Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez itt az egész Balaton bora

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. május 12., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: Pintér Árpád

Szakadó esőben, a Gourmet Fesztiválon mutatták be a balatoni régió első közös borát. Elmondjuk, mit érdemes tudni róla.

Ma délután mutatták be hivatalosan az első BalatonBort. Minden palackba olaszrizling került, a címke egységes, de kicsi betűkkel mindegyik palackon láthatjuk, hogy éppen melyik termelő borát isszuk. Ezeket egyelőre a pincészeteknél lehet megvásárolni, áruk pedig borászatonként eltérő lesz.

A dolog lényege, hogy a BalatonBoros palackban kapható borok olyan könnyed, jó - akár badacsonyi, csopaki, vagy dél-balatoni - olaszrizlinget adnak, amelynek a minőségére a legjobb balatoni borászok is garanciát vállalnak.

Komoly bírálat előzte meg, hogy ki készíthet BalatonBort. A kritériumrendszer itt olvasható, és idén márciusban szakmai zsűri válogatta ki, hogy a pályázó pincészetek közül kinek a bora üti meg a szintet.

Végül őket találták a bírálók alkalmasnak:
Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bujdosó, Buzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin

A Balatoni KÖR, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció által közösen megalkotott Vinea Balaton kritérium rendszer lényege, hogy háromszintű szabályozást vezetett be a balatoni borokkal kapcsolatban. Erről a témáról itt írtunk bővebben.

Az első hazai régióbort a Gourmet Fesztiválon és a szombati balatonfüredi Rizling Tavasz '16 program során lehet először megkóstolni.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!