Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez még a csillaghullásnál is jobb

A Balatonról - Cikkek

2015. szeptember 25., péntek — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Csobáncról készített éjszakai gömbpanorámát Gyapay Zsolt. Vigyázat, mi elsőre beleszédültünk!

Még mielőtt megmutatnánk a linket, készüljetek fel a egy kisebb virtuális körhintára, mert amíg összeáll a gömbpanoráma képe, egy kicsit beleszédülünk az intróba. A végeredmény viszont az, hogy botladozhattok az éjszakai Csobánc kövei között. A helyszíni fotókat Gyapay Zsolt egy program segítségével rakta össze, de az utómunkánál sokkal nagyobb gondot fordított az előkészítésre.

A gömbpanoráma felvételek készítésénél a légköri és időjárási viszonyok a legmeghatározóbbak Zsolt tapasztalatai alapján. „Újholdkor szerencsés ilyesmit készíteni és a légköri viszonyoknak is megfelelőnek kell lenniük. Az utóbbi főleg a fényszennyezettség miatt érdekes, mert minél párásabb a levegő egy ilyen alacsonyan fekvő fényszennyezett területen, annál jobban pattognak ide-oda a fénysugarak a részecskéken és zavarják meg a csillagos ég látványát.”

Fotó: Gyapay Zsolt

Zsolt az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának honlapját ajánlja mindenkinek, aki szereti kémlelni a tiszta csillagos eget. Ezen egész évre vonatkozóan fent vannak az újhold időpontok. Ő végül május 19-én éjjel kapaszkodott fel a Csobáncra.

A megfelelő helyszín kiválasztása, az állványok felállítása és a panoráma fej beállítása után fél órájába telt elkészítenie a felvételeket. Összesen hét darab felvétel készült, ezekből állt össze végül a gömbpanoráma. Az otthoni utómunkával még két és fél órát töltött, a tervezésnél a Stellarium nevű szoftver volt segítségére. Korábban a Balaton nyugati öbléről és a zalaszántói Béke sztupáról is készített hasonló gömbpanorámát, illetve Balatongyörökön timelapse-ken örökítette meg a  Balaton felett felkelő és lenyugvó nap látványát.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben