Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Még nem bírja el a balatoni jégtakaró a sportolni vágyókat

A Balatonról - Cikkek

2019. február 1., péntek — We Love Balaton

Fotó: Schidru Péter / Schidru – FOTO

Egyelőre még mindig nem lehet korcsolyázni a Balatonon, melyen ugyan összefüggő, de vékony jégtakaró alakult ki.

Jelenleg 3-4 centiméter vastag, összefüggő jégtakaró borítja a Balaton nagy részét, amely azonban rossz állagú, így sportolásra nem alkalmas - szólaltatta meg az MTI Horváth Ákost, a siófoki obszervatórium vezetőjét. A déli parton turzások képződtek. Az előrejelzések szerint a pénteken érkező melegebb idő „soványítja” majd a jégpáncélt, szombaton pedig akár 10 fok feletti hőmérséklet is lehet, ami tovább segíti az olvadást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A meteorológiai prognózis szerint vasárnaptól hétfőre virradóan hidegfront várható. Ha a tó jégtakarója feltörik, a szél a déli parton torlaszokat halmozhat fel.

Mint arról nemrég írtunk, a Balaton befagyásához tartósan fagypont alá kell süllyednie a hőmérsékletnek és szélcsend is szükséges, különben a hullámzás kicsapja a jeget a partra. A jéghízás gyorsaságát a tartósan 0 fok alatti hőmérséklet és szélcsend csak növeli (a napsugárzás pedig csökkenti).

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben