Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

A tornacipős Sinatra is imádta a bulit - ilyen volt a Jazzpiknik 0. napja

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. augusztus 3., péntek — Chilembu Krisztina

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Erős koncerttel indult a hetedik Paloznaki Jazzpiknik: a Grammy-, és Golden Globe-díjra is jelölt Jamie Cullum nyitotta meg a háromnapos fesztivált. A visszafogott pokrócon fröccsözés óriási ugrálós buliba csapott át, felcsavarodtak a plédek, fogytak a fröccsök, a magasba emelkedtek a kezek. A nulladik napon jártunk.

Hetedik évébe ért a kerti partiból induló Jazzpiknik. Ennyi idő alatt a fesztiválok egy része „kinövi magát”, zsúfolt lesz és veszít a varázsából, de itt nem tapasztaltunk ilyesmit. Minden olajozottan megy, simán kivárhatók a sorok: a stressz a falu határán kívül marad.

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter
Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Megérkezni lehet stílusosan, a VIP Shuttle fedélzetén, egy tűzpiros kabrióval, vagy kényelmesen, taxival, fesztiválbusszal, de jöhetünk kalandosan is, tuktukkal, a bicikli viszont csak a legkeményebbeknek ajánlott.

Ahogy már megszokhattuk, a koncertek közben idén is végig lehet kóstolni a borvidéket. Homola, Jásdi, Petrányi, Söptei, Figula és Szent Donát-tételek közül választhatunk, 550-1300 Ft/dl áron. Homonna Attila, a Homola Pincészet borászának tokaji furmintja, az Édes Hármas a kivétel. 

Aki megtalálja az igazit, a piknikverziót, egész üveget és szódát kér az erre szakosodott pultnál. A szódát mindenkinek erősen ajánljuk, mivel késő este sem hűl le az idő, az alkohol és a tánc mellé literszám kell az alkoholmentes folyadék.

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Ha teltházas a Sáfránkert, Paloznak ismert étterme, a kalóriákat a fesztiválon food truckokban is lehet pótolni, kitelepült a többek között a Cupákos, a Meat&SauceSandwich, a Kanálgép és a Paneer, de a helyi gasztronómia képviseletében itt van a füredi Baricska Csárda és a Tekeresvölgyi Sajtműhely is. Vagy be lehet tolni a főutcán útközben egy fokhagymás, sajtos tejfölös lángost.

Fotó: ockstar Photographers/Kálló Péter
Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Az első este fő fellépője Jamie Cullum volt. A koncert legemlékezetesebb pillanataként a „tornacipős Sinatrának” is nevezett világsztár fogta magát, és lement egy szám erejéig bulizni a közönséghez. A híres zongorára ugrás most elmaradt, de kétszer is sikerült őt visszatapsolni, és szerintünk ebből a második nem volt a show előre megtervezett része.

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter
Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter
Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Újdonságokból sincs hiány: az idén nagyobb lett a nagyszínpadnál a tér, még kényelmesebben elférnek a háttérben borozó, street food-élvezeteknek hódoló vendégek és a táncoslábúak is. Már délután leköti a legfiatalabb jazzpiknikezők energiáit Zöldike Gyermekudvar, ahol a tihanyi Piac Placcról ismerős Art Hekk is tart faragott halfestő workshopot.

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter
Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Kicsit azért összeszorul az ember torka – ez a Jazzpiknik Fábián Julira, a fesztivál tavaly elhunyt „múzsájára” emlékezik az énekesnőről elnevezett színpadnál. Hazai zenészek lépnek itt fel péntek és szombat este.

Fotó: Rockstar Photographers/Kálló Péter

Régi és új ismerősök, csülkös szendvics koktélruhában, nagy beszélgetések, ahol mindig más hozza a következő kört, plédek a földön, kezek a magasban, a borvidék a poharakban. Nekünk ilyen volt a nulladik nap.

És hogy mi jön még: 3-án a SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler, és a funkos groove-os az Electro Deluxe, 4-én a modern elektrojazzben utazó Kraak & Smaak Live Band és a Geszti+Jazz+Az+Lányok formáció lép fel a nagyszínpadon. A teljes programot itt találod!

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben