Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ezen a környéken művészet nem jóllakni – hétvégi gasztrotipp

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. július 22., péntek — Heinrich Annamária

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A mostani hétvégén egyszerűen kizárt, hogy unatkozz az északi parton! Az elmaradhatatlan strandoláson túl a MOL Nagyon Balaton rengeteg fesztivált hoz hétvégére. Folytatódik a Badacsony Bor7 a borvidék kiválóságaival, Tihanyban kortárs művészetből tart hiánypótló felzárkóztatást az ARTPlacc, miközben Szabó Balázs kompkoncertezik, Veszprém városa utcazenészektől hangos, Kapolcs utcáin pedig egymást licitálják túl a langallós, kürtős kalácsos bódék és a nagyszerű programok.

Művészetek Völgye 2016

2016. július 25., hétfő
2016. július 31., vasárnap

@ Kapolcs és a környező falvak
Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend

Múlt héten még a Veszprémfeszt apropóján állítottunk nektek össze egy verhetetlen veszprémi gasztrokört, ami még mindig érvényes, hiszen javában tart az Utcazene Fesztivál, viszont mi most azzal az árral tartunk, ami elindult a Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend irányába, hogy a Művészetek Völgye gazdag programkínálatából töltekezzen. Elmondjuk, merre érdemes enni és inni, valamint azt is, hova induljatok, ha a Völgy forgataga helyett inkább kirándulnátok.

Alternatív udvartipp: Lőke Kúria

Fotó: Lőke Kúria Vendégház

Lőke Kúria Vendégház

8295 Taliándörögd, Kossuth utca 8.
Lőke Kúria Vendégház a facebookon
Részletek

Ha a Művészek Völgye általános hangulatát egy helyszínen kellene megragadnunk, a Taliándörögd központjában található Lőke Kúria udvara egy tökéletes választás lenne. A felújított műemlék épületek évek óta a legkorábban elkapkodott szálláshelyek közé tartoznak a fesztiválozók körében, de nem kell itt aludni ahhoz, hogy könnyen ide csábuljon és itt ragadjon az ember. A pezsgő szociális élettel, kutya- és emberbarát légkörrel hívogató udvar mindenki előtt nyitva áll, csak be kell lépni. Bent aztán rendelhetünk vasalt szendvicset némi kiskerti mártogatóssal és házi ibolyaszörppel. Az éjfélig nyitva tartó konyha annak ellenére, hogy a falusi vendégasztal minden előnyét hordozza, azaz bőséges, háztáji, és kedvező áron elérhető – abszolút megfelel a modern trendeknek, és figyelembe veszi a különböző ételintoleranciával bíró vendégeket is.

Gasztrotipp: Köveskáli gasztrotúra

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Katlan Tóni dödölléje a Völgyben teljesen jó, csak hamar elfogy. Ha igazán jó alternatívát kerestek, érdemes Tapolcán benézni a Pura Vida Dine-hoz, vagy félórás autóúttal a Káli-medence, azon belül Köveskál felé navigálni. Ezen a környéken gyomor nem marad éhesen, garat nem marad szárazon, ha a helyi vendéglátósokon múlik. A szokásos Kővirág, Mi a kő, Káli Art Inn triumvirátust már mindenki ismeri, rajtuk kívül a bringásoknak régi ismerős lehet a KerékBár Zsuzsa néni híres körözöttes és pecsenyezsíros kiflijei miatt. Rajtuk kívül már a Káli Kövek új borteraszán is kaptok hamburgert és más grill ételeket, és mi ettünk már jót a tavaly nyílt Káli Gourmet Étteremben is.

Langallótipp: Petendi langalló

Fotó: Petendi Langalló

Petendi Langalló

8294 Vigántpetend, útelágazó
Petendi Langalló a facebookon
Részletek

A vigántpetendi elágazásnál lévő buszmegállót így vagy úgy, de biztosan érinted, miközben a Művészetek Völgye egyik programjától a másikig zarándokolsz. Azonnal fel fog tűnni, hogy a gyülekezet nem biztos, hogy csak a buszra vár, mert mintha mindenki kezében ott lógna egy-egy kenyérlángos. Ekkor már az orrodat is utoléri a fatüzeléses kemence összetéveszthetetlen illata, és összeáll a kép: valami jó dolog sül itt! A petendi Langallóban a saját készítésű tésztát elég ötletesen ízesítik, a klasszikusok mellett találsz itt velős, vagy épp kacsatepertős langallót is, de van egytálétel-választék is, ha a kenyérlángos csupán előétel-kategória neked.

Szörptipp: Kapolcsikum Szörp- és Lekvár Manufaktúra

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ugye te is azt szereted, amikor egy szörpön már messziről érződik a természetes gyümölcsíz? A Kapolcsikumot működtető fiatal páros bizony nem fukarkodik, ha gyümölcsről van szó: náluk egy liter szörpbe pontosan egy kiló valódi gyümölcs kerül, egyenesen a családi gazdaságból. Kapolcs és Csórompuszta határában van saját málna-, ribizli-, szeder-, eper-, bodza-, alma-, szőlőföldjük, innen szállítják mindig a szezonális alapanyagot a nagyi házába, további feldolgozásra. Itt ágazik ketté a gyümölcsök karmikus élete: egyesekből szörp, míg a többiekből házi lekvár készül; a hagyományos ízek mellett azonban olyan különlegességekkel is kísérleteznek, mint például az étcsokis-szilvás lekvár.

Kapolcsikum Szörp és Lekvár Manufaktúra
Cím: 8294 Kapolcs, Petőfi utca 27.
Facebook

Bártipp 1: Pegazus 

Fotó: Kőrösi Tamás

Pegazus

8281 Szentbékkálla, Zrínyi u. 22.
Pegazus a facebookon
Részletek

A nagy múlttal rendelkező egykori turistaház néhány éve főnixmadárként támadt fel hamvaiból egy lelkes fiatal párnak köszönhetően. Sára és Olivér kortárs módon értelmezte újra a békés, szentbékkállai helyszínt, azon nyomban építettek egy grillpultot, rittyentettek egy veteményest, és elkezdtek kiállításokat szervezni ide. Ezen a nyáron abszurd tájképekkel, vicces állatos szobrokkal tűzdelt képzőművészeti kiállításnak adnak otthont, az óriási eldugott kertben pedig reggelente jógaórákat is lehet látogatni. Úgy látszik, hogy ötletekből kifogyhatatlanok, ráadásul mindketten nagy utazók, így konyhájukban a nemzetközi konyha mindenféle ágazata felbukkan, kaphatsz itt tikka masalát, quesadillát, marhahamburgert - ahogy éppen kedvük tartja.

Bártipp 2: Káli-kapocs

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Káli-Kapocs

8282 Mindszentkálla, Petőfi utca 11.
Káli-Kapocs a facebookon
Részletek

A mindszentkállai Káli-kapocs verhetetlen fröccsözőhelyszín meglévő és leendő barátoknak. Ami Budapesten a Központ a Madách téren, körülbelül az a Káli-Kapocs a Káli-medencében. Rövid idő alatt kultikus találkozóhelye lett a fesztiválközönségnek és az erre kiránduló ismerősöknek, miközben a helyiek is élvezettel vették tudomásul, hogy Mindszentkállán is lehet végre egy igazán jó kávét inni, és nemcsak otthon ér bográcsozni. Színes égősorral kivilágított nagy diófájuk alá gyakran szerveznek koncerteket is, és idén először akár biciklit is bérelhettek itt, ha egyáltalán lesz kedvetek elhagyni ezt az igazán laza és hangulatos romkocsmát. Ha nem, verjétek le sátratokat az udvaron, és szörpözzetek, fröccsözzetek tovább a haverokkal.

Túratipp 1: Hegyestű 

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hegyestű

8273 Monoszló, Geológiai Bemutatóhely
Hegyestű a facebookon
Részletek

Márpedig a bazaltoszlopok fenséges látványához nem kell Írországig menni! Monoszlónál található a Hegyestűnek nevezett természeti képződmény, mely leginkább egy fenséges óriási kőorgonára emlékeztet, tetejéről csodás a kilátás. Az oszlopokká dermedt bazaltok környéke egyébként még számos élvezetes gyalogtúra-lehetőséget rejt, akármerre veszed az irányt, viszonylag kis területen belül nagyon változatos élővilággal találkozhatsz.

Túratipp 2: Tapolcai-tavasbarlang

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.
Tapolcai-tavasbarlang a facebookon
Részletek

Használd ki, hogy egészen közel vagy Magyarország egyik legkülönlegesebb csónakázási lehetőségéhez, és a fesztivál levezetéseképpen látogasd meg a tapolcai tavasbarlangot. Az igényesen felújított, egyedülálló természeti adottságokkal bíró és immár interaktív ismeretterjesztést is kínáló barlang felejthetetlen randihelyszín, hiszen az egész föld alatti tórendszert végigevezheted a szerelmeddel.

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben