Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Ennyiért tudsz halat enni a Balatonon

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. augusztus 23., csütörtök — Molnár Zoltán

Fotó: We Love Balaton

Megnéztük a balatoni halárakat, hogy kiderüljön, mennyiért tudunk enni egy halsütőben, és ehhez képest mennyibe kerülnek a halból készült főételek különböző éttermekben. Több érdekességet is találtunk, de a legfontosabb, hogy tévedés a hekkre pénztárcabarát főételként gondolni.

Szinte feloldhatatlan az ellentét, ami szétfeszíti a Balatont: halászni tilos a tóban évek óta, ellenben igény az volna a a vendéglátásban a helyi halra. Mindenki keresi a balatoni halat, olykor kap is belőle, bár általában akad némi csalafintaság a dologban. Ugyanis a sok helyen balatoniként hirdetett jobb esetben Balaton-környéki (más esetben külföldi, akár kazahsztáni halastavakból jön), hisz a nagy tó környéki kis tenyésztavakból fogják ki őket. Mindennek persze megvan a pozitív hozadéka is, a minden évben esedékes nagy haltelepítéseket a horgászturizmus miatt végzik és az ökoszisztéma is eléldegél az egyre jobb vízminőségű tóban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

De vajon mit eredményezett az, hogy már nincs nagyüzemi balatoni halászat, és belföldi vagy külföldi halastavi halat, na meg persze a jól bevált uruguayi-argentin hekket csemegézik a strandolók? Mennyire kell mélyen a tárcánkba nyúlni a vendéglátóhelyeken, hogy egy jó halételt ehessünk? Hogyan tudjuk előre, mennyibe fog kerülni a hal, ha mindenhol dekában van megadva az ára, és csak a hal lemérése után látjuk, mennyit fizetünk valójában? Ennek jártunk utána többtucatnyi, halételt is kínáló vendéglátóhely megvizsgálásával, megkérdezésével.

Következzenek a nyers adatok 25 dekás hallal, sült krumplis körettel és savanyúsággal számolva.

  • hekk - 1980 Ft
  • keszeg - 1845 Ft
  • süllő - 2730 Ft
  • pisztráng - 2035 Ft
  • fish&chips (változó fajtájú halakból) - 2355 Ft

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A számításunk alapja az volt, hogy megnéztünk tíz, halat kínáló büfét, ahol elsöprő többségben 1, 10 vagy 100 dekás árat adnak meg a halaknak. A tíz hely átlagát (kivéve a süllőt, mert ezt csak hét helyen leltünk a vizsgáltak közül) vettük alapul, majd felszoroztuk egy átlagos méretű, a tányérra kerülő hal súlyával, ez kb. 25 dekagramm. A hasábburgonyát sok helyen szintén 10-20 dekákra számolták, de sok helyen csak "1 adag" van feltüntetve, így itt az ömlesztésből vontuk az átlagot, ami 413 forint lett adagonként. A savanyúságnál is vegyes volt a kép, itt 392 forintra jött ki az átlagár (a kenyér karéja pedig 44 forintra, ha valaki azzal enné).

Komolyabb halételeket is megnéztünk, és a kapott kép alapján az ilyen ételeket eladó strandbüfék, bisztrók és éttermek árai nem lógnak ki durván felfelé, ha a fenti árakhoz hasonlítjuk őket. Pár példa különböző helyekről:

  • Rántott fogasfilé majonézes burgonyával - 2600 Ft
  • harcsasteak szezonálisan változó salátával - 2590 Ft
  • pisztrángpaprikás kaporral, szalonnás túrógombóccal - 2890 Ft
  • Roston sült tokhalfilé vajon futtatott bébirépával és zöldhüvelyű zöldbabbal 3100 Ft
  • Balatonboglári ponytfilé rántva, burgonyasalátával - 3290 Ft

Összességében elmondható, hogy a halat - még a balatoninak nevezett halat is - meg kell fizetni, de a közvélekedéssel ellentétben a hekk sem számít olcsónak, sőt, amint látható, drágább, mint a keszeg.

halárak közötti különbség összetett kérdés: belejátszik a kereslet-kínálat viszonya, a szállítási költségek, az adott fajta hozama, a külföldi beszerzés esetén a devizaárfolyamok, de még az is, hogy némely hal nagy mennyiségben, aránylag olcsón behozható, mint a nagyüzemben tenyésztett kazahsztáni édesvíziek vagy a dél-atlanti, a tengeren gyorsfagyasztott hekk.

A keszeget a hazai halastavak is megtermelik, míg a hekket több ezer kilométer távolságról hozzák, így nem véletlen, hogy még így is a tömegárunak számító hekk a drágább. A másik érdekes tanulság, hogy nincs árban akkora különbség egy bisztró/étterem és egy mezeibb büfé halételárai között, egy kiadósabb étkezés kevesebb mint ezer forinttal drágább. Ez persze relatív, a végösszeg egy család esetén már nagy különbséggé duzzadhat.

Fotó: We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben