Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ki lesz a kutyák legjobb barátja? – még szavazhatunk az Év Kutyabarát Helyére

A Balatonról - Cikkek

2017. október 27., péntek — Jene Boglárka

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Idén is meghirdették az „Év Kutyabarát Helye” pályázatot, ezúttal tizenegy balatoni vendéglátóhely jelentkezett az országos megmérettetésre. Október 30-ig még szavazhattok kedvenceitekre, mi pedig megkönnyítjük a választást – megkérdeztük a tulajdonosokat, miért ők érdemelnék meg a győzelmet.

Bacchus Apartman (Badacsonytomaj)

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bacchus Apartman – Borbarlang Vinotéka

Részletek

Bacchus Apartman egy mesébe illő villa a badacsonyi szőlőtőkék között. Tulajdonosai több mint 25 éve fogadnak vendégeket, méghozzá nem is akárhogy: szállásuk már többször a világ legjobbjai között végzett a Booking.com közönségszavazásán. Ők maguk is állatbarátok, mindig tartottak cicákat, kutyákat a ház körül, és ha tehetik, állatmenhelyeket is támogatnak – élelemmel, takarókkal vagy éppen saját idejükkel és törődésükkel segítenek. Ilyen háttérrel nem volt kérdés számukra, hogy a szálláson is szívesen fogadják a négylábúakat.

A vendégházban etető- és itatóedények, alvószőnyegek és takarók állnak rendelkezésre, de még száraz tápot is tartanak szükség esetére. Az apartmanokban azok az állatok is elég teret kapnak, akik hozzászoktak, hogy a gazdájuktól elválasztva, külön szobában alszanak. A házhoz hatalmas füves rész tartozik, a környéken nagyokat lehet csatangolni, ráadásul kevés a szomszéd, és forgalmas utak sincsenek a közelben. A tulajdonosok szívesen segítenek megtalálni a környék kutyabarát helyeit, de szükség esetén akár vigyáznak is a kedvencekre.

Egy emlékezetes történetüket is elmesélték: 
Egy idősebb kutya – aki már nagyon rosszul hallott és látott – eltűnt. Hiába hívogattuk, nem hallotta, már az összes szállóvendég őt kereste, házon belül és kívül. Végül a kamránkban találtunk rá, ahol a kolbászok lógtak – ezek szerint a kutya szaglása még megfelelő volt.”

A Bacchus Apartmanra a vendégházak kategóriájában szavazhattok.

BL YachtClub, BL Garden (Balatonlelle)

Fotó: Sebestyén Blanka

BL YachtClub & Apartments

8638 Balatonlelle, Köztársaság utca 36-38.
BL YachtClub & Apartments a facebookon
Részletek

Nehéz volna beskatulyázni, hogy a BL YachtClub tulajdonképpen micsoda, hiszen egyszerre működik kikötőként, étteremként és szállásként, van wellnessrészlegük is, télen pedig korcsolyapályát építenek. Annyi biztos, hogy Balatonlelle egyik meghatározó helyszíne, ahol mindig történik valami, és a vendégekkel együtt a kutyákat is egész évben várják.

Amellett, hogy évek óta támogatnak állatvédő szervezeteket és menhelyeket, a vidéki éttermek közül elsőként csatlakoztak a Vigyél Haza kutyakereső rendszerhez is: „Saját chip-olvasónknak köszönhetően már több mint tíz négylábút sikerült visszajuttatnunk a gazdájához. Nagyon fontosnak tartjuk az elveszett és kóbor állatok segítésén kívül a felelős kutyatartás kultúrájának meghonosítását is, mivel jól tudjuk, hogy egy vendéglátóhelyen a kutyások és a nem kutyások érdekeit is szem előtt kell tartani.”

Éttermük már kétszer kapott díjat az Év Kutyabarát Helye pályázaton, így nem volt kérdés, hogy új szállásukkal, a BL Gardennel is beneveznek: „Nem sok olyan szálláshely akad Magyarországon, ahol kedvencünkkel együtt sütkérezhetünk a medence partján.”

A BL YachtClubra a vidéki éttermek, a BL Gardenre a vendégházak közt szavazhattok.

Homola Pincészet, Sáfránkert Vendéglő (Paloznak)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

Homoláék neve összeforrt Paloznakkal. Bár tevékenységük szerteágazó, minden szállal kötődnek kis falujukhoz, mindegy, hogy borászatról, gasztronómiáról vagy éppen saját jazzfesztiváljukról van szó. Panorámás Borteraszuk is a paloznaki hegytetőn áll, a szőlősorok végében. Mellette egy tisztás húzódik, ahol a napozószékeken ejtőző vendégek mellett kutyusaik is bőven elférnek – és nem mellesleg a kisgyerekek is szívesen elszaladgálnak. „Nagy viháncolások szoktak lenni, a DJ a szőlőben egész napos, zenés rendezvénye is ilyen alkalom: már délután megtelik családokkal, kutyákkal a placc. Egyébként van egy házi cicánk, de nem szokott összeveszni a kutyákkal.

Szezonális fogásokkal dolgozó konyhájuk, a Sáfránkert is állatbarát: „Ott évente többször találunk kutyákat, akik egyszerűen csak besétálnak. Szerencsére eddig mindig sikerült megtalálni a gazdit a Facebook segítségével.”

A pincészetre és a Sáfránkertre is a vidéki éttermek kategóriájában szavazhattok.

Kedvenc Nassolda (Veszprém)

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kedvenc Nassolda

8200 Veszprém, Egyetem utca 14.
Kedvenc Nassolda a facebookon
Részletek

Tavaly nyílt egy hely a Veszprémi Egyetem kampuszától nem messze, amely cukrászda vagy kávézó helyett egyszerűen nassoldaként definiálja magát. Van náluk kávé, sütemény, reggeli, joghurtok, de ezeknek a mindentől mentes változatait is megtaláljátok. Az üzlet a kezdetektől fogva állatbarát, mert úgy tartják, senkitől nem elvárható, hogy kis kedvencét, négylábú családtagját kikötve, kiszolgáltatva hagyja az utcán.

A Kedvencbe érkező kutyusokat friss vízzel, jutalomfalatokkal és persze szeretettel, simogatással fogadják. Emellett próbálják kivenni a részüket mindenből, ami a kutyákkal kapcsolatos: „Tavaly helyet adtunk az Állatok világnapjához kapcsolódó rendezvénynek, és időnként kutyaiskolás csoportokat is fogadunk. Az Állatok világnapja és a karácsony közötti időszakban gyűlt borravalónk felajánlásával támogattuk a Veszprémi Állatvédő Egyesületet, idén pedig az Országos Állatvédőrséget ajándékozzuk meg. Aláírási pontként is működünk az állatvédelemmel kapcsolatos törvény büntetési tételének szigorítása kapcsán, hamarosan pedig chipleolvasó hely lehet üzletünkből, hogy ezzel is segítsük az elveszett állatok hazajutását.”

A nassolda tulajdonosai egy kedves emléküket is megosztották velünk Ébenről, egy elkóborolt kutyusról, akit kalandos úton sikerült hazajuttatniuk. A történetet ITT olvashatjátok el a saját szavaikkal.

A Kedvencre a cukrászdák kategóriájában szavazhattok.

Kristinus Borbirtok és Gasztroműhely (Kéthely)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.
Kristinus Borbirtok a facebookon
Részletek

A kéthelyi Kristinus Borbirtokon már több mint egy évtizede készítik a díjnyertes borokat, de stílusos szállásukról és borokhoz hangolt Gasztroműhelyükről is ismerhetitek őket. Az üzemeltetőknek teljesen megszokott a kutyák közelsége, hiszen még az ügyvezető, Florian Zaruba is gyakran viszi magával a munkába hű társát, Vascót. Elég egyedi módon oldották meg a bemutatkozást, korábbi négylábú vendégeik nevében nyilatkoztak kutyabarát szolgáltatásaikról:

Három fantasztikus napot töltöttem a Kristinus Borbirtokon. Igazi kikapcsolódás volt. Imádtam, hogy végig a gazdijaimmal lehettem, még az étteremben is, a dolgozók pedig rengeteget simogattak!” – Morzsi, labrador.

Mindenképp ki kell próbálnotok! Amikor megérkeztem, ajándékcsomaggal vártak, benne fincsi Pedigree falatkákkal. Emlékszem, óriásiakat sétáltunk a túraútvonalon a friss balatoni levegőben a szőlőtőkék között. Mennyi illat! Utána pedig kényelmes fekhelyen pihenhettem a gazdim mellett” – Beni, német vizsla.

Az első utazós élményem a Kristinus Borbirtokhoz kötődik. Ahogy kiugrottam az autóból egyből tudtam: ez a nekem való hely. Ajándékcsomag, külön ital az étteremben, hatalmas csavargások, majd lazítás a kényelmes szobában! Minden kutya álma!” – Topi, Yorkshire terrier.

A Kristinus Gasztroműhelyre a vidéki éttermek kategóriájában szavazhattok.

Mango Étterem (Balatonlelle)

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kedvesem Bisztró

8638 Balatonlelle, Móló Sétány
Kedvesem Bisztró a facebookon
Részletek

A lellei hajóállomástól pár percre található Mango Étterem nagyon korrekt bisztrókonyhájával írta fel magát a környék gasztrotérképére. Az ő állatbarátságuk is családi háttérből ered – három háztartásban (az étteremvezető szülők és két felnőtt gyermekük otthonában) négy kutya és még egy óriáspapagáj is van. „Harmadik gyermekünkként tekintünk kutyánkra, Bree-re. Ez a szellemiség érvényesül az étteremben is.

A Mango pincérei már a rendelések felvételénél kutyatállal kínálják a négylábúakat, mérettől függetlenül, akár a legnagyobb kutyákat is szívesen látják. Időnként a környékbeli családok elkóborolt négylábúira is ők vigyáznak: „Józsi, a teniszoktató Rozi nevű kutyája és Dió, a Konyári család kedvence is sziesztázik néha nálunk, majd jóllakottan hazamegy, vagy felhívjuk a családot, és eljönnek érte.” Azért is fontos számukra ez a hozzáállás, mert ők maguk sem szívesen hagyják magára kedvencüket, viszont gyakran szembesülnek elutasítással az éttermek részéről. „Ahonnan azt a választ kapjuk, hogy kutyát nem lehet bevinni, oda elvből már kutya nélkül sem megyünk.

vidéki éttermek kategóriájában szavazhattok rájuk.

Paletta (Balatonboglár, Keszthely), Pavilon (Fonyód)

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Paletta Strandbisztró Fonyód

8640 Fonyód, Balatoni körút
Részletek

Bezerics Dani nevét már rengetegszer emlegettük, nem véletlenül, hiszen folyamatosan új utakat keres, és soha nem fogy ki a történetekből. Három éve nyitotta meg első saját éttermét, a Palettát Balatonbogláron, tavaly nyílt a második Paletta Keszthelyen, idén nyáron pedig elindította a Pavilont, amiből tervei szerint balatoni strandbüfé-franchise lehet. 

A Palettákban a nyitás óta figyelnek a kutyák és a gazdik kényelmére is, és persze az is tudatos lépés volt, hogy az első Pavilon-egységet a fonyódi kutyás strandon nyitották meg. Mindhárom helyen árnyékos pihenőhellyel, itatótálakkal, pokrócokkal, játékokkal és házi sütésű kutya keksszel várják a négylábú vendégeket, ráadásul  több ízben segítettek az elkóborolt kutyusok és gazdáik újbóli egymásra találásában.

Mindkét Paletta egységre és a Pavilon büfére is a vidéki éttermek között szavazhattok.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben