Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

„Ha mindenki kézműves bort csinál, akkor én lábművest fogok”- Légli Géza és a Kislaki-borok

Bor & Gasztro - Cikkek

2015. június 10., szerda — Szandtner Veronika

Fotó: Blanka Sebestyén/welovebalaton.hu

A Légli Géza nevével fémjelzett Kislaki-borok ma már ugyanúgy hozzátartoznak a Balaton déli partjának minőségi borkínálatához, mint a Konyári vagy a Garamvári Pince borai. De egy neves borász família legifjabb sarjaként egyáltalán nem volt könnyű számára a saját elvei szerint működtetett új birtok létrehozása. Sokan pedig még most sem értik, hogy mit keres a napelem János-hegyi vendégházainak a tetején.

„Lehet órákat dilemmázni egy bor tulajdonságairól, de az egész borkultúra túl van kicsit misztifikálva. A lényeg sokkal egyszerűbb: emberek összegyűlnek és beszélgetnek egy jó palack bor mellett.” Első hallásra furcsa kijelentés egy borász szájából, kivéve, ha ő is kikéri magának, hogy borásznak nevezzék.

Kislaki Bormanufaktúra

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.
+36 30 304 3088

Pedig a Légli Géza készítette Kislaki-borok neve nagyon is jól cseng a balatoni borok sorában. A marketingnél sokkal jobban hisz az egyedi borok előállításában, amiknek a híre – ha lassabban is – úgyis szájról-szájra fog terjedni az emberek között. „Minden jó üveg bor önmaga reklámja. Ez sokkal lassabb és sziszifuszibb munka így, de azért tíz év alatt elterjedt a hírünk.”

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu
Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

„Látod, egy ilyen túlterhelt ültetvényből soha nem lehet minőségi bort készíteni”- mutat rá a szőlőskislaki pince látogatásunk közben az egyik szomszédos ültetvényre. Kicsit lassú az út a házától a János-hegyi vendégházakig, mert Géza szeme folyton megakad egy-egy szőlősoron. Ellenőrzi a szőlő állapotát, nézi, kell-e gyomot kapálni egy-egy ültetvény körül.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Tíz éve folytat kézműves borgazdálkodást a János-hegyen és Szőlőskislakon lévő szőlőbirtokain, de azt mondja, mostanában jobban szereti lábművesnek nevezni, amit csinál, mert manapság túl sokan nevezik magukat kézműves borászoknak. Kézműves borászaton ő a természet közeli szőlőtermelést érti, mechanikus gyomirtással és minél kevesebb adalékanyag hozzáadásával a szőlőléhez. „Amikor belekezdtem ebbe az egész borászkodásba azt vállaltam, hogy természet közeli szőlőműveléssel, intenzív talajmunkával ennek a termőterületnek az egyediségét tükrözzék vissza a boraink.”

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu
Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

A Kislaki-borok készítője az élet más területein is a „vissza a természetbe"-elvét vallja. A János-hegyen lévő, felújított, vályog építésű vendégházaiban sparhelten lehet kávét főzni és előfordul, hogy fát is kell hasogatnia a vendégnek a begyújtáshoz. „Tiszta nomádia, annak minden negatív és pozitív hozadékával”- teszi hozzá vidáman.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Bár zuhanyozni is egy kádnak kinevezett dézsában lehet, összességében mégis nagyon komfortosak és romantikus hangulatúak a régi bútorokkal berendezett kis házak. „A mi vendégeink általában nem csak lábat akarnak lógatni a Balatonban, hanem ha kell, wellness helyett hajlandóak gumicsizmát húzni azért, hogy a természet közepén lehessenek.”

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Összesen három házat lehet kivenni 25-40 ezer Ft-ért éjszakánként. Mindegyik házban legalább négyen elférnek, és közülük kettőben nem fura cserepeket látunk a tetőn, hanem napelemeket. A két János-hegyi háznál azért választották ezt a megoldást, mert ide máshogy nem lehetett volna áramot bevezetni, és ez a rendszer télen is megoldja a fűtést és a meleg vizet.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Kislaki vendégházak

8691 Balatonboglár Szőlőskislak, Fő utca 44.
+36 30 304 3088

A vendéglátás mai napig csak kiegészítő tevékenysége a borkészítésnek, saját elmondása szerint azért vágott bele, mert általában mindenki éhes lesz, ha bort iszik, és minden dűlőtúra előtt felmerül a ’ki vezessen, akkor ki ne igyon’ problémakör is. „Azt látom, hogy vidéken egyelőre annak a minőségében lehetsz biztos, amit te magad csinálsz.” Ezért nem is bízza a véletlenre a dolgokat, a hűtőben ott jártunkkor is bent pihent az esti borvacsorára előkészített kacsa, a saját sütésű kenyér, házának teraszán pedig egy nagy hordóban érlelte a bodzaszörpöt. „Nem misztifikáljuk túl a dolgokat, de magunkra is szeretünk jókat főzni, akkor miért ne kínálnánk ezzel a vendégeinket is?”

Így még azok is bejelentkezhetnek egy Légli-vacsorára, akik egyébként nem alszanak valamelyik vályogházban. Ehhez viszont telefonos egyeztetés szükséges, és mivel nincs fix étlap, az árban is szóban állapodtok meg.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Légli Géza életútja nem egy tipikus borász pálya. Kacskaringós, családi konfliktusoktól sem mentes út vezetett számára a borászkodásig. Kamasz korában még lázadt a jó nevű borász apa szelíd terelgetése ellen, aki a Légli-borbirtokon képzelte el fia jövőjét. „Egy földműves családban nőttem fel, soha nem volt tőlem idegen a földművelés, a természet, de mást akartam csinálni.” Végül fazekasnak tanult és évekig a szintén fazekas középső bátyjával dolgozott együtt, miközben legnagyobb bátyjuk, Légli Ottó vitte tovább a családi birtokot.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Tíz évvel ezelőtt azonban őt is elkezdte izgatni a bortermelés. Bár valószínűleg könnyebb út lett volna, de mégsem tért vissza a családi borászathoz, inkább megcsinálta a saját birtokát. A szőlőműveléssel kapcsolatban is más elvei voltak: ő a Légli-birtoknál kisebb, kézműves szőlőművelést folytató birtokot szeretett volna.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Azt mondja, teljesen értelmetlen lenne a Légli-borokhoz hasonlítgatni az ő borait, bár azt elismeri, hogy mivel ez egy jó sztori, az emberek gyakran megteszik. Ennek ellenére szerinte  „a saját elképzeléseidre, a magaddal szembeni elvárásaidra és arra kell figyelned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a termőhelyed adottságaiból. Bárki máshoz hasonlítani magadat rossz üzenet, akkor inkább bele se vágj a borkészítésbe.”

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

A borszakmában szerinte inkább hátránynak számított, hogy híres borász családból jött és nagyjából mostanra sikerült kilépnie a nagy testvér árnyékából, azaz most már a saját borai miatt tartják számon az emberek és a borszakma. Jelenleg egy fehér chardonnay pezsgőt, egy fehér gyöngyöző bort, négyféle száraz fehérbort, ötféle vörös bort és egy rozét lehet megvásárolni és kóstolni a Kislaki-birtokon.  

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben