Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ébredezik a Somló - 10 bor, amit ne hagyj ki a környéken

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. július 21., csütörtök — Németh Richárd

Fotó: Kreinbacher Birtok

Somlóról több külföldi borszakértő is elismerően írt az utóbbi időszakban. A különleges környezetet és az ezzel jól dolgozó gazdákat is kiemelték, amivel csak egyetérteni tudunk. Az idei tavaszi Somló a Gellértben elnevezésű nagykóstolón, valamint a júniusi Somlói Nyitott Pincék alkalmával remek borokat kóstolhattunk náluk, ezekből gyűjtöttük össze a tíz kedvencünket.

Kreinbacher – Prestige Brut Pezsgő

Fotó: Kreinbacher Birtok

Kreinbacher Birtok

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.
Kreinbacher Birtok a facebookon
Részletek

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, azóta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel, immár nemcsak csendesbor-alapanyagot. Pezsgőpincészetük 2011-ben nyitotta meg kapuit, melyben méthode traditionnelle, tehát klasszikus champagne-i eljárással készülnek nemzetközi viszonylatban is magasan elismert pezsgőik.

Mit kóstoljunk náluk?
A Kreinbacher pezsgő szortimentjében különböző édességi fokú tételeket találni a non-dosage kategóriától az extra dry-ig, melyek közül mi most a friss Prestige Brutre hívnánk fel a figyelmet. Ebben a pezsgőben 9 gramm/liter a dozázzsal (másként: expedíciós likőrrel) beállított cukortartalom, amely mellé almás, citrusos jegyek, finom savérzet és hosszú utóíz társul. Az ország legjobb pezsgője jelenleg, kétségtelenül.
Bortársaság: 4800 ft/palack

Csetvei Pince – Kő-Papír-Olló 2015

Fotó: Csetvei Pincészet

8060 Mór, Hársfa utca hrsz. 737.
a facebookon
Részletek

Az egyik kedvenc női borászunk, Csetvei Kriszti elsősorban móri boraival került a hazai csúcsgasztronómia figyelme középpontjába, ám somlói tételei éppoly izgalmasak. A vulkanikus talajon termett borok mindig különleges élményben részesítik fogyasztóját: gazdag ásványos illat- és ízasszociációkat ébresztenek – ám a somlói terroir mindezt sajátos, csak rá jellemző aromakarakterrel is tarkítja.

Mit kóstoljunk náluk?
Kriszti Kő-Papír-Olló sorozatából a mostani ajánlatunk a “Papír”, amely a trió legkönnyebb eleme. Alapanyaga kóracéltartályban erjedt, fahordós érlelésen nem esett át, s ettől a bor nagyon frissnek és könnyednek hat. Fehér húsú gyümölcsöket, sós-köves jegyeket és élénk savakat érezni a kortyban. Nyári remekmű.
Borarum.hu: 2500 ft/palack

Tornai Pincészet – Prémium Furmint 2015

Fotó: Tornai Pincészet

Tornai Pincészet

8478 Somlójenő, 1248. hrsz.
Tornai Pincészet a facebookon
Részletek

Az idén 70 éves Tornai Pincészet a borvidék egyik legmegbízhatóbb termelője. Napjainkra a birtok mérete meghaladta az 50 hektárt, s immáron a család harmadik generációja is kiveszi részét a szőlő- és pincemunkálatokból. Boraikat három termékcsaládban találjuk: Top Selection, Prémium, Friss. A mi választásunk ezúttal a Prémium Furmintjukra esett, melyet a Somló a Gellértben nagykóstolón volt szerencsénk megismerni.

Mit kóstoljunk náluk?
A furmint határozott savérzete és a hordós érlelésnek köszönhető krémes textúra is nagyban meghatározza. Remek gasztrobor lehet belőle, amint érik még egy keveset palackban.
Borarum.hu: 2100 ft/palack

Fekete Pince Somló – Hárslevelű 2011

Fotó: Fekete Pince

Fekete Pince

8481 Somlójenő, Aranyhegy-dűlő
Fekete Pince a facebookon
Részletek

Fekete Béla, a somlói nagyikon  ugyan hivatalosan már visszavonult a borkészítéstől – így nyolcvan fölött –, utódait azért még ellátja tanácsokkal a saját családnevét viselő pincében. Béla bácsi – ahogy boros berkeken belül őt nevezik – a 70-es évek elején vásárolta kis birtokát, mely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományos technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagy a Fekete-borok, a somlói borok között is egyedinek számító egyéniségének kibontakozásához.

Mit kóstoljunk náluk?
A hárslevelű a birtok legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája: az ültetvények mintegy 38%-át teszi ki. Ez a 2011-es tétel 18 hónapig érlelődött fahordóban, majd még 24 hónapig tartályban piacra kerülése előtt. Komoly bor, nagy beltartalommal, még nagyobb élvezeti értékkel.
Borarum.hu: 3500 ft/palack

Tóth Pince – Kőfejtő Cuvée 2012

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A nagy sikerű, Budapest borának is megválasztott 2011-es Kőfejtő Cuvée legújabb évjárata. Nevét a Somló egyetlen, és az útépítésre alkalmatlan “somlós” bazalt miatt hamar bezárt kőfejtőjéről kapta: a borhoz felhasznált szőlő a régi kőbánya mellett terem.

Mit kóstoljunk náluk?
A bor egy tradicionális somlói házasítás olaszrizling, juhfark és hárslevelű fajtákból. Koncentrált, tartalmas tétel, a Somló a Gellértben kóstoló legjobbika volt.
Borarum.hu: 3200 ft/palack

Bogdán Birtok – Olaszrizling 2013

Fotó: Bogdán Birtok

8478 Somlójenő, Somló-hegy
a facebookon
Részletek

A szőlőművelést a családban immáron az ötödik generáció viszi tovább, akik a kezdetektől törzsgyökeres somlószőlősiek voltak. Az ifj. Bogdán József – a birtok jelenlegi ügyvezető igazgatója – érettségi ajándékként 300 négyszögöl területet kapott, amin felújították a pincét, betelepítették szőlővel, majd elkezdték a szomszédos területeket felvásárolni, így kibővültek 700 négyszögölre. A 80-as évek végén a Badacsonyi Állami Gazdaság felszámolását követően további területeket vettek, mert akkorra kialakult, hogy Levente és Lehel – az ötödik generáció tagjai – a későbbiekben a szőlészettel foglalkoznak. A Bogdán Birtok a Somlón, a maga 17 hektáros, dinamikusan fejlődő családi vállalkozásával a hegy egyik legnagyobb termelője.

Mit kóstoljunk náluk?
Bogdánék 2013-as olaszrizlingje a Somló sokszor visszaköszönő illatjegyével nyit, ami nagyban hasonlít a termálvíz jellegzetes illatához. Aztán egy kis szellőztetéssel almás, citrusos aromákat, friss hangulatot is felfedezni benne. Összességében egy jó ivású, élvezetes bornak mondható, Somlót kedvelőknek kötelező darab. Egyelőre viszont nem lehet kapni.

Marton Pincészet – Furmint 2013

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Marton család hagyományait jelenleg a negyedik generáció viszi tovább, a művelésben újraegyesítve az elmúlt évtizedekben széttaglalt családi szőlőterületeket. A Somló iránti tisztelettel és szeretettel munkálkodnak a hegy déli lejtőjén és készítenek a kor igényeihez igazodva magas minőségű somlói borokat. A Márton Pincészet az új somlói pincészeteket kutatók számára garantáltan kellemes meglepetés lesz.

Mit kóstoljunk náluk?
2013-as furmintjuk alapanyaga késői szüretből származik, íze tiszta, birses, körtés, ásványos jegye a bazaltot idézi.
Borarum.hu: 2800 ft/palack

Zsirai Pincészet – Somlai Cuvée 2011

Fotó: Zsirai Pincészet

A Zsirai lányok, Kata és Petra Villányban, Tokajban és Somlón is rendelkeznek területekkel. Utóbbit illetően a Zirci Apátság egykori szőlőjének egy része, valamint a hozzá tartozó, látványos méretű pince került a birtokukba, a Somló vásárhelyi oldalán. A két testvér szerencsésnek mondhatja magát, mivel sikerült olyan neves szőlőbirtokot és pincét megvásárolniuk itt, amelyhez hasonlók sajnos kevés számban vészelték át a szocializmus “somlói kiskertesítését”.

Mit kóstoljunk náluk?
A bor olaszrizlingből, hárslevelűből és juhfarkból készült. Ízben mindez már intenzívebben jelentkezik, melyhez egy kis tanninosság, markáns savérzet társul. Magában is, de egy malacsült mellett is prímán muzsikálhat.
Zsiraipincészet.hu: 2500 ft/palack

Barnabás Pince – Furmint 2013

Fotó: Barnabás Pince

A Barnabás Pince tulajdonosa, Tóth Barnabás 2000-től foglakozik szőlészettel, borászattal Somlón. A borászat szőlőterülete a déli fekvésű Aranyhegy dűlő tetején helyezkedik el, ő is a mostanában népszerű kézműves borászok közé tartozik.

Mit kóstoljunk náluk?
A pince 2013-as furmintja kissé fiatal még – hiába, a nagy somlói, hordóban érlelt boroknak jól áll a pár évnyi palackos érlelés. Minderről a hordó intenzív, az aromaprofilba még nem teljesen beépült illat- és ízjegyei tanúskodnak. Ezzel együtt ez egy nagyon jól sikerült tétel, amely tökéletes szerkezeti egyensúlyt képes felmutatni.
Demijohn.hu: 4190 ft/palack

Kolonics Pincészet – Furmint 2013

Fotó: Kolonics Pincészet

A több generációra visszanyúló családi vállalkozás a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. A pincészet jelenleg 2 hektár termő olaszrizling, 0,5 hektár juhfark, valamint ugyanennyi hárslevelű szőlővel rendelkezik. A borok szigorú hozamkorlátozás mellett klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, majd csak ezután kerülnek lepalackozásra.

Mit kóstoljunk náluk?
Kolonics Károly
2013-as furmintja a Somló egyik legjobbja most műfajon belül. Az illatot és az ízt teljesen uralja a borvidék bazaltos, sós jellege.
Borarum.hu: 3800 ft/palack

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!