Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Biztos, hogy megéri ide felmászni? - 10 látványos borterasz az északi partról

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. június 28., kedd — Németh Richárd

Elkezdtük bejárni a nagyszerű borteraszokat, és ezúttal északon ragadtunk. Arról már rég letettünk, hogy a rengeteg csodás kilátás közül kiemeljük a legszebbet, itt megelégedtünk annyival is, hogy a pazar látvány mellé kerüljön valamilyen különleges bor is. Borszakértőnk - miután megmászta a dombokat - mindegyik borásznál talált már figyelemre méltó tételeket, el is mondja, hogy miket.

Skrabski Borászat és Vendégház - Balatonudvari

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Skrabski Borászat

8242 Balatonudvari-Fövenyes, 1206. hrsz.
Skrabski Borászat a facebookon
Részletek

A Balatonfüredtől mintegy 10 km-re fekvő Balatonudvariban, azon belül is a Skrabskiék teraszán különleges látványban lehet részünk. Pince-présházuk és szőlőterületeik fölött a Kisleshegy és a Nagyleshegy emelkedik, egyedülálló kilátással a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Tulipán Ház névre hallgat a szállásuk, panorámás, high-tech, légkondival felszerelt szobákkal, öntözött kerttel és olyan Balatonra néző terasszal, amit megunni biztosan nem lehet.

Mit kóstoljunk náluk?
Skrabskiék 2015-ös, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos szőlők házasításából készült rozéja kötelező eleme a nyárnak. Gyümölcsbomba, tele vitalitással.

Homola Borterasz - Paloznak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

Mi mást tennél befutott informatikusként, mint a domboldalban lévő házad mellé még pincészetet, éttermet, borteraszt és népszerű fesztivált is felépítesz? Homola Szabolcs birodalmának legújabb részei, a Homola Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő egyszerre nyitott 2015-ben, és a pazar kilátás miatt a teraszt még akkor is ajánljuk, ha többet kell érte hegyet mászni, mint a szabad tűzi grillkonyhájukért. Természetesen itt is ugyanannyira megéri a panoráma, mint a fahordóban érlelt, dűlőszelektált borok, vagy a pincészet saját pálinkája és a helyi termelők alapanyagaiból összeállított ételek. Nehéz lesz innen elindulni.

Mit kóstoljunk náluk?
Noha a borász, Homonna Attila pazar fahordóban érlelt, szigorú szelekción átesett borokat készít olaszrizlingből, kékfrankosból vagy éppen syrahból, mi most mégis a pince “100% borcsalád”-jára hívnánk fel a figyelmet, azon belül is a 100% Rizlingre, amely reduktív technológiával, tehát fahordót nem látva, némi finomseprős érleléssel készült. Akkor sem csap beléd a paloznaki villám, ha adsz hozzá némi szódát.

Tagyon Birtok - Tagyon

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Tagyon Birtok

8272 Tagyon, Tagyon-hegy dűlő
Tagyon Birtok a facebookon
Részletek

A Nivegy-völgyben elbújva a Tagyon-hegyen találtok egy birtokot, ahol a nagyszerű panorámával felszerelt borterasz szinte egy elhanyagolható része egy nagyobb gépezetnek. Van itt még kemencés látványkonyha házias ételeikkel, az általuk szerénytelenül csak élménybirtoknak nevezett hely fogalma azonban ennél még nem áll meg: szerveznek gyalogtúrákat, vitorlás kirándulást, sőt, hétvégenként akár jógás programokban is részetek lehet. Idén nyártól szállást is üzemeltetnek.

Mit kóstoljunk náluk?
A Tagyon Birtok RSZ fantázianévre hallgató, rizlingszilváni szőlőfajtából készült, reduktív bor alapanyaga a birtok körüli szőlőskertekből származik. Üde nyári bor, viszonylag alacsony alkoholfokkal, amely jól behűtve mind magában, mind szódával hígítva tökéletes.

Gergely Borház - Balatoncsicsó

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zánkától 7 km-re, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában, a Nivegy-völgy szívében, a Szent Balázs-hegyen találjuk a Gergely Borházat, ahol a családi pincészet 25 hektáros területen műveli bio szőlőjét. A szállásukat a takaros szobák mellett azért is ajánljuk, mert nem minden nap lehet olyan helyen reggelizni, ahonnan a bármilyen komoly vitorlás viadal kis papírhajók házi versenyének tűnik.

Mit kóstoljunk náluk?
Gergelyéknél a borház 2015-ös cserszegi fűszeresét ajánlanánk. Zamatgazdag, kellemes savérzetű bor, amelyet egyáltalán nem szentségtörés fröccsként fogyasztani.

Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház - Mindszentkálla

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház

8282 Mindszentkálla, Szűcs-hegy, 768/1. hrsz.
Kaal Villa Szőlőbirtok és Borház a facebookon
Részletek

Mindszentkállán, a Káli-medence nyugati határán fekvő Szűcs-hegyen találjuk a Kaal Villát, amely látványos oszlopai miatt már messziről feltűnő jelenség. A különleges kialakítású épületegyüttes modern borászatot rejt, itt szívvel-lélekkel készülnek a borok, s ahol a borteraszon vendéglátóink helyi termelői sajtokkal, sertésből és marhából készült finomságokkal, vajaspogácsával és természetesen a pince borszortimentjével várnak bennünket.

Mit kóstoljunk náluk?
Az ezerjó és bouvier szőlőfajtákból nemesített Zenit, amely kedveli az ásványi anyagokban gazdag, vulkáni talajokat ezeken a területeken. Elegáns, finoman gyümölcsös és ásványos, akár a Kaal Villa e fajtából készült tétele. 

Papok Borozója - Balatonszőlős

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Papok Borozója

8230 Balatonszőlős, Kisgella
Papok Borozója a facebookon
Részletek

A Balatonszőlős és Tótvázsony között található, a Papp család által üzemeltetett kisvendéglő felér egy jó értelemben vett időutazással. A magyar konyha klasszikus fogásait, kemencében sült ételeket, helyben füstölt pisztrángot, “papi lakomákat” (bélszín, lazac, libamáj stb.) és a helyi borászok borait kínálják, de a Tihanyra, egyszersmind a Balatonra panorámás egység teraszán a legmélyebb egyházi ellentétek is elcsitíthatóak.

Mit kóstoljunk náluk?
A Papok Borozójában mindenképpen kóstoljunk meg a sauvignon blanc-ból készült fehér- és a kékfrankosból készült rozébort.

Szászi Birtok - Hegymagas

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szászi Birtok

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.
Szászi Birtok a facebookon
Részletek

A Hegymagason található Szászi Birtok ökológiai gazdálkodással, kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből dolgozik, sőt, bio szőlőlét, bio szőlőmagőrleményt és bio szőlőmagolajat is készítenek. Szásziéknál megkapjátok Badacsonyi Borvidék jellegzetes borfajtáit (olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeus, ottonel muskotály) egy teraszon, ahol úgy lehet vizsgálni messziről a tanúhegyek domborzatát, mint semelyik földrajz tankönyvben.

Mit kóstoljunk náluk?
Szásziék 2015-ös Badacsonyi Olaszrizlingjénél diszkrét aromára, ásványos lecsengésre lehet készülni. És arra, hogy grillezett halak és csirkeételek mellé nagyon illeni fog.

Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyörs

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

8257 Badacsonyörs, Hegyalja út 69.
Csendes Dűlő Szőlőbirtok a facebookon
Részletek

Tavaly már nagyon örültünk a Badacsonyörsön, az Örsi-hegy déli oldalában, feltűnt Csendes Dűlő Szőlőbirtoknak, melynek panorámája azóta sem hagy minket nyugton. A mintegy három hektáros birtok vulkanikus talaján olaszrizling, szürkebarát, hárslevelű és kéknyelű terem, ezeknek akár több évjáratát is megkóstolhatjuk, de nem árt megjegyezni: a Csendes Dűlő júniustól augusztusig, ezen belül is csütörtöktől vasárnapig tart nyitva. Jó hír, hogy idén már az Örsi-hegyen megnyitott új borteraszukon fogadják a túrázókat.

Mit kóstoljunk náluk?
A birtok friss évjáratú kéknyelűjét, korábbi évjáratú hárslevelűit vétek kihagyni. Utóbbi szőlőfajta amolyan szekunder szerepet tölt be a Badacsonyi Borvidéken, ám a Csendes Dűlő bizonyította, hogy e tájon is lehetséges belőle kimagasló bort készíteni.

Laposa Birtok és frissTerasz – Badacsonytomaj

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Laposa Borbirtok

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.
Laposa Borbirtok a facebookon
Részletek

Laposáék az ajánlóink örök visszatérői, idén pedig nyílt egy új borteraszuk, de ebben a cikkben a Badacsony-hegyen található birtokuk teraszára szeretnénk felhívni a figyelmet. Itt hely, konyha és temérdek mennyiségű Laposa-bor is van bőven, de ha ilyen a látvány, miután kicsit balra fordítod a fejed, akkor is tele lenne a teraszuk, ha állott és savanyú lőrét mérnének.

WLB bortipp:
Nehéz Laposáéktól egyetlen bort kiemelni, úgyhogy hadd ajánljunk mindjárt hármat: az új évjáratú FRISS-et, amely valóban frissességével, citrusosságával, könnyedségével hódít, illetve két komolyabb, ásványosabb bort: a borvidék tanúhegyeinek alapanyagából házasított 4Hegy-et és a Rizling²-et.

Somlói Borok Boltja - Somlóvásárhely

Fotó: Somlói Borok Boltja

Somlói Borok Boltja

8481 Somlóvásárhely, 1321. hrsz.
Somlói Borok Boltja a facebookon
Részletek

Mint a hét balatoni borrégió egyikét, a Nagy-Somlót sem hagynánk most ki összeállításunkból, noha a Somló-hegy s annak déli oldalában üzemelő Somlói Borok Boltja a Balatontól északabbra, Somlóvásárhely körzetében található. A borbolt egész évben nyitva tart (szerdák kivételével), a 160 tételes, elsősorban somlói borokat tartalmazó kínálatuk igazi ismeretéhez pedig tényleg kell az évi többszöri látogatás a nem elhanyagolható látvánnyal rendelkező teraszukon.

WLB bortipp:
 Az újvonalas somlói kispincék közül számunkra az egyik legizgalmasabbnak a Somlói Vándor Pince bizonyult az utóbbi időben. 2015-ös Vándor Juhfarkjuk csavarzáras tétel, de ez ne tévesszen meg senkit, a bor egy igazi nagyágyú, amely mindeközben jól iható, friss, gyümölcsös kíván maradni.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben