Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Eddig ritkán látott nagyvad bukkant fel Badacsony közepén

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. február 8., csütörtök — Bicsérdi Ádám

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Még korábbi alkalmazottjaik is azt mondták nekik, erre Badacsonyban nincs igény, ők mégis beleálltak. A felújított Hotel Neptun és étterme, a vadhúsokra specializálódott Tilia Borvendéglő új, markáns szereplőként tűnt fel Badacsony központjában. A minőségi Badacsony-élményt kereső vendégeknek akarnak imponálni, még olyanoknak is, akik nem épp a muflonhús rajongói.

Hotel Neptun Badacsony

8261 Badacsonytomaj, Római út 168-170.
+36 20 278 6616

Amikor a tavalyi nyáron cikksorozatban foglalkoztunk a badacsonyi vendéglátás utóbbi évekre jellemző átformálódásával, aligha gondoltuk, hogy már 2017 végén kinyit egy olyan hely, amely tökéletes szimbóluma ennek változásnak.

Badacsony jellegzetes, nagy múltú helyei közül ugyanis korábban már megújult a Pláne (az egykori Poharazó), vagy a Kishableány, de most a közeli, sárga homlokzata miatt jellegzetes, már a múlt században is híres vendégeket fogadó Neptun is modernizálódott kívül-belül – miközben a szálloda emeleti része még a felújítás előtt időket idézi.

Az immár Hotel Neptun néven futó szálló tulajdonosa, Nagy Miklós az épület felújítása mellett új csapatra, a korábban például a lesencetomaji Villa Fiorét is megújító, de más környékbeli vállalkozásban is megfordult Tóth-Gruber házaspárra bízta a szálloda koncepciójának kidolgozását.

"Ez még nagyon az út eleje, sok akadállyal találkozunk, de mi nagyon elszántak vagyunk" – meséli nekünk Tóth-Gruber Niki, a tulajdonospáron pedig érződik, hogy a koncepció mögött ott a lélek és a gondolat is,  de még sok apró küzdelem vár rájuk a jövőben.

Muflonként az őshonos magyar vadak között

A változás első jeleként a korábban inkább szezonális helyként ismert Neptun lett az egyik fő helyszíne a minőségi téli időtöltésért kampányoló Badacsony Nyitva programsorozatnak. De a hotel borvacsorákkal egybekötött eseményekkel is a változást hangsúlyozza, hiszen a vendégek az ételek mellett a környék piacaiból, borászataiból, vagy épp korcsolyapályáiból is ízelítőt kapnak egy hétvége alatt.

"Egyelőre még nem sokan tudnak a helyről, vagy hogy itt mi is a történik, ezért is díszítettük fel például lámpasorokkal a teljes utcát télen. Tudatosítanunk kell ezekkel az apróságokkal, hogy érdemes idáig is feljönni a Római úton" – avat be minket Facebookot megkerülő marketingfogásaiba Tóth-Gruber Niki.

A hosszútávon négycsillagos kategóriát megcélzó Neptun és az új névre keresztelt (az elegancia jegyében Tilia, azaz a hárs latinul) borvendéglő egyelőre azonban még minden pontján az átmenetet sugározza. A szállórészen első körben az alsó szinten lévő szobák kaptak új külsőt, amelyeket a szomszédos Bonvino-t tervező Geppetto stúdióból kiváló Csap Viktor le sem tagadhatna. A letisztult, a domináns pasztell színekkel skandináv hangulatot árasztó belső terek egyértelműen az ő stílusjegyeit idézik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A konyha is alapos ráncfelvarráson esett át, a Tilia borvendéglő ráadásul máris elég erős arcéllel rendelkezik a kreatív séf, Vári Dávid személye miatt. A vadhúsok iránt elkötelezett Vári stílusa az étlapon is dominál, a vaddisznó szűzpecsenyétől (vargányás papardellével 3190 Ft) a muflon kolbászon (2490 Ft) át a rántott dámszarvas borjúcombig (céklás rizottóval 2990 Ft), ami alapján egyértelmű, hogy a Tilia megbízik Vári víziójában.

"Vannak olyan ötletei, amire én is nagyot nézek, de igyekszünk teret adni neki, hiszen ez adja az étlapunk különlegességét" – jellemzi a munkakapcsolatot Tóth-Gruber Viktor.

A "Séta a fagyott vadonban" fantázianévvel ellátott vacsorán Vári az étlaphoz képest bátrabban kísérletezett a Bakonyból származó muflonnal, az idén kiemelt balatoni alapanyagként kezelt keszthelyi tokhallal, vagy a remekül működő paszternák krémlevessel is. Főleg a muflon osztott meg minket erősen, ezért is helytálló egyelőre útkeresőként, a határokat tesztelő konyhaként jellemezni a Tilia kínálatát. Mintha csak a Magyarországra betelepített muflon szerepét vette volna magára a vendéglő: egyesek eleinte nem a magyar állatvilágba illőnek tartották fajt, mint ahogy a Neptun konyhája is új jövevénynek fog számítani az első évben.

Szerencsére a borvendéglő kifejezés sem túlzás vagy üres frázis, hiszen a vacsorán szintén a környékbeli pincészetek domináltak, a Szászi, Bencze vagy épp a 2HA borászatok termékeivel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tilia Borvendéglő

8261 Badacsonytomaj, Római út 168-170.
+36 20 278 6616

Felkészül az emelet és a padlástér

A téli szezonban eseményekkel (a következő épp egy Valentin-napi tematikára felhúzott hétvége lesz) próbálják tudatosítani a váltást a Neptun üzemeltetői, a komolyabb kihívást azonban egyértelműen a nyári szezon jelenti majd a helynek.

A Tóth-Gruber házaspár azonban elszántnak tűnik, még úgy is, hogy többször is megkapták már, akár korábbi alkalmazottaiktól is, hogy erre a felfogásra – hogy például a reggelihez a pékáru a Búzalelkéből érkezzen, a lekvár pedig házi készítésű legyen, hogy hogyan bánjanak a vendégekkel – itt, Badacsonyban nincs igény.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A nehézségek (főleg a továbbra is komoly gondot okozó munkaerőprobléma) ellenére azonban a visszatérő, és a váltás miatt a helyre felfigyelő közönségben is bízhatnak. Főleg abban, hogy lesz olyan vendég, aki erre a színfoltra is kíváncsi lesz a pincészetek felé menet, vagy épp onnan távozóban. Ha az olyan bosszantó hiba, mint például a wellness-részleg vízelvetése, is megoldódik, és kikristályosodik a konyha kínálata, a Római úton kezdődő vagy végződő túrák újabb fontos állomással bővülnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaaton

Ráadásul a 2018-as év vállaltan még csak a kezdetet jelenti, hiszen Tóth-Gruber Viktor szerint még bőven maradt tennivaló az épületben, a felső szint modernizálása után új, kevésbé kihívó külsőt kaphat az épület homlokzata, ha sikerül további pályázatokon forrást gyűjteni. "A padlástérre is van terv, ott egy üvegablakos konferenciaterem is épülhet majd, de ez még nagyon a jövő zenéje" – vázolja a hosszabb távú jövőt az üzletvezető.

Előbb azonban még egy fontosabb feladat hárul az üzemeltető csapatra: idén kell letenniük az alapokat ahhoz, hogy a hely mögött álló lelkesedés a vendégek számára is szembetűnő és kézzelfogható legyen.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben