Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Így lesz a fagyott szőlőből bor a karácsonyi asztalon

Bor & Gasztro - Cikkek

2015. december 21., hétfő — Németh Richárd

Ha édes bor, akkor legtöbben a tokaji aszún kívül másra nem gondolnak, pedig a Balatonnak is van egy komoly édes brandje, ami (még) nem világhírű, de már a 18. század óta készítik Badacsonyban. Elmondjuk, hogyan készül a jégbor, mitől különleges, és a könnyebb választás kedvéért mutatunk öt kóstolásra érdemes tételt.

Mi az a jégbor?

A fagy hatására a szemekben lévő víz lényegében kifagy, s a szőlő értékes, zamatos beltartalma koncentráltan megmarad. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni és gyorsan ki is kell préselni. Így készül a jégbor, és mivel a fagyott szőlőnél későibb szüretelést nem nagyon tudunk elképzelni, egyértelmű, hogy a jégbor kifejezetten édes lesz.

Fotó: Gyöngy Péter

Marginális piac ma az édes boroké; a jelenlegi fogyasztói tendenciák alapján csökken irántuk a kereslet. De míg tokaji aszúkkal, édes szamorodnikkal, kései szüretelésű természetes édes borokkal jócskán találkozunk, addig a Balatoni borrégióban termelt tételek kevésbé kerülnek elénk. A badacsonyi jégbor egy igazi helyi jellegzetesség, amit nem hasonlítanánk össze a messze földön híres tokaji aszúval, hiszen karakterükben teljesen eltérnek egymástól. Mindenesetre fontos megjegyezni: ha balatoni édes borokról beszélünk, azok termőhelyét főként az északi régiókban, manapság Badacsonyban kell megjelölnünk. Mit lehet tudni eredetükről?

  • A Nagy Magyar Boratlaszban (2012, Mountner & Pitmann) Tompa Imrétől azt olvashatjuk, hogy "(...) az 1730-as években már (...) a tó túlpartjáról is átjártak (a Badacsonyba - A szerk.) a tehetősebb családok szőlőt művelni - mert jó volt a termőhely, magas volt a presztízse és megérte csinálni. A presztízsbe minden bizonnyal belejátszott az a tény is, hogy időről időre aszúsodás is bekövetkezett."
  • Az 1885-ben kiadott Csanády-Plósz borászati szakkönyvben azt olvashatjuk: "Köveskállán (...) magánfogyasztásra még fűszeres bort és aszút is készítenek."
  • Az e mondatot idéző Mód-Simon-szerkesztésben megjelent, a Kárpát-medence szőlészeti-borászati hagyományait ismertető könyv (Hajdanvolt szüretek, zsendülő szüretek - 2014, Szülőföld Könyvkiadó) hozzáteszi: "A vidék (a Badacsonyi borvidék - A szerk.) aszúborai azonban nem vetekedhetnek a tokajival, kereskedelmi forgalomba sem kerülnek, csak saját szükségre készítik."

Bár a fentiekben aszúkat emlegetnek a szerzők, ezt a borfajtát ma a Balatonnál nagyon kevesek készítik - a badacsonyi Németh Pincén kívül nehéz is lenne másik termelőt ajánlani. Jégborról, kései szüretelésű természetes édes borról annál inkább beszélhetünk, ezekből ajánlunk most ötöt – akár a karácsonyi vacsora mellé.

Borajánló

Németh Pince, Badacsonyi borvidék - Jégvirág 2009

Németh Pince

8261 Badacsony, Római utca 127.
Németh Pince a facebookon
Részletek

 A Németh Pince büszkesége ez a badacsonyi olaszrizlingből készült jégbor. Illata, íze mézre, datolyára, fügére, pörkölt magvakra emlékeztet, amelyet végtelenül hosszú ideig érzünk a kóstolás után. A pincénél egy 0,375 literes kiszerelés a Jégvirágból - kapaszkodjunk meg - 7000 forintba kerül.

A Németh Pince egész évben nyitva tart, de ilyenkor, télen csak előzetes bejelentkezés alapján fogadnak látogatókat. Túl azon, hogy a jellegzetes helyi fajtákat – mint az olaszrizling, a szürkebarát vagy a budai zöld – és a fentebb ajánlott jégbort (de összesen kb. 20 bort) kóstolhatjuk náluk, étkezni is lesz lehetőségünk. Házi kecskesajtokat, mangalica finomságokat, kézműves csokoládékat kínálnak boraik mellé. Borvásárlásnál pedig – igény szerint – kézzel festve, egyedi felirattal látják el a választott palackot.

Varga Pincészet, Badacsonyi borvidék - Jégbor 2013 

Fotó: Varga Pincészet

Illata és íze aszalt gyümölcsöket, akácmézet, mezei virágokat egyszerre idéz. A műfajon belül egy könnyedebb játékos, de ára miatt bátran tekinthetünk rá best buy vételként. A pincészet webshopjából 4299 forintért juthatunk hozzá fél literéhez.

Hazánk egyik legnagyobb bortermelőjéhez, a Varga Pincészethez személyesen is van lehetőségünk ellátogatni, akár a téli hónapokban is. Időpontot azonban előre kell egyeztetni, itt. (We Love Balaton-tipp: a pincészetnél az Aranymetszés-borválogatást semmi esetre sem szabad kihagyni!)

Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék - Olasz Rizling Jégbor 2012

Fotó: Németh Richárd

Borbély Családi Pincészet

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.
Borbély Családi Pincészet a facebookon
Részletek

Egzotikus illatú bor; olyan, mintha egy nagy halom aszalt déli gyümölcsöt szagolgatnánk, amire egyszerre csorgatnak mézet és hintenének karácsonyi fűszereket. Ízében lágynak tűnő, ugyanakkor magas élvezeti értékkel bíró bor. 0,5 literes palackja 8000 forint a pincénél.

A Borbély Családi Pincészet télen-nyáron várja a bortúrázókat; autentikus kóstolóhelyiségükben nemcsak borozni van lehetőségünk, előzetes csoportos bejelentkezés alapján főznek is mindenféle finomságot. Szállásuk a kóstolóhelyiség fölött, a szőlőbirtok kellős közepén található, melynek csöndje, panorámája egyedülálló.

Imre Borpince, Badacsonyi borvidék - Jégbor 

Fotó: Gyöngy Péter

Imre Borpince

8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 11.
Imre Borpince a facebookon
Részletek

Elsősorban fűszeres illat- és ízvilágú, nagy beltartalommal rendelkező, mézesen zamatos bor. Nehéz, súlyos anyag - jobb is, ha valami hozzá méltót egyből katonázunk mellé: diót, mandulát, érlelt juhsajtot. A pincénél 0,5 litere 6000 forintba kerül.

Az Imre család a téli hónapokban is fogad vendégeket. A klasszikus borvidéki fajtákat kóstolhatjuk náluk, melyekhez nagy karéj, őrölt paprikával meghintett zsíros kenyereket kínálnak. Az előzetes bejelentkezés nem árt!

+1 Figula Pincészet - Dörgicsei Pinot Gris Selection 2011 (késői szüretelésű édes bor) 

Fotó: Figula Pincészet

Figula Pincészet

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.
Figula Pincészet a facebookon
Részletek

Reduktív iskolázású, késői szüretelésű szürkebarátból készült bor. Méz, fűszeresség és erőteljes gyümölcsösség, mazsolás aromavilág jellemzi. 4000 forint körüli áron juthatunk hozzá a pincénél (0,75 liter), ha még akad belőle. Ha nem, akkor a Bor-árak webshopból tudjuk megrendelni.

A pincénél 6 vagy 8 soros borkóstolón vehetünk részt, de előzetes egyeztetés szerint pincetúrázni, dűlőtúrázni is tudunk. Figuláék egyébként saját vendégházzal rendelkeznek, melyek télen is kivehetők. Ha Balatonfüreden járnátok, keressétek fel a Figula Borbárt, ahol nemcsak kóstolásra, de palackos vásárlásra is lesz lehetőségetek.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!