Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

A Gasztrohegytől a borászsimogató kóstolókig – 8 boros hely, ahol jó programok is várnak

Bor & Gasztro - Cikkek

2019. augusztus 29., csütörtök — Chilembu Krisztina

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Könnyebb elbúcsúzni a nyártól, ha tudjuk, hogy sok szuper, izgalmas programot kínáló, ősszel is nyitva tartó borbár közül is választhatunk. A klasszikus helyek mellett néhány hete nyílt art deco borbár, Szent György-hegyi natúr borbár és slam poetry-esteknek is helyet adó közösségi tér is szerepel az összeállításunkban.

Homola Borterasz, Paloznak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Borterasz

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Borterasz a facebookon
Részletek

Az instára kívánkozó naplementék ősszel is gyönyörűek innen, főleg, hogy a sárguló levelek adják majd a keretet hozzá. Pokrócba tekerve ismerkedhetünk a pincészet testesebb tételeivel, a fahordós, dűlőszelektált borokkal, és a termelői hozzávalókból összeállított ételeket és a ház pálinkáit is megkóstolhatjuk. Ha nagyon lehűl az idő, a benti tágas kóstolótérben folytathatjuk ugyanezt.

Milyen programokat szerveznek?
A DJ a szőlőben-programsorozatnak őszi és téli kiadása is van. A konkrét időpontokért a Facebook-oldalukat kell figyelni.

Jásdi Borterasz, Csopak

Fotó: Molnár Bence - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

8229 Csopak, Arany János utca 2.
Jásdi Borterasz a facebookon
Részletek

Kötelező kör, ha őszi-téli balatoni borozgatásra adjuk a fejünket. Ha már megismertük a rizlingeket, jöhetnek az évszakhoz illő vörösborok, és az élet nagy kérdésein való merengés a tó hangulatváltozásait szemlélve. Ha szerencsénk van, maga Jásdi István hoz minket vissza a valóságba valamelyik sztorijával vagy életbölcsességével.

Milyen programokat szerveznek?
Már hagyomány, hogy a Vörös Balaton nevű rendezvényen minden decemberben bemutatkoznak a tó legjobb vörösborai. A sétáló kóstolóra és a szakmai programokra nagyon gyorsan elfogynak a jegyek.

Kredenc és Recycling bár, Balatonfüred

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Kredenc

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.
Kredenc a facebookon
Részletek

Konszolidált borozáshoz és a füredi életérzéshez úgy általában alap a Kredenc, és  már egy évtizede élvezhetjük a Blaha utcai terasz hangulatát és világát. A törzsvendégek valószínűleg emlékeznek a jazz koncertekre és hatalmas bulikra, amelyekre a Kredenc mögött lévő Klub helységben került sor. Dobai Andris tulajdonos-sommelier-dj a nyáron feltámasztotta a kultikus teraszt és klubot, ami Recycling bar néven ősztől már nemcsak esőhelyszínként ad otthont a népesebb partiknak. A helyszín bringatárolóval és csocsóasztallal is rendelkezik.

Milyen programokat szerveznek?
A Kredenc folytatja a 10 éve bevált utat, a borkóstolókkal, koncertekkel, szubmediterrán lounge lassulásokkal.

Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bár az igazán elszánt rajongóknak nem volt akadály a távolság, most már Füred belvárosában (Zákonyi Ferenc u. 3-5.) is megkóstolhatjuk a Zelna-borokat, ráadásul az összeset. A Zelna borászat új, art deco stílusú borbárja augusztusban nyílt meg a balatonfüredi kikötő szomszédságában. A borászat teljes szortimentje megtalálható itt, és kapható a nemrég piacra került 2017-es vintage pezsgő is, amelyből mindössze 600 palack készült. Ezenkívül más környékbeli termelőktől is találunk palackokat a kínálatban: a tulajdonosok a Rizling Generáció tagjainak borain keresztül mutatják be a borvidéket, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a Zelna Borászat választékában nem találhatók meg. Ha megéhezünk, a mártogatósok, hús- és sajtválogatások mellett a hely séfje, Kállai Csaba tapasaiból is választhatunk.

Milyen programokat szerveznek?
Akusztikus koncerteket, borkóstolókat, kötetlen beszélgetéseket a borok készítőivel.

Pláne Badacsony Borterasz, Badacsony

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pláne Badacsony

8261 Badacsonytomaj, Park u. 18.
Pláne Badacsony a facebookon
Részletek

A Plánéban ősszel sem áll meg az élet, sőt, ilyenkor még jobban elmerülhetünk a Badacsonyi borvidék kevésbé ismert kis pincészeteinek különleges tételeiben, és hosszú beszélgetéseket folytathatunk róluk, sokszor magukkal a borászokkal. A borbár kínálata folyamatosan változik és bővül, ezért érdemes többször is útba ejteni a hidegebb hónapokban.

Milyen programokat szerveznek?
Borászok tartanak előadásokat, gyakori vendég Bakó Ambrus és Földi Bálint is, vendéglátóegységek és DJ-k települnek ki. Itt az is előfordul, hogy a borkóstolásból házibuli lesz.

Hableány, Badacsony

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Hableány

8261 Badacsonytomaj, Park utca 26.
Hableány a facebookon
Részletek

Az idén nyáron újra megnyílt Hableány Badacsony ikonikus, csaknem 140 éves múlttal rendelkező vendéglátóhelye, sok év után ismét a teljes, 2300 négyzetméteres komplexum "életre kel" a Laposa-család jóvoltából. Elegáns bisztrókonyhát felmutató étterem, borbár, modern birtokközpont, feldolgozóüzem és közösségi tér is egyben, ahol a hatalmas belső tér akkor kap majd jelentőséget, ha túl hideg lesz ahhoz, hogy a teraszon kóstoljuk a borokat.

Milyen programokat szerveznek?
Egész évben lesznek előadások, kultúrprogramok, az üzemlátogatások során pedig a borkészítés teljes folyamatát bemutatják. A Hableány csatlakozik az október végén újrainduló Gasztrohegy programjaihoz is.

Murci, Hegymagas (Bencze Birtok)

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Bencze István borait évek óta kifejezetten kedveljük, idén nyáron pedig bemutatkozott Murci névre hallgató borbárjuk is a birtokon. A natúr borbár ötlete a borbirtok 2018-as Termőhely hangjai kóstolósorozat után született meg. Inspirációként a Nyugat-Európában már elterjedt hasonló bárok, vagy az osztrák heurigerek (saját bort felszolgáló vendéglők) szolgáltak, melyeket Bencze Istvánék utazásaik során ismertek meg.

A natúr bor olyan élő bor, amelynél a termelő a szőlőt saját maga termeli meg legalább organikus, lehetőleg biodinamikus megközelítéssel, a bor elkészítése során pedig nem vesz el semmit (nincs derítés vagy szűrés) és nem ad hozzá semmit semmilyen adalékanyagot, még ként sem. A Murciban a Bencze Birtok borai mellett Sütő Zsolt és külföldi termelők, hasonló filozófia mentén készült tételeit is megismerhetjük, és a konyhájuk specialitásait is kipróbálhatjuk, miközben a Szigliget és a Balaton látványát próbáljuk befogadni.

Milyen programokat szerveznek?
Borászsimogatónak keresztelt kóstolókat tartanak, de lesz olyan alkalom is, amikor ismert séfek, (pl. Huszár Krisztián és Pesti István) is főz náluk vendégként, a zenei aláfestésről pedig dj-k gondoskodnak. A programokat a Murci honlapján találod.

Boratórium, Keszthely

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Keszthely legfiatalabb borbárjában a világ számos borvidékéről kóstolhatunk borokat. A tételek kiválasztásában a Pampetrics borkereskedés segített, jelenleg kb. 120-féle bor szerepel az állandó kínálatban, 10-félét pedig kimérve is kérhetünk, 500-680 Ft-os áron poharanként. Koktélokat, söröket, párlatokat is találunk az itallapon. Hidegtálakat és grillezhető szendvicseket is kínálnak az italok mellé.

Milyen programokat szerveznek?
A Boratórium nemcsak borbár, hanem kulturális közösségi hely is, ahol az ősztől tavaszig tartó időszak igazán mozgalmas. Kulturális programok, stand up comedy és slam poetry előadások, irodalmi és zenei estek váltják egymást. Szeptember 13-án egy blues és whisky esttel nyitják meg az őszt – a programokat feltöltik a Facebook-oldalukra.

Kristinus Borbirtok, Kéthely

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.
Kristinus Borbirtok a facebookon
Részletek

A high-tech borászatban egész évben benevezhetünk egy pincetúrára, és amíg szép az idő, piknikre is indulhatunk a közeli dűlőkben. Az őszi estéket egy bormozival dobhatjuk fel, az egész napra pedig a Gasztroműhely fogásai teszik fel a koronát.

Milyen programokat szerveznek?
Szeptember 21-én Kristinus Jótékonysági Terepfutás és Piknik lesz. A futás utáni Bagossy Brothers Company koncert már teltházas, de dj-k is pörgetik a lemezeket az egész napos eseményen.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben