Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

8 pincészet, ahol inni kell a Füredi Borheteken

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. augusztus 17., péntek — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az egészen szeptember 2-ig tartó Füredi Borhetek a legjobb alkalom arra, hogy megismerjük a Balatonfüred-Csopaki borvidék ezer arcát, a jellegzetes boroktól a máshol nem készülő, különleges tételekig. 25 borászat több száz tételes kínálatát feltérképezni szinte lehetetlen küldetés, ezért egy kis szubjektív segítséget nyújtunk a választáshoz. Ajánlunk jól csúszó olaszrizlingeket, naplementenézős cuvée-ket, beszélgetős rozékat, és a prémium kategóriáról sem feledkezünk meg.

Zelna Borászat

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zelna Borterasz és Vinotéka

8230 Balatonfüred, Lapostelki út 9.
Zelna Borterasz és Vinotéka a facebookon
Részletek

Lukács Lilla és Barabás Barna 2014-ben, egy nehéz évjáratban kezdett el borokat készíteni, de a jégverés ellenére mesés borokkal jelentek meg Balatonfüreden. A lelkesedés és a minőség azóta is töretlen, a modern dizájn pedig a harmincas éveik elején járó kortársaikat is bevonzza a Zelna faházához a Tagore-sétányon.

Cuvée 2017 (400 Ft/dl): könnyedebb tétel. A pinot gris és olaszrizling házasításba egy leheletnyi fahordós érlelésű, korai szüretelésű furmint is került, így a bor kevés savas ízvilágot képvisel.

2015-ös Farkó-kő olaszrizling (650 Ft/dl): 6 hónapot töltött fahordóban, testes, ütős bor, amitől az ember az élet nagy kérdésein kezd el töprengeni. Inkább a kóstolás végére ajánljuk.

Kálmán Szőlőbirtok (ARIAS)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A pincészet története 1991-ben kezdődött, amikor Kálmán József édesapja megvásárolt egy 800 négyszögöles szőlőterületet a hozzá tartozó pincével. Ma 10 hektáron gazdálkodnak Pécselyen és Balatonfüreden, legfőbb fajtájuknak az olaszrizlinget tekintik. Amíg kóstolsz, érdemes megcsodálni a gyíkokat, bogarakat és madarakat ábrázoló boroscímkéiket, amelyeket védett és ritka fajok, a Pécselyi-medence állatvilága ihlettek. A pincészet dizájnváltáson esik át, hamarosan ARIAS néven találod a boraikat.

Olaszrizling (Balatonfüred) (450 ft/dl): friss, nyári bor. Jó kezdet, ha még csak most ismerkedsz az olaszrizlinggel.

Söptei Pincészet

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Söptei Pincészet és Étterem

8229 Csopak, Istenfia utca 5.
Söptei Pincészet és Étterem a facebookon
Részletek

Ha díjnyertes borokat szeretnél kóstolni, ne hagyd ki a Söptei-tételeket az estéből. A Söptei-család kb. 170 éve készít borokat, 1998 óta éttermet is működtetnek a borászat és a szőlészet mellett. A kóstolással kapcsolatban nem lehet rossz döntést hozni, de mi most két bort emelünk ki.

Hangulat (700 Ft/dl): 2015-ös évjáratú, száraz sárgamuskotály egy közepesen erős, reduktív bor, amely aranyérmes lett a világ egyik legelismertebb szakmai rendezvényén, a Challenge International du Vinen.

2011-es Kékfrankost (600 Ft/dl): ezt a tétel kóstolva szilva, meggy, csoki és vanília ízét érezzük. Tökéletes a kissé már hűvös nyári estékre, testes, de nem szegez a padba a 12,5 százalékos alkoholtartalmával.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gyukli Pince

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Közel négy évtizede készülnek a borok a balatonfüredi pincészetben, pontosabban, ahogy Gyukliék fogalmaznak, ők csak „asszisztálnak” a folyamatokhoz. Folyamatosan kísérleteznek, most éppen gombarezisztens fajtákkal, a standjuknál mindig találsz olyan tételeket, amelyeket nem ihatsz máshol az országban.

Bio Solaris, száraz, 2016 (1500 Ft/dl): igazi kuriózum, amelyért mélyen a zsebbe kell nyúlni, de aki különleges borélményt akar, ne hagyja ki. A solaris egy nemesített, gombás betegségeknek ellenálló szőlőfajta, amely Magyarországon egyelőre csak a Gyukli Pince balatonfüredi ültetvényén terem. 15 százalékos az alkoholtartalma.

Szuperhold 2016 (500 ft/dl): kései szüretelésű olaszrizling, amely még nem feszítette szét a száraz kategória kereteit. Egy fagyos novemberi hajnalon szüretelték, amikor szuperhold volt az égen - innen az elnevezés.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.
Dobosi Pincészet a facebookon
Részletek

Don’t panic, drink organic – hangzik a Nivegy-völgyi pincészet mottója. A szőlőtermesztés hagyományai apáról-fiúra szálltak, és a sokadik generáció is a régi, jól bevált módszereket alkalmazza, melynek eredményeként biobort készítenek. Juhfarkot, kéknyelűt és számos díjnyertes tételt hoztak a fesztiválra, de mi most egy könnyű tétélt ajánlunk.

Bio BalatonBor 2017 (350 Ft/dl): citrusos, mandulás jegyekkel vesz le a lábadról, később pedig visszaköszön a termőhely is. Magában és fröccsként fogyasztva is telitalálat.

Figula Pincészet

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Figula Pincészet

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.
Figula Pincészet a facebookon
Részletek

Figuláék az olaszrizling nagymesterei, kihagyhatatlanok, ha erre jársz. Egy prémium tételt ajánlunk, melyet szintén nem a kóstolás elején, hanem később érdemes kikérni, amikor már ráéreztünk az olaszrizling sokféleségére.

Öreghegy olaszrizling (900 Ft/dl): egy hatvanéves, változatos talajú balatonszőlősi ültetvényről származik a szőlő. Gazdag bor, tartályban, spontán erjedt, 8 hónapon át érett. Az olaszrizling új dimenzióit is képes megmutatni.

Fodorvin Családi Pincészet

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fodorvin Családi Pincészet

8281 Szentbékkálla, Dózsa György utca 17.
Fodorvin Családi Pincészet a facebookon
Részletek

Az aszófői borászat az idén is széles borkínálattal érkezett a Tagore sétányra – akkor is kapsz egy vázlatos képet a borvidékről, ha csak náluk kóstolsz, a könnyű boroktól a vaskosabb tételekig nagy spektrum.

Gyöngyike gyöngyözőbor 2017 (500 ft/dl): nem telhet el egy kóstolással töltött este gyöngyözőbor nélkül. Ez a tétel kékfrankosból készült, friss, üde és igazi gyümölcsbomba, melyben megjelenik a tutti-frutti és az eper is. Nem csoda, hogy aranyérmes lett az Országos borversenyen.

Vászolyi Irsai Olivér (450 ft/dl): mi is nagyon meglepődtünk amikor ezzel a fajtával találkoztunk itt. A kóstolás után azonnal elvarázsolt minket az intenzív, parfümös, virágos jegyekben tobzódó illat, és az első korty után sem csalódtunk az aromákban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Feind Borház

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Közel 150 hektáron terem a szőlő a balatonfőkajári Feind borház több mint 20-féle borához, amelyek közül mi az ellenállhatatlan árnyalatú rozéik közül választottunk egyet.

Shiraz rozé (650 ft/dl): friss, fűszeres illatvilággal rendelkező, gyümölcsös, karakteres rozébor, lilásvörös színnel. Egyszerűen kötelező, nemcsak rozéfanoknak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben