Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ebben a Fészekben nem tojást találsz, hanem kétkezes szendvicset

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. június 21., kedd — Molnár Zoltán

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

Új étterem és hotel nyílt közel a zánkai strandhoz és a Neked Főztemhez. A Fészek bisztrókonyhája egy olyan szendviccsel indít, amely itt a strand közelében nagy karriert futhat be még akkor is, ha esélytelen, hogy egy kézben elférjen. Lesz náluk napi menü is, az állandó étlapjuk pedig egyáltalán nem hoz veszélyes árakat.

Fészek

8251 Zánka, Vérkúti utca 2.
+36 30 321 9429

A helyi legendák szerint talán jégverem volt annak idején a Vérkúti utca 2. helyén. Családi archívumokban létezik egy-két régi fotó az épületről, amely a századfordulón már biztosan vendéglő volt, és a mostani Fészekké alakulását megelőzően is ez volt a fő profilja. Nemrég azonban tulajdonosváltás és felújítás történt, ezért is látogattuk meg őket rögtön a nyitáskor.

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

Annak idején egy házaspár vitte a boltot hosszú éveken át, majd a férj elhunyt, és a felesége már soknak érezte a munkát. Eladta az épületet, amelyet végül a Hilltop Borászat egyik alapítója, Keresztury Éva vett meg, aki nem akart változtatni a profilon: egy (új) éttermet álmodott ide. A név nem véletlen, gondolati-hangulati kötődés van a fővárosi Fészekhez is a séf, Szelindi Károly szerint, akivel leültünk beszélni.

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

Ő maga is érdekes életutat járt be: 2006-ig Olaszországban dolgozott, egy lombardiai kis családi étteremben, ahol bergamói ételeket készített. Akkor átnyergelt a kereskedelemre, és tíz évre letette a fakanalat, majd régi ismerőse, Keresztury Éva hívó szavára visszatért a konyhába.

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

„Az értékteremtés a cél, nem feltétlenül csak a profit” – vázolta fel a Fészek ars poeticáját. Elérhető árakon akarnak jó minőségű ételeket kedvesen felszolgálni, és ez itt nem csak a szokásos marketingduma: látszik az étlap árain is. Alapvetően magyar termékekkel dolgoznak, de ahogy Szelindi fogalmazott, ha jön jó cukkini Olaszországból, arra sem mondanak nemet. Az étterem belsője amúgy kész, a kerthelyiségen kell még csiszolni, de már várják a vendégeket.

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

A fix étlap mellett lesz szezonális is, na meg mindemellett napi ajánlat (egyfajta ebédmenü) 1500 forintért levessel, (akár vega) főétellel és desszerttel. Különösen nagy reményeket fűznek a zánkai kétkezeshez, ehhez a kebabhoz kissé hasonlító, egy ezresért kapható ételhez. Az alapja sült kisvekni, ebbe megy a lassan sült sertéshús, a salsa- és a citrusos mártás, illetve a zöldségek. Ez a fogás már most népszerű, nem kizárt, hogy turnézni is fognak vele (lásd a fenti képen).

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

A szintén 1000 forintos pástétomukat is kóstoltuk – ez valóban nem az a bolti májas, amelyet a kerek vákuumcsomagolásba pumpálnak, és kellemesen plasztik az ízvilága. Ez omlik, puha, betölti az ember száját az ízével, és az azt fedő fűszervajréteg teszi igazán különlegessé. A recept francia, a fűszervaj pedig narancsos-kakukkfüves. Finom és könnyed volt a levezető desszert, a gyümölcsös házi krémes is, amelyben a barack dominált igazán. Ez 800 forintba került, ahogy minden desszertjük, ezen is látszik, hogy tartják a szavukat az ár-érték aránnyal (amúgy a 4200 forintos bélszínsteak a legdrágább ételük).

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

Szelindinek a szemesi Kistücsök a nagy példaképe minden téren, így az étlapban is. Szerinte jó, hogy nem mennek el Csapody Balázsék túlzottan a fine dining irányába. Amúgy a labor típusú konyhát Szelindi sem veti el, „minden konyhai technológia érdekel” – vallja.

Fotó: Heim Alexandra – We Love Balaton

Van még tehát hotelnek minősített szállás is, az alsó szinten teljesen felújították, jövőre következik az emelet. Tizenhárom szobájuk van, lehet félpanziót is kérni. A szobaárakra az jellemző, hogy minél hosszabb időt töltünk el itt, annál kevesebbet kell fizetni éjszakánként (így több ártábla is létezik). Az 1-2 éjszaka árát alapul véve 8000 és 17 500 forint között mozognak az árak, attól függően, mennyire prémium szobát választunk.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!