Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

10 új hely, amit érdemes kipróbálni idén a Balatonnál

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. július 5., csütörtök — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sorra nyílnak az izgalmas vendáglátóhelyek a Balaton környékén, a célközönség pedig egyre szélesebb. Az utóbbi hetekben jártunk újhullámos strandbüfében, ettünk egy teljesen új, saját stranddal rendelkező partszakasz éttermében, legendás szőlőlugasos teraszon, húsimádó konyhában és vegán bisztróban is. Összegyűjtöttünk tíz új vagy megújult helyet a tó partjáról, amelyeket szerintünk érdemes kipróbálni idén nyáron.

Kalóz Sportbisztró, Balatonudvari

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A fövenyesi Kalóz testvére, a Kalóz SportBisztró a Balatonudvari Golfpályán nyílt meg. A badacsonytomaji csapat költözött át az új helyszínre, üzletvezetőstül és szakácsostul. Itt nagyobb hangsúly van a bisztrós vonalon, de megmarad a beach food is.

Miért szeretjük?

A klasszikus magyar konyha „modern, szexi” változatát próbálják megteremteni. Az állandó Kalóz-klasszikusok mellett pedig forognak majd olyan ételek, amiket Kiskuti Dávid, a kreatív séf álmodik meg időről időre.

Mit érdemes enni?

Kapros vajtökfőzeléket kecskesajtos harcsafasírttal, ez most a golfozók nagy kedvence.

Mennyibe kerül?

A levesek 1000 forint környékén, az egytálétel-levesek, mint pl. a gulyás, 1600 forintba kerülnek. A főételek ára 2000-2700 forint, a desszerteké kb. 1000 forint.

Plage 18, Tihany

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Plage 18 Beach & Restaurant

8237 Tihany, Kenderföld út 19.
Plage 18 Beach & Restaurant a facebookon
Részletek

Imádjuk a retrót a Balatonnál, de ha kell valami más is, itt elit környezetben lehet élvezni a napfényt és az ízeket. A Plage 18 ugyanis egy privát strand és egy étterem együttese, tengerparti életérzést idéző partszakasz. Természetesen csak ennni is betérhetünk ide,  az étteremben a hagyományos, házias ízek vannak a főszerepben, mert a tulajdonos szerint fontos, hogy „érthető, nem túlbonyolított” ételeket kínáljanak, jó alapanyagokból: tanyasi csirkéből készül a csirkepörkölt, borjúcombból a borjú bécsi. Halakból és bélszínből is nagy a választék, ezenkívül csak kézműves borokat tartanak, zömében balatoni pincészetektől, amelyek között ott találjuk a 2HA-t, a Válibort és A két jó barát meg az Antit is.

Miért szeretjük?

A tágas terasz és a golfpályákat idéző pázsit már önmagában csábító alternatíva a zsúfolt strandok helyett, de itt a gasztronómiát is elég komolyan veszik. A napozóágyból ételt rendelni pedig a legkirályabb dolog.

Mit érdemes enni?

Ropogós kacsamellet gyümölcsmártással. Az élvezetek összeadódnak, ha közben a Balatont nézzük a beachről.

Mennyibe kerül?

A levesek 1100-2300 forintba kerülnek, a főételek ára 2100-3900 forint a köretek nélkül és a bélszínek kivételével, a desszertekért pedig 1500 forintot kérnek el.

A strandon a 3000 forintos belépőért napozóágy, napernyő, asztal és törülköző jár, étel- és italfelszolgálással.

Balcsi Bistro, Tihany

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Tihanyi PIAC placc

8237 Tihany, rév (kompállomás)
Tihanyi PIAC placc a facebookon
Részletek

A Tihanyi Piac Placcot eddig mindenki önmagáért szerette, az étel mint szolgáltatás csak kiegészítő volt. De mostantól ez másképp lesz, A Konyhafőnökből ismert Dános Tamás vezényletével nevet, brandet és új étlapot kapott a piac bisztrója, ami ráadásul nem csak hétvégéken lesz nyitva a szezonban.

Miért szeretjük?

Érdekes lesz nézni, ahogy Dános a tévében befutott szakácsként itt is bizonyít, illetve elég jó kombó egy jó piaci bevásárlás, majd egy alapos étkezés Tihanyrévben.

Mit érdemes enni?

A fokhagymás-majorannás csirkemájukat kenyérrel és savanyúsággal, amiért bolondulnak a népek.

Mennyibe kerül?

A levesek 1000 forint környékén, a főételek 1500-2500 forint között mozognak, a desszertek nem ütik meg az 1000 forintot.

Pörc Bisztró, Balatonkenese

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Pörc – Magyar Delikát

8174 Balatonkenese, Fő utca 23.
Pörc – Magyar Delikát a facebookon
Részletek

A balatonkenesei Pörc Delikát szomszédjában június óta sülnek a kolbászok, oldalasok, húspogácsák és pörcök a látványkonyha grilljén. A tulajdonos, Kocsis Jenő egy pillanatig sem kételkedett abban, hogy az új, melegkonyhás hely sikeres lesz, és hogy nem kell hosszú étlap a vendégek boldogságához. A grillpultban pedig egy profi séf, a veszprémi Olívából érkezett, Tarlósi Kornél áll. Ingben és nyakkendőben, természetesen. 

Miért szeretjük?

A családi húsüzem termékeit végre melegen is megkóstolhatjuk a placcon. Közvetlen a hangulat, jóllakunk egész napra, serceg a zsír.

Mit érdemes enni?

A Gourmet burgerbe a 85 százalékban rostélyost tartalmazó húspogácsa melleé szilva csatni, grillezett kápia paprika és a kecskesajt kerül.

Mennyibe kerül?

A kolbász babsalátával és csatnival 2400 forint, a burgerek ára 1890-2200 Ft, a hideg túrógombóc 890 forint.

Pura Vida Port, Keszthely

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pura Vida Port

8360 Keszthely, kikötő
Pura Vida Port a facebookon
Részletek

Árkosi Attiláék tavasz óta minden energiájukkal a keszthelyi kikötőben megnyílt étteremre koncentrálnak, ezért nehezen, de elengedték a tapolcai Pura Vidát. Az étlap a tapolcai mediterrán fogásokat idézi, de újdonság, hogy kétfogásos ebédmenü, burger és pizza is szerepel a kínálatban.

Miért szeretjük?

A teraszon pihenni és reggelizni az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk a környéken. Bár a Balatonnál vagyunk, az a la carte étlap ízeiben visszaköszön az időszak, amit Árkosi Attila és Erika Spanyolországban töltött.

Mit érdemes enni?

Tökjó pizza, amin sütőtökpüré, gorgonzola, pármai sonka, mozzarella és tökmagolaj van. Ilyen dolgokat még biztosan nem láttunk pizzán.

Mennyibe kerül?

A kétfogásos ebédmenü 1850 Ft, a levesek 1500-1700 forintba kerülnek, a főételek ára 3900-6500 forint között alakul, a desszertekért pedig 900-1100 forintot kérnek.

St. Orban Étterem, Badacsony

Fotó: Kőrösi Tamás - Északipart

St. Orban Étterem

8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 5.
St. Orban Étterem a facebookon
Részletek

A tulajdonosok, a Laposa és a Szeremley-család a régi badacsonyi vendéglátás hagyományait idézik fel. Ehhez minden adott: szőlőlugas, elképesztő balatoni panoráma és az olyan klasszikusok, mint a kacsamáj, töltött káposzta, túrós csusza és borjú bécsi, természetesen modern konyhatechnológiai eljárásokkal és nem szokványos köretekkel.

Miért szeretjük?

Mert olyan a hely hangulata, mintha visszakerültünk volna a múltba, ugyanakkor a konyha nagyon is 21. századi.

Mit érdemes enni?

Tejfölben sült túrógombócot. Várni kell rá egy kicsit, de megéri.

Mennyibe kerül?

Leveseket 1150-1550 forintért kapunk, főételt 2200-6900 forintért, desszertet 1250-1450 forintért.

Szomszéd Kertje, Csopak

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Szomszéd Kertje

8229 Csopak, Kossuth utca 97.
Szomszéd Kertje a facebookon
Részletek

Csopakon is mindig zöldebb a szomszéd kertje, pontosabban a Szomszéd Kertje, ami Tóth Attila és csapata szüleménye a falu tetején. Egy régi kocsma új fényben tündököl, ahol a tősgyökeres csopakiak is kóstolhatnak borvidékük terméséből, de a gasztronómia fanatikusai is ízleteseket ehetnek az igényes bisztróétlapból.

Miért szeretjük?

Bajkai Gábor séf rafinériája miatt, aki mindig tud egy meglepőt húzni a konyhában, valamint az utcafronti teraszért, ahova akár fogyasztás nélkül is leülhetünk megpihenni, mert első a közösség.

Mit érdemes enni?

A rafinéria alatt olyan pazar ételeket kell érteni, mint a kijevijük, amit egy beágyazott csirkecsonttal ragadhat meg az ember, vagy a baconbe göngyölt szerelem fedőnevű isteni szendvicsük.

Mennyibe kerül?

A levesek az 1000 forint körüli árat nyaldossák, de a főételek se túlárazottak, egy sem éri el a 3000 forintot, míg a desszertárak 500-1000 forint közötti sávban mozognak.

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tiki Beach Bisztró

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány
Tiki Beach Bisztró a facebookon
Részletek

Hawaii stílusú szörfös bisztrót álmodtak Zamárdi partjára Orbán-Juhász Zsuzsáék, ahol tényleg óceánparton érezhetjük magunkat: mindig hidegek a koktélok és forr a hangulat. De ha félretesszük a közhelyeket, a Tiki akkor is unikális hely szuper bisztrókonyhával és egy tehetséges baristával.

Miért szeretjük?

A tetszetős designért: a színes székekért, a pianínóból átalakított tálalószekrényért és a hatalmas fára akasztott nyitva/zárva tábláért. Na és persze Zsuzsa vendégszeretetéért.

Mit érdemes enni?

A napi pizzájukat illik kipróbálni, de a görögdinnyés gazpacho vagy a tojásos galuska pirított kolbásszal és kelkáposztával (!) is musttry, így hawaiiasan. És ha már tiki bárban vagyunk, akkor a Bahama Marci koktélt vagy a zseni kávéjukat is illik megkóstolni.

Mennyibe kerül?

Itt is bisztróárakkal találkozhatunk: a levesvonal az ezres környékét karcolja, a pizzák 1500-1900 körül vannak, ahogy a főételek is ritkán nyúlnak nagyon 2000 fölé.

Terasz, Balatonalmádi

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Terasz

8220 Balatonalmádi, Szent István sétány 6.
Terasz a facebookon
Részletek

A balatonalmádi Terasszal egy olyan hellyel gazdagodott a Wesselényi Strand, ahol, a vegáknak, a „tudatos” vásárlóknak és a kávéőrülteknek is van bőven választék. Kocsis Bálint séf saját készítésű szószokkal és csatnikkal bolondítja meg az ételeket, és van egy jó hírünk: időközben a kávéra is rákattant, és díjnyertes kávékoktélt is árul.

Miért szeretjük?

Nem kell strandbelépőt venni, ha csak enni szeretnénk, a büfé és a fröccsterasza kintről is látogatható. Sokféle „mentes” étel van a választékban, a szószok pedig isteniek.

Mit érdemes enni?

Roston sült csirkemell körömvirágos paradicsomlekvárral és biocsírás babsalátával (a kínálat változik, nem biztos, hogy mindig lesz ez a fogás): elsőre talán kicsit szokatlan ez a találkozás a papírtányéron, de nem fog hiányozni a csirke mellől a krumpli. A paradicsomlekvár pedig felejthetetlen.

Mennyibe kerül?

A levesek 890 forintba kerülnek, a főételek 2-3 ezer forintos árkategóriában mozognak. A burgerekre 1500-1800 forint kell szánnunk.

Veganeeta Home, Balatonalmádi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Veganeeta Home

8220 Balatonalmádi, Baross Gábor utca 2.
Veganeeta Home a facebookon
Részletek

Már az áprilisi nyitáskor is sejthető volt, a nyár eleji forgalmat elnézve pedig egyértelmű: 2018 balatoni slágertémája a Veganeeta Home. Az étterem tulajdonosa és lelke, Árvai Anita már az étterem megnyitása előtt komoly, többezres olvasótábort gyűjtött vegán blogjával. A csapat az á la carte kínálat mellett napról napra változó ajánlattal is készül. Nyugalom: senkit sem akarnak itt „áttéríteni” az állati fehérjementes életre, inkább csak inspirálni szeretnék az embereket.

Miért szeretjük?

Meseszépek az enteriőrök, és különféle étel-intoleranciás, mentes étrendet követőként sem kell magyarázkodni, csak élvezni a profin összerakott ízeket. És a kávé is nagyon ott van.

Mit érdemes enni?

A pizza a vegán ételekkel még csak ismerkedőknek sem olyan nagy váltás. Házi paradicsomszósszal, friss zöldekkel és a fokhagymás olívával készül. Ja, hogy ezen nem is volt sonka és sajt? Észre se vettük.

Mennyibe kerül?

A reggelik ára 1100 forintnál megáll, a kétfogásos napi ajánlat 2000 forint, a főételek ára 2-3 ezer forint.

Ez a cikk első része, hamarosan folytatjuk.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben