Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Így repültek 90 éve hidroplánnal a Balaton fölött - videó

A Balatonról - Cikkek

2016. augusztus 11., csütörtök — We Love Balaton

1923-ban indult útjára az első balatoni repülőjárat. A korabeli felvételen látszik, hogyan indították be kézzel a propellert.

A balatoni hidroplánokról osztott meg egy videót a Seaplane International nevű weboldal Youtube-on. A 30 másodperces fekete-fehér videón csak annyit látunk, hogy kézzel beindítanak egy hidroplánt, ami - utánozhatatlanul hangulatos zenére - repül a Balaton felett, háttérben a Tihanyi Bencés Apátsággal.

Korábban a Magyar Nemzet Online foglalkozott részletesen a hidroplánok történetével. 1923-ban szállt fel az első - már utasszállítónak számító - Junkers F13 típusú hidroplán Budapesten, és landolt 40 perccel később a siófoki kikötő vízén. Akkoriban ezeket a gépeket az Aeroexpressz Rt. üzemeltette, és összesen hat ember szállítására voltak alkalmasak. Utasszállító jellegét azzal érdemelte ki, hogy a félig fedett első kabin mellett (ahol a pilóta és társa utazott), egy teljesen zárt utastér is helyet kapott a gépben, amiben négy felnőtt ember fért el. A gépek a Balatonra való érkezés után egész nap olyan balatoni városok közt repültek menetrendszerűen mint Balatonfüred, Keszthely és Balatonföldvár, de alkalmi járatokat is indítottak. Sétarepülés gyanánt az egész tavat meg lehetett nézni madártávlatból, de taxiként is üzemeltek időnként.

A balatoni hidroplánok története sajnos nem nyúlt hosszúra, mivel a belföldi és külföldi járatok együttesen sem voltak gazdaságosak. Az Aeroexpressz Rt. az akkori politikai helyzet miatt Ausztrián kívül más országokkal nem tudott légügyi megállapodásokat kötni, és 1930-ban megszüntette tevékenységét. A feltámadás lehetőségét viszont egy 1931-es vihar vette el végleg, amikor a titkosan működő repülőiskola teljes gépparkjából öt hidroplán megsemmisült. Ez, és egy három évvel későbbi, már emberáldozatokat is követelő vihar adta az első lökést a balatoni viharjelzési és vízimentő-szolgálati rendszer kiépítésére.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben