Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Tíz fontos dolog, ami 2018 nyarán formálta a Balatont

A Balatonról - Cikkek

2018. augusztus 29., szerda — Molnár Zoltán

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tanulságos volt 2018 nyara a Balatonon: megismertük a strandgasztro új irányát, a déli part felfutását, a vízimentők harcát, sőt még a cool kávé lelőhelyeit is. Tíz pontban összeszedtük, merre mutattak az idei nyár balatoni trendvonalai.

1. Az Év Strandétele igenis lehet egyszerű

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

A Paletta és a Kalóz atyja és anyja ezúttal a zsűriben vett részt a 2018-as strandételversenyen, így a két (összesen három győzelemmel büszkélkedő) hely nem vett részt az idei versenyben. Ezzel borítékolva volt, hogy új győztest avat a We Love Balaton és a Balatoni KÖR, ráadásul roppant színvonalas mezőny állt össze régi és új motorosokból. Volt, aki a lángost szabdalta szét, más a velős pirítósnak adott új lökést, és ott volt a győztes fenyvesi Konyhám, ami a gofri és a tócsni szerelemgyerekét hozta össze. A tejfölhab és a kacsapörc se bonyolította túl a nem is vészesen drága Gofcsit, amit tényleg a strandra találtak ki. Ki tudja, 2019-ben talán a túrós csuszát kapjuk majd fagyitölcsérben!

2. A déli part felzárkózik az északi gasztróhoz

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Már az se volt kis szó, hogy az említett strandételverseny nevezőinek elsöprő többsége déli parti hely volt, de a fináléban is látszott, hogy innen kerülhet ki a győztes. A Konyhám mellett is megismertünk több olyan helyet idén, amely minden erejével azon fáradozik, hogy új, helyi és minőségi ételekkel kápráztasson el mindenkit. Ilyen a lellei Villa Strandbisztró, ahol egy bécsi magyar család mutatja meg a finomat, a földvári Mamzibár, ahol egy Izlandot és Japánt is megjárt séf villant ízeket, a zamárdi Tiki Beach Bisztró, ami a hawaii életérzést, na meg az említett velős pirítóst hozza el a nagystrandra vagy épp a boglári Pavilon, ahol egy magyar pár olaszországi tapasztalatai csapódnak le ízorgiában. És akkor még nem beszéltünk a Vitorlás Étteremről, a Déli Part BBQ-ról vagy a Palettákról, amelyek a megújulást választották.

3. Újabb kihalási hullámot él át az emberiség: a falusi kiskocsmákét

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Egy nagyon érdekes trendet figyeltünk meg idén, amely a finisébe érkezett. Az országosan alapvetés, hogy a falusi kiskocsmák Borsodtól Sopronig lehúzzák a rolót, de a Balaton-felvidéken nem maradnak üresen az épületek. A régi faluközponti áfészeket és kiskocsmák épületeit tulajdonló vállalat bárkinek kiadja ezeket, akik élettel, vitalitással és kreativitással tudják megtölteni őket. Ennek az ellentmondásos, néha vitás folyamatnak köszönhetjük a Zománc, a Szőlősi Kocsma és a Szomszéd Kertje létét is. És a folyamat nem áll meg.

4. Csobog a jó kávé a Balatonba

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A gasztronómiai boomot több jelenség is kíséri, például hogy az éttermek farvizén más, minőségi termékeket kínáló helyek is megjelennek a delikáteszektől a cukrászdákon és kávézókon át a piacokig. A Balaton budapestizálódásának egyik lépcsőfoka, hogy egyre több helyen fektetnek plusz energiát a kiváló kávéra, sőt akár specialty kávézókat is találunk a tópartokon. Össze is szedtük a tíz kedvencünket a Rusty Coffee Boxtól a Pazar Coffee-ig.

5. Akut probléma a munkaerőhiány, de van rá megoldás

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Évek óta konganak a vészharangok országosan és a Balatonon is, de talán most a legsúlyosabb a helyzet: több szektor is brutális munkaerőhiánnyal küzd, nagyrészt a kivándorlás miatt, és ilyen az idegenforgalom és a vendéglátás is. A tómenti gasztronómia ismert arcai igyekeztek idén elmagyarázni, hogy a helyzet azért ennyire nem súlyos, rengeteg hely ki tudott nyitni, megoldás pedig igenis van a helyzetre: magasabb fizetések, megbecsült alkalmazottak, jó csapat, egész éves nyitvatartásra törekvés, valamint modellváltás. Ez utóbbi lényege az lenne, hogy a kisebb családi vendéglők felé menjen el a vendéglátás, mert akkor famílián belül megoldható minden, a főzés, mosogatás, felszolgálás, kasszázás.

6. Fogynak a szabadstrandok és egyre nehezebb megközelíteni a partot

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Idén nyáron attól volt hangos a hazai sajtó, hogy a Balaton kezd kevesek játszóterévé válni. Egyfelől örvendetes a minőség járványszerű terjedése a gasztronómiában, szállásadásban, programokban vagy fürdőzésben, de ez a minőség nem mindenkinek adatik meg. Eközben egyre több település engedi el a ráfizetéses szabadstrandokat és kezd belépőt szedni, jobb esetben marad az ingyenes strand, de a parkolás lesz fizetős. Eközben a politika se konzekvens: egyszer azt hallani, minden településen kell szabadon megközelíthető partszakaszokat hagyni, miközben egyre több ingatlanfejlesztés van, ami lezárja a tópartot a helyiek és vendégek elől, és rezervátumként működve kirekeszti az apartmannal nem rendelkezőket.

7. Sokadszorra is hiába figyelmeztetnek a vízimentők

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Két cikkben is mondott hajmeresztőeket Bagyó Sándor, a vízimentők vezetője, így megtudhattuk, hogy emberek hajó után kötik a gyereküket és úgy húzzák a Balatonba. Az ökölszabály amúgy még mindig félelmetesen egyszerű: ne menjünk úgy mélyvízbe, hogy nem tudunk úszni, mert a Balaton kamatostul vesz elégtételt. És hiába mondják el évről évre egyre keményebben Bagyó Sándorék az alapokat, a strandolók és vízre merészkedők valamiért csak nem tanulnak az amatőr és végzetes hibákból. Ha már vízimentők, az idén nyáron igencsak menő, a Baywatch-ra hajazó kampányuk egész ütősre sikerült.

8. Közlekedésileg előrelépett a Balaton, de még mindig akad teendő

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Örömteli fejlemények történtek idén is a közlekedés terén. Vasúton végre befejeződött a déli parti vonal és a Kaposvár-Fonyód szakasz felújítása is, ezek teljes gőzzel üzemeltek. Az északi parton pedig hamarosan elindulhat majd Szabadbattyántól Balatonfüredig a vonal felújítása és villamosítása. Persze kapacitásbeli problémák még mindig akadnak, de pozitívan kell a jövőbe tekinteni. Közúton az M7-es mentén zajlanak a nagyobb építkezések: bővítik a Fűzfőt, Kenesét és Akarattyát elkerülő 710-es főutat, ami jövő ősszel rácsatlakozik az M7-esre, ahogy a tó túlvégén is épül (sajnos rengeteg fa kivágása árán) az M76-os, ami Zalaegerszeget köti majd össze a Balatonnal. Magát az M7-est is felújítják majd Balatonvilágos és Zamárdi között.

9. Van értelme várni az új bringakörútra

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A kerékpárosok örömére kisebb munkálatokkal, de idén elkezdődik a Balatoni Körút kikupálása, amely több évig tartó építkezésnek ígérkezik. Ez már nagyon érett, és a projektet már két éve bejelentették, szóval épp ideje lesz az első kapavágásnak. Ahogy Hubik Tibor, a Magyar Kerékpárosklub balatoni felelőse elmondta, első körben Balatonlelle és Tihany között, a tó keleti felén újul meg a bicikliút, ezen belül az első ütem a kitáblázottság javítása, nyomvonalmódosítások és új felfestések kialakítása lesz. A második ütemben kezdődik az újraburkolás, a lehetőség szerinti 3 méterre szélesítés és a teljesen új nyomvonalak megépítése. A végeredmény szélesebb bringaút, kisebb balesetveszély, kevesebb rémkaptató lesz. (2016-os tapasztalatainkat két cikkben írtuk meg annak idején.) Ami még jó hír, hogy idén országosan átvette a Magyar Közút a külterületi kerékpárutak gondozását, ami hamar meglátszott a Balatonnál is: a leghepehupásabb, legveszélyesebb szakaszokat kijavították.

10. Még mindig van mit újra felfedezni a tónál

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Felmerülhet az olvasóban, mi mindent lehet annyit írni a Balatonról évről évre, amikor ugyanazok a helyek vannak, maximum kinyit egy-két új placc, de nagy változás nem történik. És mi minden évben felfedezzük, hogy a múlt és a jelen is tartogat annyi történetet és elfeledett, de az újrafelfedezésre szomjazó helyet, hogy érdemes beletúrni az emlékek iszapjába. Ilyen volt a Szent Donát Pincészetnél rendezett beszélgetés, ahol kiderült a balácai római villa a környék legjelentősebbje volt, ahol mézzel és borssal ízesítették a fröccsöt. Hogy ugorjunk a történelemben, irány az Árpád-kor: A Veszprémhez közeli Sóly fogadalmi temploma az egyik legősibb az országban, épp most zajlik a restaurálása, aminek során egy 13. századi freskótöredéket tárnak fel. A szenzációs az egészben, hogy bejelentkezés után a templom látogatható, így munka közben csodálhatjuk a restaurátorok munkáját.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben