Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

14 borterasz, ahonnan nem akarsz majd hazamenni

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. augusztus 7., kedd — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavaly már bemutattunk 15 borteraszt, most következzen a folytatás: olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek különleges tételekkel, izgalmas sztorikkal, vagy nyár közepén is viszonylagos nyugalommal várnak. Ahhoz is adunk tippeket, hogy mit érdemes megkóstolni, ha a pincészetek kevésbé ismert boraira is kíváncsi vagy. Vigyázat: lehet, hogy a második pohár bor után a környékre akarsz költözni.

frissTerasz, Badacsony

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

frissTerasz

8261 Badacsonytomaj, Római út 179.
frissTerasz a facebookon
Részletek

Nemcsak borterasz, hanem igazi laza közösségi hely és koncerthelyszín is, ahol lehet bort kóstolni, meccset nézni, és még a vacsoráért sem kell messzebb menni a pultnál. Olyan előadók érkeznek augusztusban, mint Kiss Tibi és Vastag Gábor duója, az Aranyakkord, Sena, vagy a Barabás Lőrinc Quartett. 

Miért szeretjük? 
Nincs dresscode, akár a strandról is érkezhetünk papucsban. Azon kevés helyek egyike, ahol a meccsnézésnez is komoly borokat ihatunk.

Mit igyunk?
A terasz házigazdái, Laposáék kiemelten kezelik az olaszrizlinget, és ezzel nincsenek egyedül a Balatonon. Egy komolyabb olaszrizlinget, a 4 Hegy nevűt ajánljuk, ebben a borban 4 Badacsony-környéki hegy termését házasították, az eredmény pedig egy finoman ásványos, kifejezetten elegáns bor.

Káli kövek, Köveskál

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káli Kövek Borászat

8274 Köveskál, Fő utca 11.
Káli Kövek Borászat a facebookon
Részletek

Ez a hely egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy klasszikus borterasz, de ettől még az, és kifejezetten érdemes útba ejteni. A Káli-medence gasztrofalujának közepén, szénabálákon fekve, raklapbútorokon üldögélve folytathatsz világmegváltó beszélgetéseket, miközben különleges, dűlőszelektált, a környező települések neveit viselő borokat kóstolhatsz.

Miért szeretjük?
A hely nem veszi túl komolyan magát, de a borokat annál inkább.

Mit igyunk?
Nehéz itt mellé nyúlni, olyan kiegyensúlyozottak a borok. Az aktuális kedvencünk most egy igazi nyári házasítás, a Frizzante, amit chardonnay-ból és kéknyelűből készítettek. Könnyed bor, de azok is szeretni fogják, akik a komolyságot keresik a borokban.

Istvándy Borműhely, Badacsony

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Istvándy Borműhely

8261 Badacsonytomaj, Római út 155.
Istvándy Borműhely a facebookon
Részletek

A borbár egy patinás villa pincéjébén kapott helyet, a hangulatos terasz pedig Badacsony egyik legromantikusabbja. A központban van, ezért nem kell kisebb túrát bevállalni a balatoni panorámáért, az élőzene vagy a halk jazz csak ráadás.

Miért szeretjük?
Itt mindig találunk egy kis nyugalmat, és kéknyelű pezsgővel is koccinthatunk a naplementére.

Mit igyunk?
Istvándyék szeretik a kéknyelűt, készítenek belőle hordós érlelésű bort és tradicionális pezsgőt is, mi pedig a vidám hangulatú Kékderűt ajánljuk, amely viszont csak tartályos érlelést kapott, így pont azokat a kedves, virágos jegyeket emeli ki, amelyen keresztül könnyen meg lehet szeretni a fajtát.

Kristinus Borbirtok, Kéthely

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.
Kristinus Borbirtok a facebookon
Részletek

Nem az a megszokott Balaton-nézős feeling, ez egy hi-tech borászat tágas terasszal, ahol a kóstolás mellett be lehet nevezni egy „pincetúrára” is. Dohos, félhomályos pince helyett itt üvegfallal elválasztott, légkondicionált helyiségben készülnek a borok. Ha nagyon hiányzik a víz látványa, sétálj fel a közeli dombokra - még biztosan nem láttad a Keszthelyi-öblöt ebből a szögből. A borterasz szerdától vasárnapig tart nyitva.

Miért szeretjük?
Egy egész napot el lehet itt tölteni úgy, hogy piknikezünk, bort kóstolunk, megnézünk egy filmet, és adunk a fine diningnak.

Mit igyunk?
Ehhez a teraszhoz buborékot ajánlunk, mégpedig a pince Krisecco névre hallgató gyöngyözőborát, amely chardonnay, szürkebarát és sárga muskotály fajtákból készült. Ennek megfelelően édes karakterű gyümölcsök határozzák meg, így a sárga alma és az őszibarack aromái, és persze a vidám buborékok.

Válibor, Badacsonyörs

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Válibor

8257 Badacsonyörs, Major utca 46.
Válibor a facebookon
Részletek

Váli Péter pincéjében Badacsonyörs eldugott felén található, mégis sokan bevállalják az ide vezető utat. A borok mellé mindig akad valamilyen finomság - a borász régi álma volt, hogy a borai mellé saját ételeit is kínálja. Nyáron csütörtökön, pénteken és szombaton tart nyitva a kb. 50 fős terasz. Gyakran van teltház, ezért aki biztosra akar menni, mindenképp jelentkezzen be előre!

Miért szeretjük?
Messze vagyunk a nyüzsgéstől, és meseszép a panoráma. 

Mit igyunk?
A kezdő rizlingfröccs után viszont érdemes megkóstolni Váli Péter budai zöldjét is, ez a fajta a legtöbb helyen a kéknyelű beporzására szolgál, itt mégis olyan bort készítettek belőle, amit sokáig nem felejt az ember.

Nyári Pince, Hegymagas

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nyári Pince

8265 Hegymagas, Szent György-hegy, 881. hrsz.
Nyári Pince a facebookon
Részletek

A Szent György-hegy déli oldalában, a Tarányi Pince és a Lengyel-kápolna közti úton felfelé haladva érjük el a kis családi pincét. A Badacsonyt, a Szigligetet és a Lengyel-kápolnát csodálva lehet kipróbálni, milyen a Nyári család tolmácsolásában a kéknyelű, az olaszrizling, a rajnai rizling vagy a szürkebarát. Nem ért el ide még a szőlőhegyet övező hájp.

Miért szeretjük?
Az árnyékos lugasban - amely a borterasznak otthont ad - olyan, mintha elbújnánk a fröccsünkkel egy kicsit a világ elől.

Mit igyunk?
A cserszegi fűszeres általában könnyed szórakozást ígér. Nyári Ödönnél azonban kicsit más ez a fajta: a megszokott parfümös jegyek alig jelennek meg, helyettük friss, üde gyümölcsösség adja az alaphangot. Aki felgyalogolt idáig, annak jól fog esni ebből egy pohárral, akár fröccsnek is.

Szent Donát Szőlőbirtok, Csopak

Fotó: Hölvényi Kristóf -We Love Balaton

Szent Donát Birtok

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
Szent Donát Birtok a facebookon
Részletek

A birtok-alapító Kovács család csak annyit szeretett volna, hogy a saját borát kortyolhassa a mandulafa árnyékában, de a dűlő szép lassan kilátóhely lett, ahová meghívás nélkül is szívesen jöttek fel az emberek. Be lehet innen látni a Balaton kétharmadát, és olyan tételeket kóstolhatunk a születésük helyszínén, amelyeket Beverly Hillstől New Yorkig, Londontól Krakkóig megvesznek a borrajongók.

Miért szeretjük?
Mert tényleg itt kapjuk az egyik legszebb balatoni panorámát, a poharunkba pedig nemzetközi szinten is elismert borok kerülnek.

Mit igyunk?
Olaszrizling ide, furmint oda, mi a kékfrankost ajánljuk. A pince Magma névre keresztelt kékfrankosa a tihanyi Lapi-dűlőben termett. Egyszerre gyümölcsös és mély, könnyed és koncentrált. Kevés ilyen kékfrankos van az országban, kár lenne kihagyni!

Villa Tolnay, Gyulakeszi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.
Villa Tolnay Borház a facebookon
Részletek

Tolnay Klári, a villa névadója és egykori tulajdonosa itt tudott igazán kikapcsolódni, és ebben nem kételkedünk, ha körbenézünk a teraszról. A teljes Tapolcai-medencét belátjuk innen. Testesebb vörösöket is kóstolhatunk egy-egy hidegebb estén.

Miért szeretjük?
Olyan panoráma tárul elénk, melyet más borteraszon nem élvezhetünk.

Mit igyunk?
Itt igazán könnyű bort választani, mert a maga nemében mindegyik remek. A pince hordót nem látott Tavasz sorozata igazi nyári borokat rejt, a 30 éves tőkékről szüretelt zöld veltelini például jó savú, frissítő bor. Fehér őszibarack, citrusok és némi fehér bors a kortyban.

Pócz Pincészet, Balatonlelle

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Pócz Pincészet

8638 Balatonlelle, Kishegy 0107/6. hrsz.
Pócz Pincészet a facebookon
Részletek

A lellei Kishegy már önmagában is egy elvarázsolt vidék, a Pócz Pince pedig egy apró kincsesház a hegy oldalában. Hagyományos módon és reduktív módszerrel készítik a borokat, a teraszról pedig az északi part tanúhegyeiben lehet gyönyörködni.

Miért szeretjük?
Az eldugott pincészet épülete nem hivalkodó, és harmóniában van a környezetével. A nyugalom szigete ez a hely.

Mit igyunk?
A Kokas-hegyen jól érzi magát sok szőlőfajta, Póczék több dűlőválogatást is készítenek innen. Chardonnay boruk minden évben bizonyítja a terület kiváló adottságait, a borban jól egészítik ki egymást a gyümölcsök és hordófűszerek. Tartalmas bor, akár ételek mellé.

Skizo Borház, Badacsonytördemic

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Skizo Borház

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.
Skizo Borház a facebookon
Részletek

Hegyoldal és Balatonban való gyönyörködés nincs, de kárpótolnak minket a vidám címkék és az ütős borok. A „skizofrén” szellemiséget a borház is képviseli, klasszikus külsővel és modern belsővel.

Miért szeretjük?
Mert egy igazi sikertörténet, ahol a tulajdonosok ki mertek lépni a megszokott keretekből. Egy kis falu macskaköves főutcájáról nyíló udvarban borozni pedig több mint hangulatos.

Mit igyunk?
A Hegyeink névre keresztelt sorozat borai egy komolyabb szintet képviselnek. A furmint a badacsonyi Újhegy bazaltmálladékos talaján termett, majd részben hordóban, részben tartályban érett. Vastagabb, érlelt bor, a balatoni furmintok sós-ásványos vonalának képviselője.

Skrabski Borászat, Balatonudvari

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Skrabski Borászat

8242 Balatonudvari-Fövenyes, 1206. hrsz.
Skrabski Borászat a facebookon
Részletek

A Kisleshegyet és a Nagyleshegyet még mindig nem özönlötték el a panorámás borteraszokra vadászó tömegek, így bőven találunk nyugodt helyeket egy kis kikapcsoláshoz. A Skrabski Borászat terasza a Balaton-felvidék vadregényesebb, de sokkal nyugodtabb arcát idézi, egyedülálló kilátással a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. 

Miért szeretjük?
Mert egy erdőn keresztül vezet ide az út, és akármilyen stresszesen indultunk el, mire megérkezünk, az egésznek nyoma sincs.

Mit igyunk?
Kakukktojást, azaz a pince egyetlen olyan borát, amely nem Kárpát-medencei fajtából készül! Ez a rajnai rizling igazi közönségkedvenc: feszes szerkezet, szőlővirág, citrusok, fehér húsú őszibarack, emellett némi maradék cukor. Könnyű megérteni, hogy miért népszerű a fajta szerte a világon.

Sabar-dűlő Borház, Káptalantóti

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sabar-dűlő Borház

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.
Sabar-dűlő Borház a facebookon
Részletek

A Sabart kistételes, kézműves borok rajongói értékelik igazán. A Balaton helyett a Káli-medence dombjai hullámzanak a háttérben, de mindez másodlagos, amikor ilyen dűlőszelektált tételekkel kerülhetünk közelebb a badacsonyi borvidék kevésbé ismert oldalához.

Miért szeretjük?
Ez az egyik legeldugottabb, legcsendesebb része a nyárra sokszor megtelő Káli-medencének.

Mit igyunk?
A rajnai rizling annyira népszerű a pincénél, hogy minden évben az elsők között szokott elfogyni. Mi a Szent György-hegyi Leszner-dűlőből készített bort ajánljuk, olyan szépen egyensúlyoz a maradék cukor és a sav.

Koczor Pincészet és Fogadó, Balatonfüred

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Koczor Pincészet és Fogadó

8230 Balatonfüred, Bocsár dűlő 0118/12.
Koczor Pincészet és Fogadó a facebookon
Részletek

Balatonfüred nyugati határában vagyunk, a Bocsár-dűlőben, de olyan, mintha egy másik kontinensen lennénk: nyugalom, szőlők, présházak. A Koczor-családnál nemcsak finom borokat, hanem házias ételeket és vendégszobákat is találunk.

Miért szeretjük?
Csak néhány km-re vagyunk Balatonfüred központjától, így ideális menekülő útvonal, ha túl sok lenne a sétányokon áramló tömegből.

Mit igyunk?
Pár helyen lehet csak itthon semillont kóstolni, kevesen foglalkoznak vele, pedig izgalmas borok készülhetnek belőle. Koczorék szeretik és értik is a fajtát, a borban frissen kaszált fű és gyógynövények jelennek meg, ilyet garantáltan nem iszol minden teraszon!

Csendes Dűlő, Badacsonyörs

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

8257 Badacsonyörs, Hegyalja út 69.
Csendes Dűlő Szőlőbirtok a facebookon
Részletek

Ez a borterasz már szerepelt a tavalyi összeállításunkban is, de azóta egy új, tágasabb vendégfogadó résszel lett gazdagabb. A kicsivel lejjebb fekvő új teraszon nemcsak az asztaloknál, hanem a nyugágyaknál, vagy az ötletesen sziklák közé rejtett párnákon is lehet borozni. A hétvégékre mindenképp előre jelentkezzünk be, ha biztosan asztalt akarunk.

Miért szeretjük?
Mert itt komolyan elgondolkozunk azon a második pohár bor után, hogy mindent hágyrahagyjunk és ideköltözzünk.

Mit igyunk?
A pazar kilátás mellé hasonló bor illik, a pince hárslevelűje pedig pont ilyen. A finom gyümölcsösség mellett kis mézet is idéző bor garantáltan annyira elvarázsolja az embert, hogy maradni szeretne, amíg csak lehet.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben