Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Erős gasztronómiával és fontos mesterkurzussal érkezett az advent Badacsonyba

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. december 11., kedd — We Love Balaton

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

Aki december 8-án a badacsonyi frissTerasz felé vette az irányt, számos balatoni vendéglátó kínálatát végigkóstolhatta, a sütiktől a halászléig, a pálinkáktól a díjnyertes borokig. A borszakma képviselői és a legelszántabb borrajongók pedig egy kóstolóval egybekötött mesterkurzuson is részt vehettek, ahol kiderült, nem is olyan egyszerű meghatározni a HegyBor stílusát.

Néhány évvel ezelőtt az is jelentős hír lett volna, ha egész télen csak egy Gasztrohegy-hétvégét, vagy egy Füred Gastro fesztivált rendeznek a Balatonnál, ahogyan ezt pár héttel ezelőtt írtuk. Az őszi-téli rendezvények idén nagyot erősítettek a tó partján, és 2018-ban már ott tartunk, hogy nagyra nőtt eseményt szinte minden hétvégén találunk, ha esik, ha fúj.


Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

A Balatoni Kör szeptember vége óta szervez gasztro piknikeket, amikor tagjaik összegyűlnek, a kitelepült éttermeknél és borászatoknál pedig kóstolni is lehet. December 8-án Badacsonyban, a FrissTerasz parkolójában felállított sátor alatt gyűlt össze tíz étterem és legalább ugyanennyi borászat a Balaton környékéről. Az egész délutánon át tartó program elsősorban az ételek és a borok kóstolásáról szólt, de az esti jó hangulathoz nagyon kellett a Docpiano Band, amely két taggal is azt az érzést keltette, hogy egy 4-5 fős zenekar áll a színpadon. A duó zárásig tartó táncra bírta a közönséget azzal, hogy igazi házibuli hangulatot hozott a badacsonyi sátor alá.

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

Épül a borpiramis

A gasztro piknik alatt sor került egy fontos szakmai eseményre is: Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász tartott mesterkurzust a BonVino szállodában, amelyen a borászat iránt érdeklődő közönség és ismert helyi borászok egyaránt részt vettek. A meseterkurzuson mi is ott voltunk, és öt klasszikus, nemzetközi borvidéken keresztül ismerhettük meg a nemzetközi hegybor (village) kategóriát.

Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a balatoni HegyBort, meg kell említenünk a borpiramis modelljét, amelyről Fiáth Attila nyáron a We Love Balatonnak adott interjújában részletesen beszélt. Ennek csúcsa a tokaji aszú, a leghíresebb magyar bor. Az alatta levő három szintet a dűlőbor, a települési és a régiós bor képviseli. A bekerülő borokat az ún. origó kóstolással választják ki az adott régió borászai. Ez egy egységes borstílus meghatározására szolgáló rendszer, amit Dr. Fiáth Attila dolgozott ki. Nem a legjobb borok megtalálása a cél, hanem az, hogy a különböző pincészetek ugyanolyan fajtájú borai ugyanolyan stílust képviseljenek.

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

A Balatonnál a piramis az olaszrizlingre építkezik. Az alsó szintjét a régiós bor, a BalatonBor jelenti, a következő, „települési” szint pedig a HegyBor. Balatoni olaszrizlingből készül, de a szőlője csak meghatározott földrajzi termőterületekről, hegyekről származhat. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, bárki készítheti, aki megfelel a kiírt feltételeknek. Ellentétben a BalatonBorral, a HegyBoroknak nincs egységes címkéje, de a kiválasztott termékeket egységes logóval és zárással jelzik. A harmadik szintet a dűlőborok képviselik majd.

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

A HegyBorokat máshogy kell kóstolni

Míg a BalatonBorok esetében egy egységes origót kell meghatározni, a HegyBoroknál minden egyes hegy/település esetében más az origó, mondta Dr. Fiáth Attila. Az előadáson ahhoz kaptak segítséget a résztvevők, hogy mire kell különösen figyelni a HegyBorok kiválasztásánál és értékelésénél, és egyáltalán, hogyan lehet felismerni a kategória stílusát.

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

A borakadémikus öt klasszikus borvidékről (Chablis – Franciaország, Rhone-völgy – Franciaország, Pfalz- Németország, Kremstal -Ausztria és Marlborough -Új-Zéland) választott borpárokat példaként, ezeket vakkóstolás során kellett értékelni. Nemcsak az volt a kérdés, hogy milyen szőlőfajtából és hol készültek a borok, hanem az is, hogy a két vakon kóstolt tétel közül melyik a drágább és miért.

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

Ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat, mert a magasabb minőségű borok fiatalon még nem mutatnak olyan aromaprofilt, amiből következtetni lehet a minőségre. Az alacsonyabb minőség jellemzően előbb mutatja meg magát, előbb kinyílik (ez alól persze vannak kivételek, főleg az újvilági boroknál).

A jelen levők sem értettek egyet minden esetben abban, hogy a két vakon kóstolt tétel közül melyik tartozott a régiós, és melyik a települési szinthez. Ettől függetlenül a borpárok kóstolása és elemzése, valamint a nemzetközi példák megismerése sokkal közelebb vitt a borpiramis első két szintje közötti különbségek megértéséhez. Még akkor is, ha ezeket először a borászoknak kell megérteniük, mert utána ők tudják ezt átadni boraikban és a borkóstolások során a fogyasztóknak.

Arról, hogy milyen pincészetek készítettek már HegyBort, itt található információ, a következő origó kóstolás pedig 2019 áprilisában lesz.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben