Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Viharos Szent György-hegytől a zseniális hegedűkészítőig – kedvenc képeink 2017-ből

A Balatonról - Cikkek

2017. december 28., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balaton minden szegletéből őrzünk egy-egy emléket, de a legtöbbször néhány kép tud a legbeszédesebb lenni: a hegedűkészítő Veszprémből, a déli part legszebb kilátását magáénak tudó borász vagy az eldugott levendulaültetvény mind-mind ilyesmi. Összeszedtük az idei év legjobban sikerült fotóit.

A maestrónál vendégségben

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A nyár végén látogattuk meg a Beethoven-loboncú, térdnadrágos maestrót, azaz Sümegi Elemér hegedűskészítő mestert, aki miatt – fotósunk bevallása szerint – az embernek kedve támad a hangszer-készítéshez. A veszprémi Szaléziánumban dolgozó mestert órákig el tudnánk (és tudtuk) hallgatni, műhelyének részletei pedig annyira elragadóak, hogy alig lehet abbahagyni a fotózást.

Vihar előtti csend a Szent György-hegyen

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Épphogy megúsztunk egy közeledő vihart, amikor meglátogattuk a csontkovács Szemeti Péter házát, a Mennyországot a Szent György-hegyen túrázva: a sötét felhők szemünk láttára kebelezték be először Szigligetet, majd szépen sorjában a Badacsonyt, a Gulácsot, majd a Tóti-hegyet. A égzengést végül szerencsésen elkerültük, de félelmetes közeledését sikerült megörökítenünk.

Ahol Thomas Mann és a méhek találkoznak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Augusztusban kerestük fel bábonymegyeri méhészetében Tóth Zoltánt, aki szabad bölcsészből lett mézmester. A Zamárdiban és Siófokon mézet áruló Zoltán története egy, az ELTE bölcsészkarára tett íves kanyar után fordult vissza az apa által épített házhoz.  „Ez a tevékenység függetlenséget ad és ami nagyon fontos: szabadidőt” – mondta ottjártunkkor egy ironikus megjegyzés és egy Thomas Mannra tett világirodalmi utalás között.

Vigyázz, kész, rajt!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A 2017-es vízes világbajnokságot július 14. és 30. között rendezték meg, többek között, Balatonfüreden, ami a nyíltvízi úszásnak adott otthont. A versenypályákat a Tagore-sétány előtti öbölben alakították ki, ahol a Marc-Antoine Olivier által megnyert férfi 5 kilométeres rajtját sikerült így elcsípnünk.

A Balaton legkísértetiesebb zuga

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az egész Szent György-hegy egy csoda, nem véletlen, hogy 2017-ben ennyit foglalkoztunk vele. Azt nem tudjuk eldönteni, hogy valami megmagyarázhatatlan energia van-e ott vagy csak sokan mondják és már mi is elhittük, de az biztos, hogy furcsább és kísértetiesebb hely az Ify-kápolnánál nincsen. Többször is jártunk már ott, fotósunk pedig azt mondta: „Oda kell költözni, ennyi.”

Ilyen is lehet egy balatoni kocsma 2017-ben

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Rengeteg új helyet fedeztünk fel 2017-ben is, azt látjuk, hogy lassan, de biztosan folytatódik a Balaton környékének megújulása. Ennek a folyamatnak szinte metaforája az évekig elhagyatottan állt balatonszőlősi kocsma: Tálos Attila helybeli borai és a konyhában dolgozó Katikát töltött paprikája ugyanis olyan párosként támasztották fel a Szőlősi Kocsmát, hogy abban a pesti bankár és a helyi ezermester már egymásnak adja a kilincset.

„A déli part legszebb kilátása”

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A kevésbé ismert balatonlellei Kishegyen járva kerestük fel Pócz József családi pincészetét. József állítása szerint a borászat az általa tervezett főhadiszállásának teraszáról nyílik a déli part legszebb kilátása. Tudnánk még helyszíneket mondani, amelyek ugyanerre a címre páláyznak, de el kell ismernünk, hogy a környéket borító ködtakaró láttán ez a terasz is valóban eséllyel indulna egy ilyen versenyen.

Levendulavirágzás egy titkos helyről

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A balatoncsicsói Szent Balázs-hegy levendulását Laszip Tamás informatikus álmodta meg, hogy megmentse a telke végén lévő földdarabot a beépítéstől vagy a parlagon hagyástól: megtanulta, hogy a franciák hogyan termesztik és gondozzák a növényt, beszerezte a legszebb töveket, öntözőrendszert épített, végül pedig csodás ültetvénye lett, ahol az idei évtől a látogatók is szedhetnek maguknak levendulát.

A megújuló balatoni gasztronómia

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Idén is nagyon jó éttermekkel találkoztunk, de mivel a legjobb ételfotóink és a kedvenc fogásaink válogatásából is kitelne egy egész cikk, így inkább csak az egyik kedvencünket választottuk ki közülük (ami egyébként a Magyar Konyha top 10 balatoni étterme közé került csopaki Márga Bisztróban készült). Mi azt látjuk, hogy a klasszikus balatoni kínálat mellett egyre több a helyi alapanyagból, korszerű technológiával dolgozó étterem és az ilyen helyekre mutatkozó igény is egyre nagyobb.

A kilátó nélküli hegy diszkrét bája

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavasszal mi is meghódítottuk a 346 méter magas Tóti-hegyet: a látszólag csábítóan lankás hegyoldal után döbbentünk rá, hogy csak a hegytető előtti rész mászható könnyedén. És bár a hegyen nincs sehol pihenőhely, a túra során az egykori kőbánya sziluettje és a gazdátlan pincék-présházak kárpótolnak a nehézségekért, a 360°-os panorámát nyújtó csúcs pedig minden nehézséget feledtet.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben