Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

"Beleállunk, és nyitunk télen egy bisztrót Füreden!"

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. november 26., szombat — Rápolthy Edit

Fotó: Ladilom

Kaizer András és Kaizer-Garai Saci elmesélték nekünk, hogy miért szállnak ki télre a food truckból, miben különbözik majd a bisztró étlapja az eddigi ételektől, de azt is elmondták, szerintük mi az előnye a téli nyitva tartásnak.

We Love Balaton: A Morzsa Guruló Bisztró az egyik legismertebb food truck itthon. Szinte minden fontosabb fesztiválon ott vagytok, a fesztiválok közötti és a téli időszakban pedig eddig Szegeden állomásoztatok. Hogy kerültök most a füredi Blaha Lujza utcába?

Morzsa: Ha rövidek akarunk lenni, a válasz: váltani szerettünk volna, és az első adandó alkalommal meg is tettük. Hosszabban: mindig is nagy vágyunk volt, hogy a Balaton mellett lakjunk. Kaptunk egy lehetőséget tavasszal, ami végül az is maradt, de adott nekünk egy lendületet, hogy ne habozzunk, csomagoljunk össze és költözzünk ide. Így most itt vagyunk.

Fotó: Ladilom

We Love Balaton: Hogyan született meg a foodtruck után a Morzsa Bisztró gondolata?

Morzsa: Eredetileg Szegeden is egy bisztrót szerettünk volna nyitni, de annak idején egy foodtruck elindítására volt elegendő kezdőtőkénk. Ezért is lett a foodtruck neve Morzsa Guruló Bisztró. Úgy terveztük, hogy ez majd megalapozza annak a lehetőségét, hogy egyszer valahogy egy kis bisztrót is nyissunk. A Truck-al egész nyáron jártuk a fesztiválokat, közben pedig törtük a fejünket egy állandó hely megnyitásán. Ez most, úgy tűnik, nincs is olyan messze.

We Love Balaton: A legtöbben úgy gondolnák, nagy merészség télen ilyesmibe belevágni itt a Balatonnál. Miért pont most? Nem féltek a holtszezontól?

Morzsa: Mindenki ezt kérdezi. A válasz: nem. Úgy gondoljuk, szakítani kell ezekkel a begyepesedett sztereotípiákkal és bele kell állni abba, hogy valami mást csináljunk! Bár Füred még mindig az egyik legmozgalmasabb téli város a tó partján, a legtöbb hely itt is bezár télre, legfeljebb hétvégére nyitnak ki. Ettől függetlenül itt is laknak, dolgoznak emberek, akik hétköznap is beülnének valahova, de nem tudnak. Hiszünk abban, hogy a Balaton télen is egyre keresettebb hely lesz, hogy az itt élő emberek igénylik a minőségi szolgáltatást hétköznap is, ezért úgy döntöttünk, beleállunk, és télen megnyitjuk a bisztrót!

We Love Balaton: A Guruló Morzsát és azt a konyhát, amit a truckban visztek, már sokan ismerik. Milyen lesz a Morzsa Bisztró Füred központjában?

Morzsa: A legtöbben a grillszendvicseket, a salátákat, a burgert és a batátáinkat ismerik a fesztiválokról, ahol street food-ot kínáltunk. Már ezekhez az ételekhez is csak olyan hozzávalókat használtunk, amit mind mi készítettünk, még a szószokat is mi főztük. A most nyíló Morzsa Bisztró világa eltér majd az eddigiektől. Két éve, amikor elindultunk Szegeden, úttörők voltunk abban, hogy mindennap friss alapanyagokból készítettünk változatos ételeket, de a food truck jellegéből adódóan könnyen ehetően, "street foodosan" tálaltunk - eleinte csak néhány, később már napi 250-300 adagot. Most még inkább elszakadunk az utcakaja világától, a friss, finom, egyszerű bisztrókonyha jellemzi majd a füredi Morzsát.

Fotó: Ladilom

Mi főzni szeretünk! Folyamatosan kóstolni, újítani, abból a jó minőségű alapanyagból, amihez épp hozzájutunk. Ha pedig szívből, szenvedéllyel főzöl, akkor ez a vendégek felé is átmegy. Ennek fontos eleme a vendégekkel való folyamatos kontakt és a visszajelzések befogadása. Nem lesz ez másképp a Morzsa Bisztróban sem, ami olyan lesz, amilyenek mi magunk vagyunk, ahol mi is otthon érezzük magunkat, finomakat eszünk és beszélgetünk egymással.

We Love Balaton: Honnan jönnek majd az ételekhez használt alapanyagok?

Morzsa: A Guruló elindulásának első percétől arra törekedtünk, hogy helyi és környékbeli, vagy ha a környéken nincs megfelelő, akkor kicsit messzebbről, de jó alapanyagokból készítsünk ételeket. Itt is folyamatosan keressük ezeket. A Guruló Morzsával azért már kialakult egy olyan beszállítói kör, akikkel nagyon jó együtt dolgozni, akik úgy gondolkodnak, ahogy mi. Ők - bárhol is legyünk az országban -, elhozzák nekünk azt, amit kérünk.

We Love Balaton: Mikor lesz a nyitás és mit terveztek a téli időszakra?


Morzsa: Terveink szerint 2 héten belül elindulunk, egyelőre teszt üzemmódban. Ez az időszak a barátkozásról szól, mert idő kell ahhoz, hogy belakjuk a konyhát. Úgy gondoljuk, hogy a téli és a tavaszi időszak nagyon jó lesz arra, hogy szépen lassan bevezessük a helyet és felkészüljünk a nagyobb nyomással járó szezonra.

Fotó: Ladilom

We Love Balaton: Igaz, a foodtruck inkább nyárra jellemző műfaj, így van még egy kis időnk addig, de mi lesz a következő szezonban? Üzemel majd a Guruló a Morzsa Bisztró mellett is?

Morzsa: Igen, vannak olyan fesztiválok, ahol egyszerűen nem engedik meg a szervezők, hogy ne menjünk el. Ezeket mi is nagyon szeretjük és szívesen ott leszünk. A Morzsa Bisztró megnyitásával nem célunk a Gurulót megszüntetni, de szelektálni fogunk. A food truck is olyan lett, mint annak idején a wellness: már mindenhol van. Amikor mi indultunk, összesen körülbelül 50 kocsi volt, igényesen, jó minőségben adták az ételeket és mindenkinek egyénisége volt. Most van már legalább 250, ezzel pedig hígult a kínálat minősége is. Megválogatjuk, hogy kikkel és hova megyünk el.

Fotó: Ladilom

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!