Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Balatonfüred újhullámos éttermei

Bor & Gasztro - Cikkek

2014. július 21., hétfő — Szandtner Veronika

Fotó: László Balkányi/welovebalaton.hu

Nem kell feltétlenül beérni az olajos lángossal, vagy a túlárazott halászlével, mert egyre több helyen kapunk jó alapanyagból készült ételeket a Balaton körül. Mi most végigjártuk Füred feltörekvő gasztro helyeit: mindegyikben egy kicsit máshogy és a megszokottól eltérően dolgoznak, és egy jó vacsoráért sehol sem kell ott hagynod a pénztárcád nagyobbik felét.

  • A Tagore sétányon még mindig tele van hagyományos magyaros éttermekkel
  • De azért akadnak új próbálkozások is
  • Találtunk minőségi street foodot és balatoni borokat fesztelen, modern környezetben
  • És csárdát is extra csavarral
  • Tűsarkú cipő és kiskosztüm nélkül jártuk végig Füredet

Vitorlás Étterem

Fotó: Vitorlás Étterem

Vitorlás Étterem és Vitorlázeum

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.
Vitorlás Étterem és Vitorlázeum a facebookon
Részletek

A füredi hajóállomás szomszédságában lévő Vitorlás étterembe valószínűleg a pazar kilátás miatt térnek be a legtöbben. A száz éves műemléképület enteriőrjét alaposan újragondolták és belül egy fesztelen, mégis modern és elegáns étterembelső fogad.

Persze nyáron mindenki a tágas teraszra vágyik, ahol a rántott fogasfilé vagy grillezett harcsaszeletek evése közben a kikötőből kifutó vitorlásokat is nyomon követheti. A balatoni halak mellett a liba-, kacsa-, csirke- és sertéshúsok is megtalálhatóak az étlapon. Nekünk a rántott csirkemellfilé sajttal, baconnel, póréhagymával töltve nyerte el a tetszésünket, ami párolt rizzsel tálalva könnyű nyári ételnek bizonyult a nagy hőségben. Az előételek 1200 és 2500 Ft, a főételek árai pedig 2500 és 5500 Ft között váltakoznak.

Matróz

Fotó: Facebook

Matróz

8230 Balatonfüred, Écsy László utca 5.
Matróz a facebookon
Részletek

Az alig pár hete megnyitott Matróznak nagy jövőt jósolunk Füreden, mert a street foodok és finger foodok világa eddig nagy ívben elkerülte a várost. A pesti Kazinczy utca egy kicsit leköltözött Füredre, és ezt a fiatalok máris nagyon díjazzák.  A Tagore sétány mögötti villasor egyik kerthelyiségében meghúzódó Matróz arculatát Bonta Gáspár álmodta meg és Kövessy Szabolcs belsőépítész kivitelezte. Minden részlet az elejétől a végéig átgondolt, még a sonkatál is hal alakú fadeszkán érkezik, hogy még véletlenül se felejtsük el a közeli, Balatonnak nevezett túlméretezett víztócsát. A korábban a budapesti Boscolo Hotelben dolgozó Molnár Dávid séf pedig nap mint nap kitesz magáért az ételekkel: az etetőpultban baráti áron lehet összeválogatni a tengeri halakat és a tapas tálhoz való finomságokat.

A főételek közül a szezámos tonhal steaket és a grillezett kecskesajtot kóstoltuk, mindkettő extra ízélményt hozott, de leginkább a fekete kagylóval és vargánya rizottóval tálalt sertésszűz lopta be magát a szívünkbe. A tapas tálhoz való krémek, sajtok és húsok 500 Ft körül, a főételek árai 2500 Ft körül mozognak.

Hamarosan délelőttönként elvitelre is készítenek finger foodokból álló piknik kosarakat és behűtött italokat, ami a balatoni vitorlázók egyik állandó menüje lehet. Mi csak pár nappal a nyitás után jártunk a fedett kerthelyiségben, a fiatalos stílusú, tengerpartot idéző enteriőr és a széles borválaszték azt súgta nekünk, hogy a Matróz hamarosan a füredi éjszakai élet nagy kedvence lesz.

Baricska Csárda

Fotó: Baricska Csárda

Baricska Csárda

8230 Balatonfüred, Baricska dűlő
Baricska Csárda a facebookon
Részletek

Egy kicsit elszakadva a Tagorétól, a Baricska dűlő szőlősorai között bújik meg a kétszáz éves Baricska Csárda épülete. A többször újragondolt és kibővített magyaros csárda egyszerre több száz vendéget is be tud fogadni. Amolyan megkerülhetetlen legenda ez a hely, rengeteg sztorival a múltból. A Baricskában vették fel például Máté Péter Azért vannak a jó barátok című számát.

Tavaly a veszprémi Chianti Étterem tulajdonosai vették át a helyet, akik megtartották a magyaros ételkínálatot, de mindegyik ételbe került egy extra csavar. A halászléhez kínált friss kenyeret aszalt paradicsommal bolondítják meg, a sertésszűzhöz tálalt lecsó pedig inkább a mediterrán ízvilágot idézi meg. A 2-3000 Ft-os árakért a megszokott csárda adagot és jó alapanyagokból elkészített ételeket kapunk cserébe, de péntektől kezdve ne számítsunk arra, hogy előzetes foglalás nélkül itt simán asztalhoz jutunk.

A hatalmas terasz fölötti sűrű szőlőlugas nyári melegben kellemes klímát biztosít. Az ebédhez szól az élő cigányzene, a visszafogott, ízléses abroszok és a teríték azonban már modern hangulatot kölcsönöz. Az egymásra épült múlt és jelen a csárda belső terén is észrevehető. Az étterembelsőként funkcionáló eredeti parasztházból korszerűen kialakított, üvegezett veranda nyílik.

Malackrumpli

Fotó: Balkányi László/welovebalaton.hu

Malackrumpli Bisztró

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 14.
Malackrumpli Bisztró a facebookon
Részletek

Biobalaton Öko - és Kézműves Piacon működő Malackrumpli Bisztró a bio alapanyagokból készült ételeken túl a pénztárcánk kímélése miatt is jó választás. A poharas levesek gond nélkül felveszik a versenyt fővárosi társaikkal, a mangold levest gomolya betéttel és a palócos krumplilevest paprikás kolbásszal különösen érdemes megkóstolni.

Nem véletlen a piac és a Malackrumpli békés együttélése, mert a bisztró szigorúan friss alapanyagokból dolgozik, és az étlap is attól függően alakul, hogy éppen milyen alapanyag akadt a kezükbe. Az elmúlt napokban épp a burger-láz tört ki náluk, és olyan megoldásokat dobtak össze, amik a, fővárosi hamburger-túlkínálatban is bőven megállnák a helyüket, de került elő már itt szuvidolt tarja, vagy briós is borjúmájkrémmel. Kísérőnek kézműves sörök és a balatoni borvidék legjobbjai közül lehet válogatni.

Ha Balatonfüredről, mint cukrászda nagyhatalomról is olvasnál, annak már egyszer szenteltünk külön cikket.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben