Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

10 balatoni olaszrizling, amelyben nem fogunk csalódni idén nyáron

Bor & Gasztro - Cikkek

2019. július 31., szerda — Burai László

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zavarba ejtően széles a kínálat olaszrizlingből ma a Balaton partján. Amikor a cikk kapcsán elkezdtük felsorolni, hogy melyik borokat tartjuk megkerülhetetlennek, kiderült, hogy akár ötvenet könnyedén össze lehetne gyűjteni.

Nem volt ez mindig így, az ezredforduló előtt inkább kézlegyintés járt a fajtának, csak utána kezdtek megjelenni olyan borok, melyekre felkapták a fejüket a borkedvelők. A borászok komoly szerepet vállaltak a fajta felemelkedésében, a rengeteg befektetett munkának köszönhetjük azt, hogy ma ilyen komoly merítésből válogathatunk. A BalatonBor megszületése, majd a következő minőségi kategóriaként megjelenő Hegyborok azt eredményezik, hogy ma a borfogyasztók fejében a Balaton bora egyértelműen az olaszrizling

És ez rendben van is így, hiszen az olaszrizling jól párosítható a halászlé kivételével a legtöbb halételhez. Mivel több stílusban készül, találunk olaszt a könnyed saláták és akár a olyan zsírosabb fogások mellé, mint az oldalas. És akkor még nem említettük, hogy a nyári Balaton hivatalos itala a fröccs, ami leggyakrabban szintén ebből a fajtából készül.

A bőség zavarával küzdöttünk a válogatáskor, éppen ezért nem volt célunk semmiféle sorrend felállítása, a sokféle borstílus miatt egyébként is nehéz lett volna. Egyszerűen ajánlunk nektek 10 jó olaszrizlinget, olyanokat, melyekben biztos nem fogtok csalódni.

Hujber BalatonBor Olaszrizling 2018

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hujber Pince

8630 Balatonboglár, Munkácsy utca 116.
Hujber Pince a facebookon
Részletek

A BalatonBor olyan közösségi bormárka, ahol a borászok egy meghatározott borstílust követnek és csak előzetes minősítés és kóstoló után dől el, hogy melyik pince palackozhat ilyen olaszrizlinget. Az egységes megjelenésűek a palackok egyfajta védjegyként működnek, olyan apró különbségek vannak az egyes pincék borai között. Hujberéké a hedonista vonalon mozog, érett alapanyagból készült egy meleg évjáratban, ami nagy kosárnyi érett gyümölcsöt jelent a poharunkban. A savai éppen elegendőek ahhoz, hogy kellően frissítsen, strandon fröccsözni ebből kell!

Ára: 1500 Ft.

Bujdosó Torony Olaszrizling 2018

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

8638 Balatonlelle, Várszói út
Bujdosó Pincészet a facebookon
Részletek

A déli parton fontos szereplő a Bujdosó család, akik a bor melletti másik szenvedélyüket, a vitorlázást jelenítik meg címkéiken. A Csirip-tető fiatal ültetvényéről szüretelték a bor alapanyagát, innen pazar a kilátás a Balatonra, a Badacsonyra, mindemellett remek adottságú terület. A jó évjáratnak köszönhetően érett gyümölcsök határozzák meg az illatot és a kortyot is, finom savakkal, mandulás lecsengéssel. Könnyedebb stílusú, ideális választás esti piknikhez, grillezéshez.

Ára: 1200 Ft.

Somlói Vándor Nagy-Somlói Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Somlói Vándor Pince

8481 Somlóvásárhely, Somló-hegy, 1698. hrsz.
Somlói Vándor Pince a facebookon
Részletek

A hagyományos somlói fajták közé tartozik az olasz, szinte minden pincében találunk belőle. Ez a bor le sem tagadhatná a termőhelyét, illatában azonnal érezhető az a fajta „somlói” karakter, amit sokan foszforhoz, gyufához hasonlítanak. Arányos bor, szép savakkal, a nagyrészt tartályos érlelésnek köszönhetően főként a gyümölcsökön van a hangsúly, fehér húsú barackkal és körtével. A Somló fiatalosabb, könnyedebb stílusa, érdemes innen indulni, ha valaki most kezdi a barátkozást a heggyel és a vulkanikus borokkal. 

Ára: 2750 Ft.

Sabar Olaszrizling Birtokbor 2018

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sabar-dűlő Borház

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.
Sabar-dűlő Borház a facebookon
Részletek

Ha az ott készített borok minősége befolyásolná egy hegy magasságát, a Sabar biztosan magasabb lenne a mostani 217 méternél. Ádám Gábor tulajdonos és Földi Bálint borász egy kis csapattal évről-évre megbízható, jó borokkal áll elő. Az olasz birtokbor 3 terület terméséből készült, ami 3 különböző talajt és szüretet is jelent. A számmisztikánál maradva, a bor kétharmada hordóban, míg a többi acéltartályban érlelődött. Az eredmény meggyőző: kerek és telt a korty, de kellőképp eleven. Érett körte, őszibarack, sárga alma csipetnyi mézzel és fűszerrel. Könnyen szerethető és haladóbbak is értékelni fogják.

Ára: 2500 Ft.

Kékajtó Olaszrizling 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pár éve vette fejébe Németh Miklós, hogy 20 évnyi kóstolás után megpróbál önállóan bort készíteni. Egy kölcsönterülettel indult a kőröshegyi Borochegyen, ma közel 4 hektárnál tartanak, amit feleségével együtt művel. Bioművelés, valódi hozamkorlátozás Miklós szerint ezek kellenek a jó borhoz, az olaszrizlingjét kóstolva bólogatunk mi is. Virgonc savú, jó arányú rizling, grapefruit, körte, finom fanyarság lecsengésben, erős kezdés egy ilyen bor egy induló pincétől, kíváncsian várjuk a folytatást!

Ára: 2500 Ft.

Pálffy Fekete-hegy Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálffy Borterasz

8274 Köveskál, Fő út 40.
Pálffy Borterasz a facebookon
Részletek

Ugyan nincs bio vagy organikus minősítésük, Pálffyék több mint 10 éve csak növényi kivonatokkal és rézzel-kénnel dolgoznak. A Köveskál melletti Fekete-hegyen, organikusan művelt, idős tőkékről szedték a bor alapanyagát, amit bogyózás nélkül egész fürtösen préseltek, majd spontán erjedt fahordóban. Hűvös, finoman zöldfűszeres illatában fehérhúsú barack és édesfűszerek. Hosszan szálazható korty, érett fehérhúsú gyümölcsök, finom ásványosság, mandula. Kerek, tartalmas bor, irtó jól esik inni.

Ára: 3100 Ft.

Szent Donát Birtok Szent Donát Parcella 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
Szent Donát Birtok a facebookon
Részletek

A csopaki birtok válogatott olasza már a tavalyi válogatásunkban is szerepelt, akkor az előző évjárattal. Nem változott a termőhely, azaz a löszös-márgás szitahegyi Szent Donát-dűlő terméséből készült és az új évjárat is szűretlenül került palackba. Ez a bor viszont az évjáratnak köszönhetően jóval barátságosabb. Gazdag és koncentrált, elegáns, ízléses hordóhasználattal. A Szent Donát Borkúria bisztrójában mangalicapofa és sztrapacska mellé kínálják, ebbe nehezen lehetne belekötni, legjobb lesz tesztelni.

Ára: 6000 Ft.

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

Jazzpiknik, Borterasz, Sáfránkert Vendéglő, 100% Balaton borok. Ez mind-mind a paloznaki birtokhoz köthető, akik aktív szereplői a nyári Balatonnak. A borokért Homonna Attila felel, tokaji boraival komoly elismerést vívott ki magának, ma már balatoni tételeit is magasan jegyzik. Dűlőválogatásról van szó, ami hordós érlelést kapott. Ez már illatában is markánsan megjelenik, az édesfűszerek felülírják a rizling halvány gyümölcseit. A jó arányú kortyban szóhoz jutnak a gyümölcsök, érett fehér húsúak és citrusok. Tartalmas bor, ami bőven elbírja a hordót, ilyen lehetne az olaszrizling újvilági arca.

Ára: 5200 Ft.

Jásdi 3 Dűlős Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

8229 Csopak, Arany János utca 2.
Jásdi Borterasz a facebookon
Részletek

Ha van olyan pince, melynek szinte összeforrt a neve a rizlinggel, akkor az Jásdi Istváné Csopakon. Az egykori diplomata mára az olaszrizling nagykövetévé vált. Ez a bora dűlős is, meg nem is, hiszen kiemelt dűlő terméséből készítették, azonban nem egyéből, hanem hároméból. Illata érett gyümölcsökről szól, finom virágos fűszerességet érzünk mellette. A korty tartalmas, harapható, lédús gyümölcsökkel, sárga húsú őszibarackkal és körtével, remek savakkal. Van komolysága, mi inkább tisztán innánk, de ha nincs kéznél lazább, akkor fröccsként is pazarul helytáll.

Ára: 3000 Ft.

Szászi Kabócás Olaszrizling 2015

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szászi Birtok

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.
Szászi Birtok a facebookon
Részletek

Az egyik legendás olaszrizling, melyet a mai napig emlegetnek, Szászi Endre 2006-os Kabócása volt. A szigligeti Antal-hegy riolittufában gazdag dűlőjében termett, a kabócák gyakran énekelnek arrafelé, innen a fantázianév. Szásziék csak a legjobb évjáratokban készítenek innen bort, 2007 után jópár év kimaradt. Érett karaktert mutat, aszalt őszibarack, méz, vadvirágok illatában. A korty jó arányú, szép ásványossággal, gazdagon érett gyümölcsökkel és némi természetes maradék cukorral. A hordós érlelésnek köszönhetően finom fűszeresség színezi a kortyot, újabb réteget adva a bornak. Megérte ennyit várni rá!

Ára: 6950 Ft.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben