állapotok után enyhült ugyan a tél, de a zord hideg egész februárban is kitartott, és többször havazás is érte az országot, a műholdfelvételen ezért lehet még egy hónappal a januári események után is igazi téli látkép.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben