Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Hol érdemes enni a Káli-medencében?

Bor & Gasztro - Cikkek

2014. augusztus 22., péntek — Vígh Viktória

Fotó: László Bagi

A Káli-medencével nem lehet betelni. Hol személyes impressziók nyomán született, minden évszakra kiterjedő ismeretterjesztés, hol kíváncsi, izgágáknak való gyorstalpaló formájában már eddig is ezt nyomatékosítottuk. Ezúttal a Balaton-felvidék csaknem kilencezer hektáros területéről készítünk kulináris szemlét. Napenergiával fűtött asztal melletti beszélgetések, fürtök, fűszerek és a Balaton körül most éledező új hullám - ilyen formában tálaljuk a Káli-medencét.

A szerethető profi

Kővirág étterem

Fotó: Bagi László

Kővirág – Étel, Ital, Ágy

8274 Köveskál, Fő út 9/a
Kővirág – Étel, Ital, Ágy a facebookon
Részletek

Az étterem séfje, Zakar Kata és férje eredetileg nem akartak éttermet nyitni, amit eddig egyetlen fogás kóstolása során sem sikerült tetten érnünk, pedig több alkalommal is kísérleteztünk. Sajnos kötelezők röviden listát nem tudunk nyújtani az étlapról, hiszen az a kreatív gondolatok és a szezonalitás kereszttüzében gyakorlatilag három naponta megújul. Az alapanyagok Járosi Lívia kertjéből kerülnek ide, gasztrokritikusnak ott van három saját gyermek, segítségnek pedig két nagyon szép Eszter. A Kővirág egészében olyan, mint az ízei: egyszerre merész és harmonikus.

Magyaros ízek egy csipetnyi rozmaringgal

Káli vendéglő

Fotó: Vígh Viktória / welovebalaton.com

Kockás abrosz, balatoni halak, untig ismételt majdnem toszkán klíma - szerencsére ennél azért már többre van szükség, hogy egy étterem kiválósági címerrel gazdagodjon. Mégis, a Káli Vendéglő nagyszerűsége éppen a semmi extrában rejlik. Abban hogy az ember kiül a teraszra, élvezi a hatalmas növények árnyékát, és a harangszó által megtört csendben eszik egy kiadós fogást. Közben megkóstolja a házi pálinkát és saját asztaltársasága mellett vált néhány szót a kedélyes tulajjal is, aki saját maga fogadja és szolgálja ki vendégeit.

Káli Vendéglő

Cím: 8254 Kővágóörs, Jókai utca 48
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 12-22

Egyszerűen kedvesen

KerékBár

Fotó: Bagi László

KerékBár

8281 Köveskál, Kővágóörsi út 10.
KerékBár a facebookon
Részletek

Tekersz, kimerülsz, szomjas vagy nagyon. Sikerül vizet szerezni, és amint csillapítod a szomjadat, már csak a kalória pótlásra tudsz gondolni. Ilyenkor a mindent jelentheti a KerékBár, amely egy igazi kedves családi vállalkozás a Káli-medence legszebb dombján. A bicikliútról könnyedén megközelíthető “bárban” házi lekvárral vagy épp körözöttel megkent kiflikből érdemes energiát meríteni!

Rozéfröccs helyiekkel, zsíroskenyérrel

Káli Kapocs

Fotó: Káli Kapocs

Káli-Kapocs

8282 Mindszentkálla, Petőfi utca 11.
Káli-Kapocs a facebookon
Részletek

Hiányzott a térségből egy pont jó hely, vagy legalábbis így érezték a Káli Kapocs megalkotói. Hiányzott egy barátságos, otthonos, megfizethető árakon mozgó klub, kocsma, közösségi tér, illetve a fröccsel és némi harapnivalóval ízesített kapocs a helyiek és a nyaralók, turisták, áthaladó biciklisták között. Nem volt mit tenni, hát megvalósították. Visszajelzésként nem kell több, mint hogy már a nyitás után nem sokkal balatoni borászok, mindszentkállai gazdák és berlini művészek kedvelt helye lett a Kapocs.

Kuriózumok otthonos környezetben

Mi a kő - Káli-medencei borok háza

Fotó: Kovács Attila

Mi a kő – Káli-medencei Borok Háza

Részletek

Borjúmirigy, Szent-György gombás, kecskesajtos quiche, céklás, sült érlelt kecsketúró, padlizsánkrém. Van, ahol a fogások neve többet mond minden hangulatfestő szónál. Ilyen a Mi a kő is, ahol a rövid, havonta az aktuális alapanyagoknak megfelelően megújuló étlap szereplőin kívül, a Trombitás Tamás képzőművész és borász által kínált borokról sem lehet rosszat hallani. A csalogatóan egyedi enteriőr miatt a visszatérés a Káli-medence ezen pontjára garantált.

A név kötelez

Istvándy Pincészet

Fotó: Istvándy Pincészet

Istvándy Pincészet

8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő
Istvándy Pincészet a facebookon
Részletek

Az Istvándy névvel jelzett helyek sokaságában legfinomabbat akkor ehetünk, ha Badacsony irányából Káptalantóti felé menet a Régiójáró busz megállójában “felejtett” piros bringánál jobbra felkanyarodunk. Fontos, hogy a tóti-hegyi Pincészetben, főként nagyobb létszám esetén, érdemes előre bejelentkezni. Istvándy Csilla sokat tett azért, hogy minőségi fogások megalkotására legyen képes, az ízélmény pedig idilli atmoszférával párosul, bármelyik napszakban érkezünk. Sürgő-forgó kötények alját szimatoló kutyák, faasztalok hímzett terítővel, baráti szavak és a vendéglátáshoz elengedhetetlen alázat jellemzi a birtok ezen tájékát.

Hideget, meleget, közvetlenül és csakazértis

Káptalantóti Piac

Fotó: Stiller Ákos

Liliomkert Piac

8283 Káptalantóti, Liliomkert
Liliomkert Piac a facebookon
Részletek

"Hogy mi a titok? Nincs benne ipari méreg, és mindig teszek egy kis gyümölcsfát is a tűzre. Az ízt ad neki" - mesélte nekünk Tóth Imre, miközben egymás után szelte a langallókat. Azóta sincsen ez másként, a piaci élet minden vasárnap virágzik, tombol és jóllakatja a látogatókat. Egy hamuban sült pogácsa hosszabb út után, kóstolók egész délelőtt, helyi specialitások lépten-nyomon a Káptalantóti Piacon. Talán a világ egyetlen bezárva is nyitva tartó piacáról van szó. Félő, hogy ebéd helyett marad a délutáni gyümölcskosaras piknik. Annál jobb!

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben