Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Letették az új 67-es út alapkövét

A Balatonról - Cikkek

2017. november 30., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő

Az új 67-es út nem pusztán az első gyorsút lesz, de még zenélni is fog.

November 22-én letették az első magyar gyorsút, a Balaton, azaz az M7-es és Kaposvár között épülő R67-es út alapkövét – adta hírül a Fonódó blog.

A gyorsút olyan négysávos gyorsforgalmi útnak számít, mint a sztrádák és az autóutak, így 110 km/h-s sebességgel haladhatunk rajta, de akár szintbeni kereszteződést is tartalmazhat. „A szakma szinte uniszónóban ellenezte a «fapados sztrádákat»” – olvasható a blogon, ahol hozzáteszik, hogy – talán a kritika, talán Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár lemondása miatt – a bejelentéskor jövőbeni gyorsútként bemutatott szakaszok némelyike nem lesz az. A hivatalos érvelés szerint olcsóbban építhető gyorsutakat sokan balesetveszélyesnek tartják, mivel „kábé úgy néz ki, mint egy sztráda vagy jobb autóút, egyszercsak mégis nekiszaladunk egy körforgalomnak vagy akár egy piros lámpának rajtuk”.

Az első ütemben megépülő középső szakasz egy részén „az elhaladó autók abroncsa dallamot fog játszani a burkolatba vágott vájatok megfelelő rezgése útján”, méghozzá stílszerűen a Republic 67-es útonját. Külön érdekesség még, hogy Balatonszemes környékén találkozhatunk majd először az új, hibrid KRESZ-táblával is: a kék táblákkal jelölt autópályák és autóutak, valamint a zöld útirányjelzőkről ismert főutak között lévő gyorsutakat olyan táblával jelölik majd, amelynek „rajzolata megegyezik az autóút kezdetét mutatóval, de színe nem kék, hanem zöld”.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!